Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Egymilliós vérdíjak gyilkossági ügyekben

Csongrád megyében a rendőrség idén eddig hat esetben tűzött ki nyomravezetői díjat. Két, egyenként egymilliós vérdíj még mindig érvényben van. A pénzjutalmat a rendőrség a saját költségvetéséből gazdálkodja ki.
Nyomravezetői díjat a megyei rendőr-főkapitányságok vezetői tűzhetnek ki. Erre súlyos élet vagy testi épség elleni, bizonyos esetekben vagyon elleni, vagy a közbiztonságot súlyosan megzavaró bűncselekmény elkövetésekor kerülhet sor. Évente körülbelül tíz alkalommal tűznek ki nyomravezetői díjat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon (CSMRFK). A sajtóreferens, M. Toronykőy Márta szerint nemcsak a pénz motiválja az informátorokat, egyszerűen segíteni szeretnék a rendőrség munkáját.

A jutalom azoknak jár, akik egyértelmű és döntő bizonyítékot szolgáltatnak egy-egy ügy kapcsán. Mint a sajtóreferens elmondta, az elmúlt években többször fizettek nyomravezető díjat. Idén eddig hat esetben ajánlott fel jutalmat a rendőrség.

Jelenleg két, egyenként 1 milliós díjkitűzés van érvényben. Mindkét esetben gyilkosság gyanúsítottját keresi a rendőrség. Az egyik emberölés még három évvel ezelőtt történt egy Domaszék melletti tanyán, ahol egy 84 éves asszonyt gyilkoltak meg. A másik, nagy visszhangot kiváltott bűncselekmény idén tavasszal történt. Mint megírtuk, április 24-én a déli órákban hozzátartozói gyálaréti házában holtan találtak egy 74 esztendős asszonyt. A vizsgálatok szerint az idős nő súlyos bántalmazások következtében hunyt el. A bejelentéseket az ismert rendőrségi segélyhívókon lehet megtenni, illetve a Telefontanú 80/555-111-es számán.

– Én nem ismerek senkit, akinek a rendőrség kifizette volna a nyomravezetői jutalmat. Ennek oka többek között az lehet, hogy az információvásárlás úgynevezett operatív nyomozati cselekmény, aminek a nyilvánosságra hozatala veszélyeztetné a nyomozás eredményességét – magyarázta Vadányi Anna. A szegedi magánnyomozó elmondta, gyakori, hogy az informátor az elkövető kapcsolati köréből kerül ki.

Arra a kérdésre, hogy a magánnyomozók miért nem nyomoznak azok után, akikre vérdíjat tűztek ki, Vadányi Anna azt válaszolta: elsősorban megbízás alapján dolgoznak, de elvétve előfordul, hogy magánnyomozók is érdeklődnek a komoly pénzjutalommal kecsegtető ügyek iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig dzsessz

Tegnap délelőtt érkezett meg a szegedi Dóm hotelbe George Benson. A turné menedzsere, Billy Heaslip… Tovább olvasom