Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Egyre árérzékenyebb a publikum

Szeged - A legtöbb hazai színházba egy átlagos multiplexes mozijegynél olcsóbban is lehet már belépőt kapni. A szegedi teátrum jegy- és bérletárai országos viszonylatban a középmezőnybe tartoznak – nő viszont a különbség a kedvezményes legolcsóbb és a teljes árú legdrágább belépők között.
Nem könnyű összehasonlítani a színházak jegy- és bérletárait: az egyre szélesebb körű kedvezmények, a változó bérletkonstrukciók miatt alig vannak összevethető elemek. Bár az elmúlt hét esztendőben átlagosan évi 5–10 százalékkal emelkedtek az árak, vannak olyan teátrumok, ahol az akciók miatt olcsóbban is meg lehet ma nézni egy-egy előadást, mint a 2002–2003-as évadban. Például az operaházban 2002-ben még létezett a 162 ezer forintos Business-bérlet, amit topmenedzserek számára kínáltak extra szolgáltatásokkal. A dalszínháztól megtudtuk: a kezdeményezés nem volt sikeres, így ebben az évadban 68 ezer forint a – 6 előadásra szóló – legdrágább bérletük. A legdrágább szegedi premierbérlet ára hét év alatt 10 ezer 800 forintról 23 ezer 400-ra emelkedett – igaz már nem 8, hanem 10 bemutatót tartalmaz. Ha a pécsi színház 6 előadásra szóló 22 ezer 500 forintért kínált bemutatóbérletével vetjük össze, nem is mondható drágának.

Az új kedvezményrendszernek köszönhetően Szegeden lehet legolcsóbban akciós színházjegyet venni. Az operaházba már évek óta 300 forintért is be lehet jutni a kakasülő legrosszabb helyeire. Pécsett a diákok, pedagógusok és nyugdíjasok számára 6 ezer forintért lehetővé teszik a Baráti kör-kártya megvásárlását, amellyel minden produkcióra egy alkalommal 700 forintos kedvezményes jegyet lehet váltani. Míg az operaházban a kiemelt előadások legjobb helyeiért 15 ezer 200 forintot is elkérnek, Szegeden az átlagos jegyek kedvezmény nélkül 800–3200 forintba kerülnek. Nálunk a legtöbbet – 7900 forintot – a Rost Andrea vendégszereplésével látható két márciusi Bohémélet legjobb jegyeiért kell fizetni.

Kedvezményekkel csábítanak a teátrumok – jelentősen csökken a színházra fordítható kerete. DM/DV grafika
Kedvezményekkel csábítanak a teátrumok – jelentősen csökken a színházra fordítható kerete.
DM/DV grafika

– A színházi jegyár sehol a világon nem reális: a vételárak összegéből nem jönnek ki a produkciós költségek. Nem is kell, hogy így legyen, hiszen a polgároktól beszedett adó egy részét az állam kultúrára költi. Ha ez így is marad – miként az oktatást és az egészségügyet – a kultúrát is valamennyire piacosítani kell, azaz a nézőknek is részt kell vállalniuk a költségekből. Míg a szegedi színházat minden műfajt tartalmazó kínálata, produkcióinak költségszintje a legfelső egyharmadba sorolja, addig a jegyáraink tekintetében a középmezőnybe tartozunk – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója, aki úgy véli: válság idején a könyvről és a színházjegyről mondanak le leghamarabb az emberek.

Nem követik az inflációt

– Érzékelhetően csökken a közönségünk színházra fordítható kerete. Üzletpolitikánkat ezért úgy határozzuk meg, hogy az árszínvonal ne nőjön: idén csak az áfaemelés mértékét hárítottuk át a nézőkre, az inflációt már nem. A legolcsóbb jegyek ára nem emelkedett, a bérleteknél pedig nyitottunk egy, az eddigieknél olcsóbb kategóriát. Akcióinknak köszönhetően időnként megdöbbentően kedvező áron is belépőjegyhez lehet jutni – állítja a szegedi színidirektor, aki úgy gondolja, a jövőben nem tartható, hogy a színházak évről évre az inflációt követő mértékben emeljék az áraikat. – Egyre több olyan néző van, akinek döntő szempont, hogy mennyibe kerül a jegy. Aki a legjobb helyekre be akarja biztosítani magát, annak komolyabban a zsebébe kell nyúlnia, de akinek szűkösek az anyagi lehetőségei, és nem az a legfontosabb számára, hogy milyen helyről néz meg egy előadást, annak hihetetlenül olcsón is biztosítjuk a bejutást.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. december 03. 08:47
    „mi az a színház? színes házakat már láttam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig ismerik egymást az egyetemisták

Szeged - Sokan vannak egy évfolyamon, ezért sem ismerik jól egymást az azonos szakon tanuló… Tovább olvasom