Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egyre divatosabbak a gyerekeknek szóló hangoskönyvek

Szeged - Egyre több gyerek használja Szegeden is a hangoskönyveket. A klasszikus mesék, Pinocchio és a Micimackó a kisebbek, A Pál utcai fiúk és a Kőszívű ember fiai, a kötelező olvasmányok pedig az idősebbek között divatosak. A Harry Potter magnószalagon is hódít, a hangoskönyvtárban előjegyzés alapján lehet megkapni.
– Mindig az a kedvencem, amit éppen kikölcsönzök – most Coelhótól a Tizenegy percet. A szépirodalomhoz ragaszkodom. Házimunka, például vasalás közben kitűnő szórakozás. Ha lenne autóm biztosan ott is hangoskönyvet hallgatnék a rádió helyett. A kellemes időtöltést a gyermekeim is ellesték – avatott be családi szokásaiba Juhász Zoltánné szegedi anyuka. A legkisebb, tízéves fia, Erik az ismeretterjesztő kiadványokért rajong. Legutóbb autós témában választott a könyvtárból.

A tizenkét éves Roland lemaradt az Egri csillagok olvasásával, így a végét meghallgatta. Sokkal nagyobb volt a sikere, hiszen a zene és Bitskey Tibor kellemes hangja elvarázsolta. A tizennégy éves Viktória már komolyabb művek után is érdeklődik, annak idején a nagymamájával meghallgatta Márai Sándornak A gyertyák csonkig égnek című szívszorító regényét. A könyvtáros anyuka szerint még mindig jobb, ha így ismerkednek meg a művekkel, rosszabb lenne, ha videón néznék a filmváltozatokat. – A kötelező olvasmányok zanzái és az olvasónaplók sablonos leírásai mellett még mindig ez a legjobb megoldás: a hangélmény hasonlóan megmozgatja a fantáziájukat, mint a könyv olvasása. A hangoskönyvek mégsem veszik át az olvasás varázsát, a fiam ettől függetlenül ugyanúgy elvonul olvasni is – érvelt a könyvtáros anyuka.

Választék

A szegedi hangoskönyvtárban az összes látogató mintegy 50-60 százaléka gyermek és ifjúsági könyveket visz haza. A könyvtár 11 ezer 739 darab hangkazettáján 600 mű hallgatható, melynek 90 százaléka a Magyar Vakok és Gyengén Látók Szövetségétől származik. CD-n 138 kiadványt tudnak kikölcsönözni az érdeklődők. A szegedi Fókusz könyváruház 15 hangoskönyvekkel foglalkozó kiadó termékeiből rendel. Közülük körülbelül hétben forgalmaznak gyerekeknek szóló kiadványokat is. A Fókusznál megrendelhető mintegy 120 műből 37 készült a fiataloknak.

– Hat évvel ezelőtt, amikor legnagyobb százalékban még csak bakelit lemezen és hangkazettán léteztek a hangoskönyvek, leginkább a vakok, gyengén látók, diszlexiás gyerekek és az idősebbek érdeklődtek utánuk. Mióta a kiadványok CD-lemez és mp3 formájában is megjelentek, már nem önkéntesek, hanem színművészek olvasnak fel a lemezekre, jelentősen megnőtt az érdeklődés: egyetemisták, főiskolások, gimnazisták körében a kötelező olvasmányok, az általános iskolásoknál pedig a mesék a legkeresettebbek. Még mindig a kazettán megtalálható Harry Potter az egyik legkapósabb, de Varró Dániel Túl a Maszathegyen című regényének a feldolgozása is nagyon kedvelt – magyarázta Mikoly Andrea, a szegedi hangoskönyvtár vezetője, aki azt is elárulta, hogy éppen felolvasás alatt van a Kőszívű ember fiai, mely a legnépszerűbb kötelező olvasmánynak számít. Körülbelül 40 kazetta szükséges elkészítéséhez. Az mp3-as CD-re 150-200 oldalnyi írás fér. A vaskos remekmű hangoskönyv változatára már tíz előjegyzés van. Németh Kristóf színművész előadásában Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regénye szintén nagy hatást gyakorol a gyerekekre. A kisebbek szülei pedig a klasszikusokat keresik. A Micimackó Koltai Róbert előadásában és a Pinocchio örök kedvenc marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még két hétig láthatók a múlt századi szexbombák

Szeged - Ha az eredeti tervek szerint a hét végéig tartana nyitva a Móra-múzeum Rejtett szépségek… Tovább olvasom