Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Egyre kevesebb a fiatal patikus

Bár évente 300 gyógyszerész diplomázik Magyarországon, a patikák egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek – még Szegeden is, amely pedig a négy gyógyszerészképző város egyike.
Elöregszik a magyar gyógyszerész szakma. A patikusok szerint néhány éven belül bezárhat a gyógyszertárak fele, ha nem találnak fiatal munkaerőt. Márpedig ez évről évre egyre nehezebb, mert a pályakezdő diplomások inkább külföldre, vagy multinacionális cégekhez mennek.

Támogatás kellene a kezdőknek

– Régóta gyógyszerészhiánnyal küzdünk. Nyaranként az egyszemélyes patikákba szinte lehetetlen helyettest találni – mondta el tapasztalatait Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. – Ráadásul tíz éven belül a privatizációt elkezdő generáció nyugdíjba megy, át kell adnia gyógyszertárát. Kérdés, lesz-e kinek.

A kamaraelnök szerint a pályakezdők nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy megvásároljanak egy patikát. – Egy új gyógyszertár készlet nélkül is 50-60 millió forintba kerül. Sajnos manapság nagyon ritka, hogy magánszemély ennyit tudjon befektetni. Éppen ezért véleményem szerint kormányzati szinten kellene megoldást találni, hiszen ez is egyfajta egészségszolgáltatás. Jónak tartanám, ha megteremtenének egy olyan banki hátteret, mely segítené az induló tőke előteremtését.

A gyakorlat terepe


Falkay György, a szegedi gyógyszerésztudományi kar tanszékvezető professzora úgy véli, megfelelő számú gyógyszerészt képeznek, csak meg kellene őket fizetni, hogy ne távolodjanak el a szakmától. – Évente körülbelül háromszáz friss diplomást ad Szeged, Budapest, Debrecen és Pécs összesen – mondta a professzor. – Úgy tapasztalom, szívesen mennének gyógyszertárba dolgozni, hiszen ott tudják megszerezni a legnagyobb szakmai gyakorlatot. A szakvizsgákon például a praxisban dolgozók sokkal jobban teljesítenek, mint a marketing vonalon elhelyezkedők. Csakhogy anyagilag és karrier szempontjából az utóbbi munkakör sokkal vonzóbb.

A végzett gyógyszerészek két-három munkahely közül is választhatnak. A patikák általában 100-150 ezer forintot kínálnak, míg orvoslátogatóként 200-300 ezer forint a kezdő bér, plusz különféle juttatásokat – lakást, kocsit, telefont – is ajánlanak a nagy gyógyszercégek.

Karrier és pénz


– Ezért lenne hasznos, ha átvennénk az osztrák és német mintát – véli Falkay professzor. – Az ottani rendszerben a beosztott gyógyszerészeket alkalmazók fix összeget fizetnek be a kamarának, amely fizetési kategóriákba sorolja be a patikusokat életkor és szakmai tapasztalat alapján. Így lenne karrierút, nem tűnne olyan élesnek a különbség a lehetőségek között.

Az idén diplomázó Borcsa Botond úgy tapasztalja, évfolyamából azok mennek patikába dolgozni, akik a családi vállalkozást viszik tovább. – A legtehetségesebbek az egyetemen maradnak doktorálni, a vállalkozó szelleműek pedig a multikhoz mennek – mondta. Ő külföldön próbál szerencsét. Patikában fog dolgozni – az itteni fizetések tízszereséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Süllyed az Anna-kúti téglaburkolat

Az Anna-kútnál a díszburkolat, Kecskéstelepen pedig az utcák betonszőnyege süllyed a hatalmas… Tovább olvasom