Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a gyerek

Egyre kevesebb gyerek születik, emiatt nincs szükség annyi oktatási intézményre, mint korábban. Noha ez érzékenyen érinti a szülőket és a pedagógusokat is, a megye városaiban számos óvodát és iskolát bezártak az elmúlt tíz évben. Szegeden például míg 1996-ban hetvenkét első osztály indult, addig szeptemberben már csak ötven.
Vásárhelyen tíz év alatt kevesebb mint felére apadt a hatévesek száma. Fotó: Tésik Attila
Hódmezővásárhelyen – ahol kevesebb mint felére apadt az elsős gyerekek száma az utóbbi évtizedben – három óvodára került lakat, és egy általános iskolát is be kellett zárni. Van olyan ma még működő általános iskola is a városban, ahol szeptembertől már nem tudnak elsős osztályt indítani, annyira kevés a gyerek.

Szentesen az elmúlt tíz évben ugyan nem szüntettek meg vagy vontak össze iskolákat, viszont alacsonyabb osztálylétszámmal működtek az intézmények. A tanárok közül sem bocsátottak el senkit: akit lehetett, nyugdíjaztak, másokból napközis vagy fejlesztőpedagógus vált. Jövőre azonban már itt is át kell szervezni az intézményrendszert, különben a gyerekek létszáma tizenöt fő alá esne osztályonként.

Csongrádon és Makón jellemzően közös igazgatás alá helyezték a lassan kiürülő oktatási intézményeket. Az előbbi városban szeptembertől már nem is indul tanév a Síp utcai általános iskolában, ami a város legifjabb, 1979-ben épült iskolája volt. Makó viszont a megye egyetlen városa, ahol az elmúlt évtizedben nőtt az elsős gyerekek száma. Debrey Attila, az önkormányzat közoktatási osztályvezetője szerint ez azzal magyarázható, hogy újabban folyamatosan növekszik vagy stagnál a születések száma, a gyerekeket pedig nem szokták másik város iskolájába vinni.

Lassan kivételesnek számít az az iskola – ilyen például a szegedi Rókusi I. számú (képünkön) –, ahol C osztály is van, azaz három párhuzamos osztályban férnek csak el a hatévesek. Fotó: Frank Yvette
Szegeden is jelentősen megcsappant a tanköteles korúak száma az elmúlt tíz évben. A húszszázalékosnál is magasabb arányú létszámcsökkenés miatt az elmúlt tíz évben több iskolára is lakat került, a pedagógus-álláshelyek száma pedig folyamatosan fogy.

Kardos János, a szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője elmondta: 1996 szeptemberében már nem indult tanév a Záporkerti és a Csongrádi sugárúti általános iskolában, három évvel később pedig a Gutenberg utcai és a Kolozsvári téri intézmény zárta be végleg a kapuját. Ez utóbbiba később átköltözött a Zoltán utcai Móra Ferenc Általános Iskola – amelynek egykori épületét jelenleg a szegedi egyetem hasznosítja.

Ugyanebben az évben szűnt meg az újszegedi Móricz Zsigmond és a tarjáni Csongor Téri Általános Iskola is – ennek helyére az Eötvös József Gimnázium költözött. A következő bezárási-összevonási hullám 2003-ban érte a szegedi alapfokú oktatást: megszűnt a Gyík utcai „lila iskola", a Napos úti általános iskola, és összevonták az Osztróvszky utcai Dózsát a Dugoniccsal, valamint a kecskési Fekete Istvánt a szentmihályi Gárdonyival. Az összevonások és bezárások miatt csökkent az iskolavezetők és a pedagógusok létszáma is: ma ezerharminchat pedagógus dolgozik teljes állásban az önkormányzati általános iskolákban a megyeszékhelyen.

Az osztályok átlagos létszáma az elmúlt évtizedben Szegeden 22 és 25 fő között mozgott, jelentős változás ebben a bezárások ellenére sem történt. Kiugróan alacsony és magas szegedi általános iskolai osztálylétszámról a vezető nem tud, ugyanakkor a körtöltésen kívüli iskolákban kisebb az osztálylétszám, mint egyes belvárosiakban. Az irodavezető elmondta: míg 1996-ban hetvenkettő kezdett, addig most szeptemberben csupán ötven első osztály indul Szegeden.


Pénzügyek

Kardos Jánosnak arról nem volt információja, hogy az iskolabezárások és -összevonások jelentettek-e megtakarítást a szegedi költségvetésnek. Mint mondta, a kevesebb pedagógus alkalmazása ugyan a korábbinál kevesebbe került az önkormányzatnak, a gyerekek számának csökkenésével azonban az állami normatívából befolyó összeg is csökkent. Hozzátette: hosszabb elemzőmunkát igényelne annak megállapítása, hogy az utóbbi tíz év közoktatási változtatásaival tudott-e spórolni egyáltalán a város. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint mindenki maga irt szúnyogot

Egyszer volt összehangolt szúnyogirtás Csongrád megyében – és lehet, hogy utoljára. A múlt… Tovább olvasom