Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a hivatásos katonai pálya

Csongrád megyében kétszázötvenen várnak „behívó parancsra", ennyien szeretnének elhelyezkedni a hivatásos legénységi állományban. Többségük érettségizett, de vannak felsőfokú végzettségűek is.
Fehér István: Nincs szükség a toborzásra. Fotó: Gyenes Kálmán
A hadkiegészítő parancsnokságon néhány évvel ezelőtt még nagy volt a forgalom: a fiatalok gyakran felkeresték az ügyfélszolgálatokat, hiszen az állampolgároknak tájékoztatási, bejelentési és megjelenési kötelezettségük volt. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló, az év elején hatályba lépett törvény békeidőben megszüntette a hadkötelezettséget és a fiataloknak sorkatonai szolgálatot sem kell teljesíteni. Ezáltal nem kell többé mondvacsinált betegségekkel kibújni a szolgálat alól.

A törvény a „hadkiegeket" nem szüntette meg, de feladatuk megváltozott. A Csongrád megyei parancsnoktól, Fehér István alezredestől megtudtuk: a beidegződés még mindig él, pedig semmiféle adatváltozást nem kell bejelenteni, ezeket nem tartják számon.

– Többször találkozunk olyan levéllel, amiben közlik, hogy külföldre utaznak vagy tanulmányaikat valamelyik felsőfokú intézményben folytatják. Szeptemberben legalább százan küldték el, hogy melyik iskolában tanulnak – mondta az alezredes. A parancsnokság ugyanakkor továbbra is ellátja a nyugállományú katonák, valamint hozzátartozóik szociális érdekeinek védelmét, illetve a kegyeleti tevékenységet.

A szerződéses katonai szolgálatra és a katonai tiszti, tiszthelyettesi iskolára jelentkezőket a hadkiegészítő parancsnokság toborzóirodáján fogadják. A megyében a szentesi műszaki dandárnál, valamint a vásárhelyi gépesített lövész- és műszaki alakulatnál lehet elhelyezkedni a legénységi – honvéd, őrvezető, tizedes, szakaszvezető – állományban. Úgy tűnik, a katonai pálya népszerű: a megyében kétszázötvenen állnak sorban. Fehér István elmondta: a gépkocsivezetők és a gépekhez kapcsolódó szakképzettséggel rendelkezők élveznek előnyt. A jelentkezők nagy része érettségizett, de felsőfokú végzettségűeket is nyilvántartanak.

– A munkanélküliség is közrejátszik abban, hogy keresett a katonai pálya. Viszonylag biztos megélhetési lehetőség: a legénységi illetmény a pótlékokkal meghaladja a százezer forintot és csábító a külföldi szolgálat is. Veszélyeztetettségtől függően minimum ezer dollár a havi fizetés, és emellett a katonák az itthoni járandóságot is kapják – fedte fel a népszerűség titkát az alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom