Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a rovásírás Csongrád megyében

Szeged - Nemzeti jelkép, védendő kulturális örökség, a szélsőjobb térnyerésének bizonyítéka – sokfélét mondanak a rovásírásról. Csongrádon már helynévtáblát avattak, Szegeden pedig oktatják is ezt az írást.
A Szegedi Rovásírók elnökét felháborítja sok ember hozzáállása, a Sipos László a Rovás Alapítvány első embere tanulmányokat ír a rovásírásról. Már a rovásos nyomda is létrejött, könyveket adnak ki ezzel a módszerrel. Sándorfalván is tervezik a rovásos helynévtábla felállítását.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a keddi Délmagyarországban és Délvilágban! Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

 • 8. paranoid 2011. április 13. 09:54
  „Ha valaki csak a rovásírásfordítót használja a netről,akkor is láthatja,hogy fordításban a szó jobról balra olvasandó.A latin és rovásírásos helységnév táblán, egyszerűen a latin betű alá a megfelelő rovásírás jelet festik,elfeledve a szabályt,hogy ilyen esetben a jel tükörképét kell használni.Ha már hagyományőrzés akkor csak szabályosan.”
 • 7. Sango 2011. április 12. 22:52
  „Kedves Mindenki!

  Ha egy hajó szépen úszik a vízen, amire bárki felszállhat, hagyjuk meg a lehetőséget azoknak, akik rajta utaznak, hogy jól érezzék magukat. Aki akar, szálljon fel maga is. Aki a partról akarja nézni, tegye azt. De az az ember balga, aki csak azért akarja megfúrni, illetve elsüllyeszeteni, mert maga nem tud úszni, s emiatt fél felszállni reá.

  A rovás egy kutúrkincs, ami senkinek sem árt, ellenben érdekesebbé, értékesebbé tesz bennünket, magyarokat. (Talán épp ez a baj?)

  Néhány szó még:
  1. A rovás egy olyan ősi magyar írás, amely már akkor használatos volt a magyarok körében, amikor még a jelen latin kisbetűk még nem is léteztek.
  2. Közös gyökérről fakad az etruszk (a latin elődje) és az ógörög írással.
  3. A kultúránk része, amit ápolni kell.
  4. Nem kötelező megtanulni senkinek, ahogyan múzeumba sem kötelező járni.
  5. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amire a mai magyar írás alkalmatlan.
  6. Minden hanghoz egy jel társul. Nincsenek kettősbetűk. (Több száz év kellett ahhoz, hogy a latin betűkkel le tudjuk írni a már több ezer éves szavainkat. Pedig ez a honfoglalás korában már minden nehézség nélkül ment rovással.)
  7. Sajnálatos, hogy egyesek politikához kötik. Bizonyos politikai körök pedig visszaélnek vele. (Ahogyan az egyik legősibb magyar jelképpel is, az Árpádsávos zászlóval. Gondoljunk bele, hogyan vált a szvasztika, ez az egész világon ismert ősi szerncse és napjelkép gyűlöletes jelvénnyé.)

  Cak az kiabál a rovásra fűt, fát, cserepet, aki nem ismeri, mert nem látja benne az értéket. Aki veszi a fáradságot, hogy megismerje, biztosan megszereti.
  Ne féljen hát senki tőle!
  (Akit meg nem érdekel, kérem, hagyja békén.)

  Még két megjegyzés:
  - Jozsóci, ha tudnád, hogy mit jelent a nyereg alatt puhított hús, nem írtad volna le a mondatodat. Ugyanis azzal a ló hátát védték, hogy ne törje fel a nyereg. (A magyarok napon szárított húsporból csináltak leves szerű ételt.)
  - ferike75, igazadvan, nem ez a legnagyobb probléma, de ne felejtsd el, hogy egy nemzet jövője a múltjában gyökerezik. S nekünk legalább van múltunk.

  Sango”
 • 6. ferike75 2011. április 12. 12:21
  „szerintem ez most rohadtul erdekli az embereket pont ez a legnagyobb problema......”
 • 5. papsajt 2011. április 12. 07:40
  „"a magyar törzsek 600 körül vették át a rovásírást, amikor délnyugatra,a Fekete-tenger keleti partvidékére költöztek korábbi területeikről"

  kb1500 éves magyar kulturális örökség
  Mi köze a szélsőjobb térnyeréséhez vagy Jobbikhoz?
  Maximum annyi, hogy manapság csak ezek az emberek foglalkoznak a magyar múlttal.

  A jelen kormányának csak a roma integráció és az alkotmányozás lebeg a szeme előtt.”
 • 4. szilléri 2011. április 11. 19:48
  „A rovásírás ősibb mint az arab vagy a héber, csak úgy mellesleg. Torockó temetési formái ( urnás) Észak Japán ( Kuruli szigetek) és Észak Amerika egyes indián temetési formái hasonlatosak.
  A székely pásztor ,,írni" nem tudott mint mondjuk Heller-Lukács féle filozófusok, viszont a pásztorbotja egyben a laptopja is volt.

  A kumisz meg iható, mint ahogy a medve nem játék és az asszony nem ,,embör" !”
 • 3. Smerdis_of_Arshak 2011. április 11. 19:29
  „1. Jozsoci 2011.04.11. 17:23

  a mixertanfolyamokon meg a kumiszkészítést :)”
 • 2. szilléri 2011. április 11. 18:16
  „Szerző:
  Varga Géza
  Cím:
  A székely rovásírás eredete
  Alcím:
  Az özönvíz káoszából kiemelkedő istenek hagyatéka
  Kiadó:
  Magánkiadás
  Kateg.:
  Anthropológia, Hunok, Ismeretterjesztő, Néprajz, Régészet, Rovásírás, Székelyek, Történelem
  Leírás: A jelen kötet (a kutatók utóbbi években megváltozott álláspontjának ismertetésével) dokumentálja az akadémikus tudomány-nak a székely rovásírás eredetével kapcsolatos megdöbbentő tanácstalanságát. Bizonyítja, hogy a székely rovásírás kőkori világmodellek jelkészletéből származik. Azaz a székely rovásírás e közös gyökerek miatt áll rokonságszerű kapcsolatban Eurázsia legősibb írásaival s amerikai indián szimbólumokkal. A hunok által is használt írás a Földközi-tenger keleti medencéjének környezetében használt legősibb lineáris írások képviselője; gyökerei több, mint tízezer évesek.

  Van alapja !
  Hihető !”
 • 1. Jozsoci 2011. április 11. 17:23
  „A szakácstanfolyamokon pedig oktatni kell a nyereg alatti húspuhítást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippmester: ők nyertek az első fordulóban

Kisorsoltuk Tippmester játékunk első fordulójának nyerteseit. Tovább olvasom