Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb a Skype-os távtanulás

Szeged - Egyre többen választják távtanulásra a legnépszerűbb internetes kommunikációs rendszert,
a Skype-ot. Nyelveket vagy hangszeres zenét is oktatnak így a világhálón.
Ahogy általánossá válik a hazai háztartásokban is a szélessávú internetkapcsolattal rendelkező számítógép, mind többen próbálkoznak a távtanulással. A módszer kényelmes és élvezetes, csak egy webkamera és egy headset kell hozzá. Legtöbben a népszerű internetes kommunikációs rendszert, a Skype-ot használják: a szabadon letölthető program ingyenes hang- és videokapcsolatot biztosít két számítógép között – így a tanár, akár a világ másik végéből is, órát tud adni diákjának.

– Korábban angolt és németet tanítottam egy iskolában, majd született három kislányom; most az egyéves legkisebbel gyeden vagyok itthon. A gyerekek miatt egyelőre nem tudok visszamenni dolgozni, ugyanakkor a pénzre szükségünk van. Pesten tanító barátnőm ajánlotta, hogy próbáljak Skype-on keresztül órákat adni. Először nem hittem, hogy így is lehet eredményesen nyelvet tanítani, de az elmúlt fél év alatt bebizonyosodott: ez egy jó lehetőség – meséli Edit, aki este lefekteti a kislányait, majd leül a számítógép elé, és szegedi panellakásukban fogadja tanítványai hívásait.

– Nagyon kényelmes itthonról dolgozni, megspórolom az utazással járó időveszteséget is. A webkamerának köszönhetően pedig szinte olyan, mintha szemben ülne velem a tanítványom. E-mailben küldöm a hanganyagokat, teszteket is, a Skype pedig még azt is lehetővé teszi, hogy szódolgozatot írassak. Egy este legfeljebb két-három órát tartok, nyelvvizsgára készülő középiskolás és egyetemista éppúgy akad a diákjaim között, mint napközben elfoglalt cégvezető. Bár a férjem jól keres, fontos számomra, hogy így én is hozzájárulok a családi kasszához.

Pavlovits Dávid gitárművész egy negyvenes izraeli hölgyet tanít a Skype segítségével gitározni. Nem volt tapasztalata ezen a téren, ezért először kicsit kételkedett, amikor izraeli mesterkurzusa után a nő javasolta, hogy így venne tőle órát. Ha megfelelő az internetkapcsolat, jól bejön a kép és a hang, látják és hallják is egymást, mindent meg tud mutatni a hangszeren. Akkor sem kell felfüggesztenie az oktatást, ha nemzetközi koncertkörúton jár: viszi magával a laptopját, moszkvai és New York-i szállodai szobájából is adott már gitárórát.

Élethosszig

A felnőttek 63 százaléka tervezi, hogy a következő néhány évben tovább képezi magát – derült ki a Szonda Ipsos reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az emberek négytizede fontolgatja, hogy saját foglalkozásán belül keres majd valamilyen tanfolyamot, 24 százalékuk pedig új szakmát kíván tanulni. 38 százaléknyian továbbfejlesztik mostani nyelvtudásukat, 22 százaléknyian pedig belekezdenek egy új nyelv elsajátításába. A meglévő nyelvtudás elmélyítésének vágya az érettségizettekben és a diplomásokban a legnagyobb: 51, illetve 56 százalék. Az emberek többsége – 54 százaléka – szerint az élethosszig tartó tanulás segít az érvényesülésben a munkaerőpiacon.

Olvasóink írták

  • 1. waterbear 2009. február 18. 16:31
    „Azt hiszem ide kívánkozik az a jellemző magyar mentalitás amelyet a Magyar Búvár Szakszövetség is képvisel:

    2007 őszén kidolgoztam az alapfokú búvártanfolyam online letölthető és elsajátítható elméleti oktatási anyagát + online konzultációkat, melyért cserébe a "tisztelt" Búvár Szakszövetség felfüggesztett és fegyelmi eljárást indított ellenem.

    Na ez a magyar valóság....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tamás, a pályázatkirály

Szeged - Több mint egymillió forintot gyűjtött össze különböző pályázatokon Rekötye Tamás. A szegedi Kőrösy József szakközépiskola végzős, az itteni egyetemre készülő diákja szeret versenyezni: 2007 ősze óta közel kéttucat megmérettetésen szerepelt sikerrel. Tovább olvasom