Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyre népszerűbb az új sorozatok letöltése

Szeged - A filmsorozatok iránti rajongás új hulláma Magyarországot is elérte. Az új, fiatalabb közönséget megcélzó minőségi sorozatok hódítanak, amelyeket sokan inkább letöltenek, mintsem a tévében néznék.
A magyar internetfelhasználók, elsősorban a 18-49 éves korosztály érdeklődése az újhullámos amerikai filmsorozatok iránt 3-4 évvel ezelőtt kezdődött. Ezek nem szappanoperák, hanem igényes, főműsoridős sorozatok minőségi szereposztással, tehát megfelelnek az európai közönség igényeinek is, ezért a kereskedelmi televíziók is előszeretettel importálják őket. Ám Magyarországra csak több hónapos, akár éves késéssel jutnak el, így azok, akik ezt nem szeretnék kivárni, kénytelenek a letöltést választani.

– A magyarok körében legnépszerűbb sorozatok, mint például a Lost, a Hősök, a Szökés, vagy a Született feleségek a fiatalabb generációt érdeklik, és egy vagy több évadon átívelő, összefüggő cselekmény áll a középpontjukban – mondta el érdeklődésünkre a comment:com Sixx néven ismert szerzője. Hozzátette, ezek mellett azonban azok a sorozatok is kedveltek a magyar rajongók között, amelyek még nem jelentek meg itthon, de az Egyesült Államokban már sikeresek.

A Kés/alatt népszerű a magyarok körében is. Fotó: DM/DV
A Kés/alatt népszerű a magyarok körében is. Fotó: DM/DV

Sixx hat éve sorozatfüggő, évente átlagosan negyvenet követ nyomon. Elszántságát jól mutatja, hogy 18 óra alatt nézte végig egyhuzamban a 24 című sorozat egy évadát. 2006 novemberében hobbiból létrehozta a Hogyvolt blogot, amelyen a legtöbb hazánkban ismert széria epizódjainak zanzásított ismertetői olvashatók. A blogot 24-25 lelkes rajongó készíti, ingyen. Egy másik, sorozatfüggők által léthozott blog a Sorozatjunkie, amelyen a legfrissebb hírek olvashatók a témában és felületet biztosít az aktuális epizódok kitárgyalására.

Feliratokat is készítenek

Mivel az amerikai vetítés után egy nappal már elérhetők az epizódok az interneten, megjelent a kereslet a magyar nyelvű feliratok iránt. A neten keringő 80-100 sorozathoz lelkes amatőr fordítók készítik a feliratokat, akik erre a célra létrejött oldalakon, fórumokon teszik közzé ezeket.

Major Zsófia február óta tartozik a Hogyvolt írói közé, ő készíti a Kés/alatt-összefoglalókat. – Négy éve vagyok sorozatrajongó, most tizet nézek. Azért választom inkább a letöltést a tévé helyett, mert nem kell a magyar megjelenésre várni, az amerikai vetítés másnapján már láthatom, ráadásul eredeti nyelven. Emellett, ha később kapcsolódik be az ember, akár pár nap alatt bepótolhatja az egész évadot egyszerre, nem kell hétről hétre várni a következő epizódra. Az egyetemista lány szerint azonban annak is van romantikája, hogy csak egy hét múlva derül ki, milyen fordulatot vesz a történet, hiszen izgalmas a találgatás.

A lassú piac mellett a másik hátrány, hogy nálunk sokkal drágábban lehet hozzájutni egy sorozat DVD kiadásához, mint például az Egyesült Államokban: egy évadért akár 8-10 ezer forintot is elkérnek, így hazánkban ez is hozzájárul az egyre elterjedtebb letöltéshez, bár az igazi rajongók előbb-utóbb úgyis megveszik a kedvenc sorozatukat DVD-n.

Nem törvénytelen

A közvélekedéssel ellentétben a filmek, sorozatok magáncélra történő letöltése nem számít bűncselekménynek. A tartalmat másokkal megosztani, vagyis feltölteni viszont tilos.

Olvasóink írták

 • 5. Elvaq 2008. július 24. 11:14
  „pedig jól írták a cikkben, letölteni legális feltölteni nem legális. Az más kérdés, hogy pl torrenten ezt nehéz kivitelezni, ott mindenképpen tölt fel a júzer.”
 • 4. Mil 2008. július 24. 10:39
  „Amúgy nem csoda, mert a magyar tv-kbe bele lehet szarni. Én nem is nézek tv-t. Van néhány jó sorozat, de szinte mind számomra nézhetetlen időpontban, késő este. Délután/este pedig igénytelen szarságokat nyomatnak konzumidiótáknak. Idióta showműsorok, bugytuta sorozatok.
  A 24-et pl. én is dvd-n néztem meg, röhej hogy már a 7. széria is kész van, de a magyar tv-k csak a 3.-ig jutottak el.. Hát én megnéztem mindet dvd-n. Amúgy nagyjából minden sorozatban jókora lemaradások vannak idehaza.
  Egyébként nem gondoltam volna, hogy valaha eljutok oda, hogy ne nézzek tv-t. De a magyar tv-knek, szolgáltatóknak sikerült ezt elérniük :)”
 • 3. És pot nip/tuck volt az első 2008. július 24. 10:32
  „Jómagam négy éve sorozatfüggő vagyok..”
 • 2. Nemsörser 2008. július 24. 09:23
  „Baromság. Múltkor volt egy cikkben, hogy a jelenlegi törvények szerint (még) a megosztás is legális.”
 • 1. Torrentmanus 2008. július 24. 07:23
  „Ez a cikk elkésett néhány évet... Már kb. 5-6 éve rendszeresen töltik le a fiatalok a sorozatokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkit kézen fog a jó útikönyv

Szeged - A nyaralási szezon első számú olvasmánya az útikönyv. Szegeden is óriási a választék. Már… Tovább olvasom