Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Egyre romlik a varrónők biznisze

Szeged - Kínai, török vagy bálás. Olcsóbb az új tömegcikk, mint egyedi minőséget varratni. Három szegedi varrónőt és egy úri szabót kérdeztünk: valóban válságban van-e a szakmájuk. Azt mondták, a kínaiak tönkreteszik a magyar könnyűipart.
– Olcsó kínai és török ruhákat vesznek az emberek, ahelyett, hogy egyedit, minőségit varratnának. 5-600 forint órabért kérek, egy klasszikus, élére vasalt nadrág körülbelül 5 órai munka. Az anyag ára attól függ, ki milyet vesz. Ennél valóban olcsóbb, ha kínai üzletben vásárol valaki – mondta a szegedi Spitzer Lászlóné varrónő. A régi kuncsaftok is ritkábban járnak hozzá, hetente már csak két napot varr.

– Mellette két napot dolgozom egy menyasszonyiruha-kölcsönzőben, egy napot takarítok. Épphogy eléldegélek abból, amit keresek – panaszkodott a 46 éves asszony.

Nincs egyedül a problémájával: a megkérdezett varrónők mind azt mondták, hogy egyre kevesebb a kuncsaftjuk. Inkább csak javítást, igazítást kérnek. Sokan még a báli ruhákat is a kínaiban vagy a turkálóban szerzik be.

– Egy nagyon kicsi réteg van, aki nem szeret tömegcikket venni. Ők a mai napig járnak hozzám varratni. De körülbelül 20–30 százalékkal visszaesett a forgalmam. Tavaly ilyenkor, a báli szezonban, aludni sem volt időm. Most van – magyarázta Csanádi Erika.

Csanádi Erika forgalma 20-30 százalékkal esett vissza. Fotó: Segesvári Csaba
Csanádi Erika forgalma 20-30 százalékkal esett vissza.
Fotó: Segesvári Csaba

Hozzátette: ő még szerencsésnek érzi magát, mert aki ismeri, tudja, hogy minőségi munkát végez. Azt mondta, kevés a jó szakember. A kontárok is hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek nem keresik a varrónőket.

Csizmadia Tünde is rossznak látja a varrónők helyzetét: – Nemrég járt nálam az egyik törzsvendégem. Harmincötezer forintért vett a kínaiban egy új, alkalmi ruhát, bordó taftból, csipkével, gyöngyökkel díszítve. Ha varratta volna, körülbelül ötvenezerbe kerül. Nem tudom, hogy tudják ilyen olcsón adni – hitetlenkedett.

Elárulta, leginkább ismerősöknek, szomszédoknak, családtagjainak varr. Vagy magának, ahogyan most is. – Másodikán kezdek az egyik szegedi menyasszonyiruha-kölcsönzőben, mint eladó. Nehéz helyzetbe kerültünk. Ráadásul a lányom is a szakmában akar elhelyezkedni, divattervezőként, marketingesként. Remélem sikerül majd neki!

Nincs korrekt verseny

– Körülbelül 50 százalékkal visszaesett a forgalmam, de nekem még nincs okom panaszra – mondta Borbély László úri szabó. – Leginkább a brókerek, ügyvédek, orvosok jönnek öltönyt varratni, mások inkább megveszik az olcsó, rosszabb minőségű, műszálas összeállításokat. A kínaiak tönkreteszik a magyar könnyűipart, nincs korrekt verseny. Egy öltöny náluk 12 ezer forint körül van. A minőségi anyag métere átlagosan 3000 forint. Egy öltönyhöz három méter kell, plusz a munkabér. Utánpótlás nincs, mert nincs mérték utáni szabóság. Aki konfekcióvarrást tanult nem állhat be szabónak!

Olvasóink írták

 • 5. lacipapa68 2009. február 22. 21:55
  „Ne fárasszatatok a Levi´s gatyával.Három évvel ezelőtt bementem a márkaboltba,és az a minőség,ami a kínai piacon 1500 volt,ott 14000-be került...”
 • 4. Luckatosh 2009. február 22. 12:29
  „Majd ha tudnak eredeti Levis gatyat varni nekem akkor majd beszelhetunk bizniszrol!”
 • 3. StatusQuo 2009. február 22. 09:13
  „Az asztalosokat meg a lengyel butor!”
 • 2. flexsnake 2009. február 22. 09:09
  „1. hozzászólás abrakapokusz 2009.02.21. 21:02
  Így-így.
  Te sem varratsz mostanában gatyát magadnak 25ezerért? Lehet a mi hibánk.”
 • 1. abrakapokusz 2009. február 21. 21:02
  „Nem értem ezt a cikket.
  Az olcsó kinai konfekció kb. 18 éve vágja haza a konfekcióiparunkat.
  Miért most született ebből újságcikk?

  Azóta olcsóbban vehetsz magadnak távolkeleti vagy török farmert,
  mint amennyiért itthon az anyagot megkapod.
  Olcsóbb egy kinai utazótáskát venni,
  mint amennyiért egy zipp-zárat vehetsz hozzá.

  Az a csoda, hogy itthon néhányan eddig is talpon maradtak ilyen piaci viszonyok mellett.
  Soha senki nem védte meg ezt az iparágat.
  Csak a megszállottak közül maradt néhány a szakmában.

  De mi ebben a hír?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelymegtartásra költene többet a Fidesz

Szeged - Mennyire megalapozott a szegedi költségvetés akkor, ha Botka László polgármester fizetett… Tovább olvasom