Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyre több a keresztelő Csongrád megyében

Keresztség nélkül nincs templomi esküvő és keresztszülők sem lehetünk. Sokan ilyen okok miatt veszik fel a szentséget, mások viszont szeretnének hivatalosan is belépni valamely egyház kötelékébe, ezzel is bizonyítva hitüket. A gyerekekről szüleik döntenek: keresztények lesznek vagy sem.
A szegedi Kálvin téri református templomban „Áldás, békesség" köszöntéssel és kézfogással fogadtak bennünket. Vasárnapi istentiszteletre látogattunk el, melynek első tizenöt percében egy 27 éves lány keresztelőjének szemtanúi lehettünk. A missziói parancs és a keresztelői beszéd felolvasása után komoly kérdések következtek: Szeretne-e a keresztség által az egyházba befogadtatni? Jézus Krisztus hűséges követője lesz-e? Majd a liturgia részeként leöntötték a szőke lány fejét kevéske vízzel.

– Már régóta tervezem, hogy megkeresztelkedem, de a jövő hétre kitűzött esküvőnk miatt megsürgettük a szentség felvételét. Római katolikus családból származom, de mindig is a protestáns hitvilág állt hozzám közelebb – mesélte Bálint Ágnes programasszisztens, aki jegyesével Lukácsi Péterrel ugyanebben templomban tervezi jövő heti esküvőjét. Házasságkötésükhöz konfirmálniuk is kellett, hiszen az egyház szemében csak így válhattak nagykorúvá.

A református templomban országosan is magas keresztelési arányt tudnak felmutatni és a jelentkező felnőttek száma csak kevéssel alacsonyabb, mint a szülők akaratából megkeresztelt gyermekeké. – Templomunkban kétszer több a keresztelő, mint a temetés, és a szertartások aránya csak húsz százalékkal magasabb a pár hónapos csecsemőknél, mint a felnőtteknél – magyarázta Juhász András, a „kakasos" templom lelkésze.

Vallás és élet

A Dunántúlon a reformátusoknál gyakran előfordul, hogy 6-8 személy látja el egyszerre a keresztszülői teendőket – tudtuk meg Juhász András református lelkésztől. A tájegységen kialakult hagyománynak gazdasági okai voltak, hiszen a keresztszülő feladata egy életen át támogatni a szárnyai alá vett gyermeket.

Hogyan alakul ez az arány a szegedi dómban? – Az összes megkereszteltek között a csecsemők vannak a legtöbben, az arányuk 70-80 százalék. Utána következnek az iskoláskorú gyermekek és őket követik a felnőttek – tudtuk meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöktől. – A katolikus liturgia jellegzetes része, hogy a kisgyermeknek egy fehér ingecskét ajándékoznak, mely az új kegyelmi életet jelképezi. A pap által a szülőnek átnyújtott égő gyertya pedig a Krisztusba vetett hit szimbóluma – magyarázta a püspök, akitől azt is megtudtuk, hogy a felnőttek esetében a keresztelés együtt jár a bérmálással és az első áldozással.

A tévhitekkel ellentétben a keresztelés teljesen ingyenes, mind a református, mind a katolikus templomokban, hiszen a szentségért nem lehet pénzt kérni. Mindkét magyarországi felekezetnél keresztelési felkészítésen kell részt venni a felnőtteknek, melyet a református templomban személyre szólóan tartanak és az oktatás hosszában egyénileg egyeznek meg. Juhász András lelkésznél már az is előfordult, hogy távoli tanítványának e-mailben tartotta az oktatást. A katolikus egyháznál többnyire két éves ez az időszak, melynek célja, hogy a hittanuló bekapcsolódjon a választott közösség életébe. A kisgyerekek esetében pedig a leendő keresztszülőnek kell ugyanezt az utat bejárnia – ha addig nem volt megkeresztelve.

Kiből lehet keresztszülő? A református szertartáson legalább az egyik keresztszülőnek református egyháztagnak, tehát kereszteltnek és konfirmáltnak kell lennie. Az egyik szülőnek is ugyanezen a feltételeknek kell megfelelnie. Vegyes házasságok esetén pedig bevett szokás, hogy a gyerekek nemek szerint követik a szüleik vallását. A katolikusoknál is hasonlóak a feltételek: minimum az egyik szülőnek a felekezethez kell tartoznia és tudatosan kell kérni a gyermek keresztségét. Ajánlatos legalább egy keresztszülő megjelölése, azonban nem feltétlen szükséges.

Országos szinten a reformátusoknál emelkedett, a katolikusoknál csökkent tavaly a keresztelők száma, nagyjából az újszülöttek felét megkeresztelik. Az országos trendtől némileg eltérnek a dél-alföldi számok: a szeged-csanádi püspökségben és a csongrádi református egyházkerületben egyaránt egyre több a keresztelő.

Olvasóink írták

  • 1. mamy 2008. szeptember 06. 21:55
    „A katolihkusoknál a keresztelés egyáltalán nem ingyenes. Ha nem vagy olyan hívő aki egyházadót fizet akkor a gyermekedet csak akkor keresztelik meg ha 3 évre visszamenőleg befizeted az egyházadót! Továbbá csak az lehet kersztszülő aki bérmélkozott..... Ezzel tulajdonképpen rengeteg embert kizárnak a katolikus egyházból, de hát biztos erre van szükségük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz sziréna áll készenlétben megyeszerte

Mivel szerencsére nem kellenek, nem is figyelünk oda, hol vannak a környezetünkben lakossági… Tovább olvasom