Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Egyre több a papagájkórgyanús eset

Tizenkét papagájkórgyanús dolgozót vizsgál az ÁNTSZ a szentesi Hungeritnél. Négy emberről már korábban bebizonyosodott, hogy elkapta ezt a betegséget, hárman meggyógyultak, egy maroslelei férfi viszont – ahogy azt megírtuk – belehalt a szövődményekbe.
A megyei tisztiorvosi hivatal közlése szerint tizenhat esetben merült fel a papagájkór gyanúja a szentesi baromfifeldolgozó vállalatnál. Mint azt Kovács Ferenc tiszti főorvos elmondta, három esetben a laborvizsgálatok kimutatták a betegség létét – az érintett dolgozókat az orvosok kezelték, megkapták a szükséges gyógyszereket és meggyógyultak. Egy maroslelei férfi pedig – ahogy már többször megírtuk – a papagájkór szövődményeibe halt bele. A többi tizenkét esetben a laborvizsgálatok eredményeire várnak az orvosok. Kovács Ferenctől megtudtuk, a vizsgált személyek egyike sem lázas, nincsen tüdőgyulladásuk és nem szorulnak kórházi ápolásra, feltehetően tünet nélkül kihordják a betegséget. Mióta létezik a betegség elleni antibiotikum, a halálozási arány egy ezrelék alá csökkent, míg korábban húszszázalékos volt.

A szárnyasok tollazatából és ürülékéből felszálló por tartalmazza a kórokozót, amely állatról emberre igen, emberről emberre viszont nem terjed. Ezért a feldolgozó területén a vágóvonalon és a darabolóban fokozták a védekezést és a dolgozók maszkot viselnek a munkavégzés során. Arról, hogy a betegség előfordulási arányának csökkentéséért mit tesz a vállalat, milyen módon igyekszik őrizni dolgozói egészségét, szerettük volna megkérdezni Magyar József vezérigazgatót és feleségét, Baranyi Erzsébet üzemorvost, de ők nem nyilatkoztak lapunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer forintos vizsgálat

Kétezer forintot kérnek egy vizsgálatért a beutaló nélkül érkező betegektől a szegedi… Tovább olvasom