Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Egyre több álláshirdetésben kizáró ok a dohányzás

Sok álláshirdetésben kizárólag nemdohányzókat keresnek – dohányzók által is elvégezhető munkákra. A diszkriminációt tiltja ugyan a törvény, de a dohányzás miatt elutasított álláskereső nem sokat tehet.
Az utóbbi években a munkáltatók megtanulták: álláshirdetéseikben az etnikai kisebbséghez tartozás, a magasabb életkor vagy a fogyatékosság nem lehet kizáró ok. A dohányzás miatt viszont bárki eleshet a munkától.

A szegedi hirdetőújság, a Déli Apró álláskínálatában hétről hétre szerepelnek hasonló hirdetések: „Fiatal, nem dohányzó, önálló munkavégzésre alkalmas, precíz férfit alkalmaznék üzletkötő, áruterítő munkakörbe". Felhívtuk a hirdetőt, megtudtuk, nem tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, hanem műanyag elemeket kellene szállítani. A dohányzás sem azért tiltott, mert a KRESZ balesetveszélyesnek minősítené, hanem, mert a főnök nem szereti, ha összefüstölik a céges kocsikat. A szegedi cég munkatársa azonban elárulta: ha a referenciáink rendben vannak, tagadjuk le nyugodtan, hogy dohányzunk. Lehet cigizni, az út mellett, sutyiban – csak a főnök meg ne tudja, mert rühelli a szerinte „naplopó" dohányzókat.

A Déli Apró állásrovatában mind gyakrabban tűnik fel a „nem dohányzó" megkülönböztető jelző Fotó: Frank Yvette
Egy másik hirdetésben panzióba kerestek nem dohányzó takarítónőt. Itt arra hivatkoztak, a panzió teljes területén tilos a dohányzás. Nem dohányzó eladót kerestek egy garázsboltba, ahol elfogadható magyarázattal álltak elő. Mivel egyedül leszünk, munkaidőben nem lesz időnk kijárkálni cigizni, a vevőket ugyanis nem szabad várakoztatni. A cipőbolti eladói állást annyira szerettük volna elnyerni, hogy fölajánlottuk: az utcán cigizünk, a kieső időt levonhatják, esetleg ledolgozzuk. Ez utóbbi hallatán a hirdető hölgy érdeklődést mutatott, sőt személyes találkozót javasolt. Úgy tűnt, egy kis jövedelemcsökkentésért eltekintenek a rossz szokástól.

Szegedi jogászok véleménye szerint a dohányosok kizárása, negatív megkülönböztetése egy álláshirdetésben – ha az sérti az egyenlő bánásmód követelményét – az esélyegyenlőségi törvénybe ütközik. Nem sérti az egyenlő bánásmódot az olyan feltétel, amelynek a betöltött munkakör jellegzetességéből eredő, ésszerű indoka van. Ha jogsértést vél, az álláskereső megkeresheti az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, a kisebbségi vagy az állampolgári jogi ombudsmant, és pert indíthat. Az egyenlő bánásmód sérelmét jelentheti ugyanis, ha a munkaviszony létesítése előtt álláshirdetésben, az állásinterjún, az alkalmazási feltételekben megkülönböztetést tesznek. Információink szerint a dohányzók diszkriminációjára hivatkozva a megyei munkaügyi bíróságon eddig még nem indult per.

Bírság van, kártérítés nincs

Az EU alapjogi chartája ugyan elítéli a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, a hatályos jogszabályok alapján a szervezet azonban csak a koron, származáson, valláson, szexuális beállítottságon, fogyatékosságon alapuló diszkriminációval szemben léphet fel. A megkülönböztetés többi formájának elítélését a tagállamok hatáskörébe utalja. Itthon a nagyjából másfél éve működő Egyenlő Bánásmód Hatóság járhat el a dohányzó munkavállalót kizáró hirdetővel szemben – ha az álláskereső névvel is vállalja a vizsgálatot. Gregor Katalin, a hatóság jogásza elmondta: eltilthatják a hasonló hirdetések megjelentetésétől a munkaadót, közölhetik a jogsértés tényét a hirdetést tartalmazó médiumban, és ötvenezertől hatmillió forintig bírságolhatnak is. A jogász megjegyezte, hiányossága a magyar törvénynek, hogy a „sértett" nem kaphat kártérítést hátrányos megkülönböztetése miatt, a befizetett bírság a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kasszáját gazdagítja.  


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a képviselő pénztárcáját

Személyi igazolványa és mintegy tízezer forintja tűnt el Kohári Nándor fideszes önkormányzati… Tovább olvasom