Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Egyre több az illegális határátlépési kísérlet Szerbia felől

Szeged - Hatvan százalékkal nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma Csongrád megye szerbiai határszakaszánál. Az embercsempészek segítségével érkezők zömében a zöld határon próbálkoznak.
A határőrök egészen extrém esetekkel is találkoztak már: volt, aki egy nő szoknyája alatt, más bőröndben megbújva próbált az országba jönni.

Extrém esetek

A szegedi határőrök egészen extrém esetekkel is találkoztak már: például, amikor három etióp férfit tartóztattak fel. Kiderült, az etióp futócsapat tagjai egy szerbiai versenyről próbáltak dobbantani Nyugat felé. Egy másik férfi az anyósülésen rejtőzött meg a neki segítő asszony hatalmas szoknyája alatt. De olyan is előfordult már, hogy a csomagok között, a bőröndben találtak meg egy fiatalembert.

– Az utóbbi néhány hónapban ugrásszerűen megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma – tudtuk meg Éberhardt Gábor határőr alezredestől. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője elmondta: sokan a röszkei autópálya-átkelőnél próbálkoznak hamis vagy hamisított okmányokkal. Itt az elmúlt években tíz-húsz százalékkal nőtt a forgalom, ezzel egyenes arányban az illegális határátlépők száma is. A hatékony schengeni típusú ellenőrzési technológia miatt sokan a zöldhatáron próbálnak bejutni az országba.

– A nyári hónapok óta folyamatosan nő a forgalom az átkelőhelyeinken, ezzel együtt a problémás esetek száma is. A legtöbb határsértő a koszovói tartományból érkezett szerb állampolgár, de vannak közöttük üzbég, örmény, csecsen, sőt német állampolgárok is – halljuk az alezredestől.

A határsértők ritkán két-három fős csoportokban próbálkoznak, sokkal gyakoribb, hogy tömegesen, húsz-harminc ember kívánja átlépni illegálisan az országhatárt. Nekik szervezett bűnözői csoportok segítenek az átjutásban.

A határőrök minden nap járőröznek. Fotó: Karnok Csaba

– Augusztustól októberig átlagosan havonta nyolcvan embert fogtunk el. A nagyobb csoportokban érkezetteknek embercsempészek segítenek. Az ilyen esetekben nagyon jól szervezett bűnözői csoportokról van szó, amelyek speciális eszközökkel, például éjjellátó készülékkel rendelkeznek. Mire egy csoport elér a célig, gyakran több embercsempész is közreműködik a bűncselekményben, sokszor nem is ismerik egymást.

Adatok

A hármas határtól Bács-Kiskun megye határáig terjedő szakaszon 2007-ben az előző évhez képesthatvan százalékkal nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. A zöldhatáron 277, az átkelőhelyeken 70 hamis okmánnyal rendelkező embert fogtak el és vontak eljárás alá. Tizenöt embercsempészt buktattak le.

Gyalogosan vezetik át az embereket az államhatáron, majd leggyakrabban mikrobuszban, személygépkocsiban csempészik tovább az embereket, vagy egyszerűen tömegközlekedési eszközökre ültetik őket. Olyan is előfordult már, hogy taxit hívtak hozzájuk. Tevékenységük garanciális, addig próbálkoznak, míg át nem juttatják a megbízót a határon, aki ezért 2000-2500 eurót fizet – mondja Éberhardt Gábor.

A határőrök naponta járőröznek és igazoltatnak a határhoz közeli utakon. Az alezredes szerint ne lepődjünk meg azon, ha az ilyen körzetekben munkatársai ellenőrzik autónkat vagy kérdéseket tesznek fel, hiszen ez törvényileg szabályozott joguk, kötelezettségük. Azt is kiemelte, mivel hatalmas területet tartanak felügyelet alatt – a Csongrád megyei határszakasz hatvannégy kilométer hosszú –, nem tudnak mindig, mindenhol ott lenni. Ezért számítanak a lakosság segítségére, kérik, értesítsék a Határrendészeti Kirendeltség ügyeletét az 541-706-os telefonszámon, ha környezetükben valami gyanúsat, általuk nem ismert és magyarul nem beszélő személyeket észlelnek, hosszú gyaloglástól megfáradt, elhanyagolt külsejű embereket látnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károly Sándor: Nem vagyok baloldali!

Apátfalva - Nem vagyok baloldali, és ami történt, azt nem lehet úgy értékelni, hogy a baloldal… Tovább olvasom