Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Egyre több balesetet okoznak a biciklisek Csongrád megyében

Kerékpáros hibájából januártól mostanáig már több baleset volt Csongrád megyében, mint tavaly egész évben. A láthatósági mellény viselését külterületen négy hónapja írja elő rendelet.
Kötelező láthatósági mellényt viselni lakott területen kívül, korlátozott látási viszonyokban és sötétedés után a kerékpárosoknak. A rendelet június 1-jével lépett életbe. Nem sokkal később a 47-es úton haladó bicikliseket szondáztuk: egyikük sem viselt mellényt.

– Csongrád megyében ebben az évben 103 baleset okozója volt kerékpáros – tudtuk meg Radics Róbert őrnagytól. Több mint négy hónappal a rendelet bevezetése után sem használnak sokkal többen mellényt, mint június előtt.

Ismét külterületre mentünk tapasztalatokat gyűjteni tegnap: a Szegedet és Szentmihályt összekötő bicikliútra. – Attól, hogy egy kerékpáros bicikliúton megy, külterületen ugyanúgy kell viselnie mellényét – hallottuk az őrnagytól.

Egy hete történt

Legutóbb egy hete, szombat este történt halálos kerékpárbaleset: egy idős helybeli asszonyt ütött el egy kanyarodó kocsi Szőregen. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az őszi korai sötétedés, és az egyre borúsabb idő miatt a rendőrség belterületen is ajánlja a kerékpáros láthatósági mellény viselését.

„Az autóban van", „Otthon van", „Akkor viselem, ha nem felejtem el". Három megkérdezett – dolgozó, nyugdíjas és diák – válasza arra, hogy visel-e láthatósági mellényt. László még soha nem próbálta fel, Hetényi Béla szerint bicikliúton felesleges használni, és este már egyébként sem ülne fel kerékpárjára. – Otthon még akkor is felvettük a mellényt, ha gyalogosan indultunk szórakozni – tudtuk meg Tamástól, aki Szegedről kerékpározott Szentmihály felé. A fiú vajdasági, Szegeden tanul az egyetemen, barátnője lakik a városrészben. Azt mondta, ő már másfél éve megvásárolta mellényét, s legtöbbször hordja is azt. Nem tartja cikis viseletnek, ha az életéről van szó. Szegeden gyalogosan azért még nem venné fel: az autósok a határ túloldalán veszélyesebben vezetnek.

– Az elmúlt négy hónapban még egyszer sem büntettünk kerékpárost láthatósági mellény viselésének elmulasztása miatt – tudtuk meg Radics őrnagytól. Meg azt is, hogy kollégái ilyen esetekben még mindig csak a figyelmeztetés lehetőségével élnek, holott lehetőségük lenne azonnal büntetni is: a helyszínen 500-tól tízezer forintig terjedő szabálysértési bírságot fizettethetnek, de súlyosabb vétség esetén akár fel is jelenthetik a bringást.

A fényvisszaverő ruhadarab viselése 2008. január 1-jétől a gyalogosokra is vonatkozik majd – külterületen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas dugó az 5-ösön

Szeged - Óriási forgalmi dugóba kerültek csütörtökön a főváros felől az M5-ösön Szegedre érkezők. A… Tovább olvasom