Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egyre több bérlakást adna el a szegedi önkormányzat

Újabb 578 bérlakás adható el – döntött a múlt héten a szegedi közgyűlés. Némelyik, eddig teljesen önkormányzati tulajdonban volt háznál hosszasabb procedúrára kell számítani, háromnegyed év beletelhet, amíg a jelenlegi bérlő tulajdonosnak mondhatja magát. A végszót hárman mondják ki – az új bizottság tagjai.
A szegedi belvárosi bérlakások egy részének eladási tilalmát februárban oldotta fel a közgyűlés, akkor összesen 693 lakás eladhatóságáról döntöttek. Ezeknek a bérlői választhattak: vagy megfizetik majd a 2010-re drasztikusan, háromszorosára emelkedő bérleti díjat, vagy kedvezményesen megvásárolják a lakást, amiben élnek.
Mostanáig 500-an jelezték írásban a városi vagyonkezelő cégnek, hogy megvásárolnák eddigi bérleményüket.

Az elmúlt héten a nyári szünet előtt utoljára összeült közgyűlés további 578 lakás bérlői számára tette lehetővé a választást: bérlők maradnak, vagy tulajdonosok lesznek. Olyan ingatlanok is az eladási listára kerülhettek – összesen 47 épület –, amelyek műemlékek vagy városképi védettséget élveznek (Kárász utcán, Klauzál téren), avagy jelzáloggal voltak terhelve. Ez utóbbiak közé tartozik a Deák Ferenc utca 31.–Oroszlán utca 5. szám alatti ingatlan, amelyet a szegedi csatornázási projekt uniós támogatási szerződésének biztosítására terheltek meg.

Triumvirátus

Eddig legfeljebb évi 40-50 lakás sorsáról kellett dönteni az önkormányzat tíztagú tulajdonosi bizottságnak, ám a tilalmi lista feloldásával ez a szám ezerre is növekedhet. Ezért szavazta meg a közgyűlés, hogy egy háromtagú lakásértékesítési bizottság alakuljon, amelyben gyorsabban lehet dönteni, mint a tíztagú testületben. Kohári Nándor, Gila Ferenc és Tóth József képviselők mondják majd rá az „áment": ki és mennyiért vásárolhatja meg eddigi bérlakását.

Ugyancsak hitelszerződés fedezetéül szolgáltak a Gyertyámos utca 4., illetve a Szent Mihály utca 1. alatti ingatlanok. A most fölszabadított 47 épület lakói többször kinyilvánították, hogy szeretnék megvenni a lakásokat. Ezért az önkormányzat azt is igyekszik megoldani, hogy a jelzálogterhet más ingatlanokra lehessen áttenni, és így eladhatókká váljanak a bérlakások.

Tilalmi listán maradnak továbbra is például a garzonházak, a szolgálati lakások, azok az ingatlanok, amelyeket lakáscélú állami támogatással építettek, vagy azok, amelyeknek a bontását tervezik, összesen körülbelül ezer – nem csak belvárosi – lakás.

Mennyi idő alatt lehetnek tulajdonosok az újonnan eladhatóvá vált ingatlanokban a bérlők? Érdeklődésünkre Németh István, a vagyonkezelő cég elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a jelenleg is társasházakban élők akár 30 nap alatt megkaphatják a vételi ajánlatot, de azoknál az ingatlanoknál, amelyek száz százalékban önkormányzati tulajdonban vannak, hosszasabb a procedúra. Először külső cég felméri a műszaki állapotukat, aztán el kell készíteni a társasházi alapító okiratot, bejegyeztetni a társasházat a földhivatalban, megalkotni a szervezeti és működési szabályzatát – és a vételi ajánlat csak ezután következhet. Mindent beleszámítva mostantól háromnegyed év is eltelhet, míg a jelenlegi bérlő tulajdonossá válik.

Jövő év közepéig tehát akár összesen 1271 eddig eladási tilalmi listán volt önkormányzati lakás kerülhet magántulajdonba. Az összesen 5080 darabos jelenlegi önkormányzati lakástulajdonból elvileg egyébként 2700-2800 lakás eladható. Ezek között vannak a tilalmi listán sosem szerepelt panellakások is.

Olvasóink írták

 • 1. Makovi Mária 2008. augusztus 22. 13:48
  „T cím!

  Az önkormányzati lakások eladásai nem csak az adminisztráció miatt
  húzódnak, hanem azért, mert szinte minden házban vannak olyan működő üzletek, akiknek nincsenek engedélyeik.Pl:engedély nélkül építettek ki klímát, használnak területeket, birtok-és csendháborítást követnek el folyamatosan a lakókkal szemben, amit az IKV nem akar megoldani. Teljesen felújított épületek rongálnak üzletek az áruszállítások alkalmával. Az épületet-épületeket rongálják, amiről tud a kezelő, de nem foglalkozik vele.
  A lakások megvásárlásával kapcsolatban sokan azért várnak, hogy az engedély nélküli építkezéseket,területhasználatokat stb megszüntesse az IKV. Ezzel és más számtalan problémával kerestük meg Dr Szentgyörgyi Pál alpolgármester urat, hogy lakossági fórum formájában próbáljuk meg összeszedni, számára átadni. A lakossági fórum időpontjával kapcsolatban a napokban egyeztetünk időpontot alpolgármester úrral.
  Sok szabálytalanságot kell megszüntetni, ahhoz, hogy a lakásokat nyugodtan, megvehessük.Meg kell oldani a Kárász utcán a koldulókkal-utcazenészekkel-kerékpározókkal-hajléktalanokkal kapcsolatos mindennapos problémákat. Az alpolgármester úr már szóban igéretet tett, hogy a fórumon részt vesznek az IKV-önkormányzat-rendőrség-és a közterület képviselői.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helga és Edina – a kitűnő ikerpár

Első osztály óta minden év végén mosolygós ötösök díszítik a szőregi ikerpár bizonyítványait. Szabó… Tovább olvasom