Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Egyre több hulladéktól szabadulnak meg illegálisan Szegeden - Guberálók és potyázók szemetelik tele a várost

Szeged - Hiába a szemléletformáló kampányok, a szelektív gyűjtőszigetek, egyre több az illegálisan lerakott hulladék. Egyesek képesek más városrészbe elfuvarozni és ott lepakolni saját szemetüket, de a nemtörődömség is jellemző.
Egy újszegedi olvasónk a Belvárosi híd lábánál fotózott le nemrég egy jókora szeméthalmot. Csaba azt írta, nagyon szemetes az a környék, sokan nyilvános vécének használják a híd környékét.

Azt is javasolta, hogy a Torontál téri parkolóba helyezzenek el térfigyelő kamerákat, hogy kiszűrjék a szemetelőket, illetve a dolgukat ott végzőket.
Egyre több hulladéktól szabadulnak meg illegálisan Szegeden. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

– Tapasztalataink szerint sajnos a kamera kihelyezése sem gátolja meg az illegális hulladéklerakást. Több szelektív gyűjtőszigetet bekameráztunk, de ezeken a helyeken gyakran a megfigyelt területtől pár méterre, a kamerák látókörén kívül szabadultak meg a szeméttől – mondta el kérdésünkre Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. igazgatója. Hozzátette, hiába vannak a szemléletformáló kampányok, egyre többen hagyják feleslegessé vált berendezési tárgyaikat és a szemetet Szeged kül- és belterületén, az utak mellett, a leálló-, pihenőhelyeken, az erdőszéleken, a parkosított zöldterületeken vagy éppen a közterületi csikkes edényeknél.

A szelektív gyűjtőszigetek mellől is egyre több háztartási hulladékot és lomot gyűjtenek össze a cég munkatársai: éves szinten 180 tonnát. – Az illegálisan lerakott hulladék mennyisége folyamatosan növekszik: 2016-ban 5674, 2017-ben 8309, 2018 első negyedévében 1789 tonna begyűjtéséről gondoskodott társaságunk – mondta az ügyvezető. Ennek az óriási mennyiségnek az elszállítása és ártalmatlanítása évi 10 millió forintba kerül, amire nem kap forrást a cég.
Egyre több hulladéktól szabadulnak meg illegálisan Szegeden. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője elmondta, gyakorlatilag az egész város szemetes. A lakótelepeken a konténerek mellett folyamatosan gyűlnek a megunt vagy tönkrement berendezési tárgyak a kommunális hulladék mellett, Tarjánban pedig például szinte minden bokros, fás területet szeméthalmok borítanak. Tapasztalataik szerint a lakótelepeken nem feltétlenül az ott élők rakják ki illegálisan a hulladékot, hanem a város más területeiről szállítják oda.

– Leggyakrabban azok szabadulnak meg így a hulladéktól, akik a guberálásból élnek, illetve olyanok, akiknek folyamatos ellenőrzéseink ellenére sincsen hulladékszállítási szerződése, vagy a szükségesnél kisebb edényre fizetik meg a közszolgáltatási díjat – magyarázta Koltainé Farkas Gabriella. Kiemelte, az illegális lerakások fő oka a környezettudatos szemlélet hiánya, amely a folyamatos tájékoztatás ellenére igen sok szegedinél hiányzik.
Várják a bejelentéseket

A Szegedi Közterületfelügyeleti Csoport a 62/479-431-es telefonszámon 7 és 20 óra között, illetve e-mailben a kozterulet@szeged.eu címen fogadja a lakossági észrevételeket az illegális hulladéklerakással kapcsolatban. Bejelentés tehető a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján http://www.szkht.hu/bejelentesek oldalon, e-mailben az szkht@szkht.hu és a hulladek@szegedihulladek.hu címen, telefonon pedig a 62/777-222-es és 62/777-177-es számon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharkárok Csongrád megyében: 10 méteres faág zuhant a Novotel előtt a trolivezetékre Szegeden

Viharkárok Csongrád megyében: 10 méteres faág zuhant a Novotel előtt a trolivezetékre Szegeden
Autót is rongált meg leszakadó faág, és a megye több településén akadályozták a közlekedést kidőlt… Tovább olvasom