Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Egyre több ragadozómadár telel a megyében

Évről évre több madáróriás telel Csongrád megyében. Nem csoda: a halastavak, a Tisza környéke megfelelő környezetet nyújt számukra, a madárvédők pedig mindent megtesznek zavartalanságukért.
Huszonkét réti-, két parlagi, s egy fekete sas telel Csongrád megyében, a legutóbbi adatok szerint. A legmagasabb védettségi kategóriába tartoznak; pénzben kifejezett értékük egyedenként egymillió forint – tudtuk meg Kotymán Lászlótól, a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetőjétől, a Magyar Madártani
és Természetvédelmi Egyesület (MME) megyei csoportjának ragadozómadár-védelmi koordinátorától. A rétisasok részint helyiek, részint Skandináviából érkeztek, a parlagiak a Kárpát-medence különböző területeiről jöttek, a fekete sas pedig a kelet-európai sztyeppékről.

A nemzeti parkok saját forrásból, a madártani egyesület pályázati pénzekből évente több mint százezer forintot költ a sasállomány védelmére. Ilyenkor, télen etetik is őket elhullott halakkal, sőt egy egyesületi tag saját pénzén vett pontyokat a sasoknak. A sasok egyébént is elhullott halakkal táplálkoznak. A sasvédelem a természetvédelem sikertörténete. Tíz évvel ezelőtt még csak két pár rétisas fészkelt Csongrád megyében, tavaly már nyolc párat számoltak össze, s egy parlagisas-pár is fészkel már itt. Az állománynövekedés a megyében a nemzeti parkok – a Körös–Maros, illetve a Kiskunsági –, és általában minden természetjáró összefogásának eredménye. Már régen vége annak a korszaknak, amikor a ragadozó madarakat pusztítandó kártevőként tartotta számon a közvélekedés – ma vigyáznak rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpótlást kér a Szegeden élő görög trónörökös

A Szegeden élő Domonyi Zsuzsanna – aki a görög királyi család leszármazottjának tartja magát… Tovább olvasom