Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Egyre több társasház gyűjti szelektíven a szemetet

Szeged - 20 percig használjuk, 1 perc alatt kidobjuk, a természet viszont évszázadok alatt bontja le. Ez a műanyag.
A háztartásokban keletkezett hulladék nagy részét, ha mi magunk használni már nem is tudjuk, vétek csak úgy kidobni. Szerencsére Szegeden is terjed a szelektív gyűjtés és a magánházak lakói mellett számos társasházban is szétválogatják a hulladékot.

„Kedves Lakótársak! Amint ti is láthatjátok, kértünk sárga színű szelektív hulladékgyűjtő zsákot" Így kezdődik egy Dankó Pista utcai társasház bejáratához ragasztott üzenet. A ház lakói már külön gyűjtik a műanyagot, a papírt, a fémet. A bejárat mellett sorakozó kukák mögött áll a sárga zsák, színültig tele flakonokkal, üdítős palackokkal és italos kartonokkal.

- Teljesen önkéntes alapon csináljuk, aki akarja, szelektálhat – mondja a közös képviselő, aki az erkélyről nézi, mit fotózunk az udvarban. - Nem tartottunk semmiféle lakógyűlést előtte, az egyik lakó ötlete volt. Beszerezte a zsákokat, amelyeket a többiek is használnak. Igaz, nem tudja mindenki pontosan, hogy mit lehet beletenni – teszi hozzá, mikor arról faggatjuk, hogyan jutottak erre a döntésre. A bizonytalanság látszik is, hiszen fém például nincs a tárolóban, pedig az is újrahasznosítható.

A zsákokba fém-, papír-, műanyaghulladék és üdítős-, illetve tejesdobozok kerüljenek. Fotó: Frank Yvette
A zsákokba fém-, papír-, műanyaghulladék és üdítős-, illetve tejesdobozok kerüljenek.
Fotó: Frank Yvette

Szegeden egyre több társasház vesz részt a szelektív gyűjtésben, sokan érdeklődnek – tudjuk meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. illetékesétől. - Az ügyfélszolgálati irodában a lakosok kaphatnak egy tájékoztató füzetet is, hogy tudják, mit szabad és mit nem szabad beledobni a sárga színű zsákokba - mondja Bakacsi Zoltán, szállítási és logisztikai részlegvezető.

Egyre többen veszik a fáradságot

Szegeden egyre többen veszik a fáradságot, és gyűjtik külön az újrahasznosítható anyagokat. A városban hetente 35 ezer sárga zsákot töltenek meg a lakosok, egy-egy zsák űrtartalma pedig 110 liter. Akárhogy is számolunk, a szegediek hetente már több ezer köbméternyi papírt, műanyagot és fémet mentenek meg. A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban a diszpécserszolgálat 777-203/204-es, vagy az ügyfélszolgálati iroda 777-211-es számán kaphatunk felvilágosítást.

A rendszer egyébként igen egyszerű, csak ki kell tenni a szelektíven gyűjtött szemetet a többivel együtt a ház elé. - A munkatársaink annyi zsákot hagynak majd ott, amennyit elvittek. Fontos azonban tudni, hogy, ha olyan anyag kerül bele a zsákba, ami nem hasznosítható, akkor azt nem szállítják el. Ebben az esetben egy tájékoztató matrica kerül a zsákra, amellyel értesítjük az ügyfelet, hogy miért nem vittük el a hulladékot. Vigyázzunk arra is, hogy üveg se legyen a zsákokban, mert az megvághatja azokat, akik a hulladékot tovább szelektálják. Amit csak lehet, tapossanak laposra, hogy minél több férjen a tárolókba – mondja Bakacsi Zoltán, aki hozzáteszi: a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés csak azokban városrészekben vehető igénybe, amelyekben már megvalósult ez a gyűjtésforma.

A társasházaknál elsősorban a lakóközösségen múlik, hogy belefognak-e a szelektív gyűjtésbe. Sokan alig ismerik egymást, így pedig nehéz közös döntést hozni, vagy megszervezni a gyűjtést – véli Bakacsi Zoltán, aki azt tanácsolja, ha szelektív gyűjtésbe kezdenek a lakók, egy zárható postaládát szereljenek a házra kívülről, ahová a cserezsákokat elhelyezhetik a Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai, mert a ház előtt hagyott sárga zsákoknak néha lába kél.

A panelházak esetében sajnos nem, vagy igen nehezen oldható csak meg a szelektív gyűjtés, mert általában nincs hol tárolni a hulladékot. Éppen ezért létesítettek több hulladékgyűjtő szigetet (40 darabot) a lakótelepeken – tudjuk meg a szakembertől.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Nakivagyok 2009. október 05. 10:54
  „Ez jellemző a magyarokra. Amihez nem értünk azt tudjuk a legtöbbet fikázni, meg hogy "én tudom hogy kéne ezt csinálni", meg "én láttam, hogy csinálják". Utána kéne nézni, aztán fikázni.Ez van a focival, meg a politikával is. Én kint dolgozom a hulladéklerakón, higgyétek el tényleg minden szét van válogatva és az újrafelhasználó iparba van visszaforgatva. Örömteli, hogy a mennyiségek évről-évre növekednek. Látszik, hogy nem vagyunk reménytelenek, csak lassan reagálunk. Aki szelektíven gyűjti annak a hulladéka jó helyre kerül, nem pedig a depóniára. Akinek továbbra is fikázni van kedve, annak azt javaslom, hogy látogasson ki a hulladéklerakóra és nézze meg a technikát, várjuk szeretettel.”
 • 27. Hibiszkusz 2009. szeptember 16. 14:42
  „26-Nem azt irtam, hogy nem akarok fizetni, hanem a konyhai hulladék mennyisége jóval kevesebb egyedül élő ember esetében. Nem mindegy,hogy egy héten 2 szatyor hulladékot dobsz ki, vagy 8-10 szatyornyit.
  Régebben ezt a lakás mérete ill. a lakók száma után fizettük.Szerintem ez volt igazságos.Olyan válaszoljon aki tudja, nem pedig okoskodik.!”
 • 26. bélás 2009. szeptember 16. 13:47
  „Aki egyedül lakik az is termel szemetet ergo azért is el kell menni azt is kezelni kell.”
 • 25. Hibiszkusz 2009. szeptember 16. 07:35
  „Szerintem addig amig a kedves lakótársak a csempe hulladéktól kezdve mindent beledobálnak a kukákba, addig ne is álmodjunk szelektiv szemétgyűjtésről. Ehhez nagyon sok embernek fel kell még nőni.A másik probléma, a szemétdij fizetése. Miért kell egyedülálló embernek is ugyanannyi szemétdijat fizetnie mint ahol pl. 4-5-en élnek. Aki tudja a pontos választ kérem válaszoljon!”
 • 24. papus3 2009. szeptember 15. 19:02
  „A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft honlapján ezzel kaocsolatban sok kérdésre kptok választ-pl az első hozzászóló.”
 • 23. papus3 2009. szeptember 15. 18:49
  „szatyi:nem arról van szó,hogy külön zsák a műanyag,külön a papír.stb...hanem arról,hogy ne a kenyérhéjjal meg kávézaccal együtt legyen.1 zsákba kell tenni azüveg kivételével!!Arra a KFT-nél külön gyűjtő járat van,igaz,közületi szinten/vendéglátó egységek/.Lakosságinál marad kuka,amit nem válogatnak/balesetveszély/.”
 • 22. Lúdasmatyi 2009. szeptember 15. 17:22
  „Nagyon helyes,jómagam már 10 éve teszem ugyanezt.Követendő példa mindenki számára.”
 • 21. bata88 2009. szeptember 15. 16:22
  „Ennyi ökörséget egy rakáson...:)

  Na. mi bevágjuk szépen a sárga zsákokba. Aztán azok a zsákok egy zsáktépő gépbe kerülnek amely szétszaggatja majd ravasz módon egy szalagra kerül a zsákok tartalma. Innen a szorgos kezek megfelelően szétválogatják majd bálázzák.

  Remélem elég érthető volt. :)”
 • 20. bélás 2009. szeptember 15. 14:15
  „szatyi 2009.09.15. 14:05
  Akkor sem értem
  Na figyelj, elmagyarázom. Szelektív zsákokban van a cucc fajtánként( papír, műa, tattara). Ezeket a zsákokat összegyűjtik egy autóba és a telepre viszik, ahol várja 60 ügyes kéz és a nagy kupacból zsákonként szétválogatják. Nem zsákokból válogatják, mert sosem végeznének.
  Érted? Akkor jó.”
 • 19. szatyi 2009. szeptember 15. 14:05
  „kowalsky; Akkor sem értem: Ha egybeborítják, akkor nekem miért kell külön gyűjteni? Akkor én is egybeborítom otthon, és elég egy zsák hozzá.”
 • 18. Kaccat 2009. szeptember 15. 14:03
  „a magánházaknál is egybe kell tenni az üveget, műanyagot, papírt stb...
  úgyis még utána válogatnak.
  azt hiszem, csak a növényi eredetűeket kell külön tenni (fa stb) de azokat talán nem is viszik el állandóan, csak szezonálisan”
 • 17. pille 2009. szeptember 15. 13:48
  „bélás!
  Nálad a pont!”
 • 16. Mathiasking 2009. szeptember 15. 13:39
  „#8 hsz.

  Erről beszélek! A nép hülyítése az megy, mert az unió támogatja. Pénzt meg lehet lehívni!”
 • 15. kowalsky 2009. szeptember 15. 13:03
  „11. hozzászólás Amati 2009.09.15. 12:05
  Folyamatosan nyomjátok ezt az egybe borítós dumát. Mindenhol így csinálják. Ha Te meg tudod különböztetni egymástól a szelektíven gyűjtött hulladékot és nem össze vissza teszel bele mindent, akkor nyugodtan mehet egy kocsiba az üveg, a papír és a műanyag. Nem véletlenül találták ki a hulladék válogató művet, ahol a szalagról osztályozzák az emberek, tehát a vége mégis csak az lesz, hogy elkülönítve bálázzák. Esetleg hívjátok fel a céget, hogy mikor van nyílt nap, ahol megnézheted és akkor nem írsz ennyi demagóg hülyeséget.”
 • 14. M_R 2009. szeptember 15. 12:21
  „11. Amati 2009.09.15. 12:05
  Így van, én is 2-szer láttam a mostanában, hogy a zöld földbeépített tárolókból a szemetet egy kukásautó egymás után öntötte magába, ennyit a szelekív gyűjtésről

  Csak a gyűjtés szelektív - a szállítás, feldolgozás már nem :)
  Majd gondolod hogy 4 külön kukásautó fog járni? Esteleg 4-szeres pénzért.
  Szelektíven akarsz gyűjteni- fizess!”
 • 13. bélás 2009. szeptember 15. 12:17
  „Szelektíven zsákokban van, tehát lehet egybevinni, hiszen a 30 svéd azért van ott hogy a szelektív zsákokat kiszedjék.”
 • 12. fip 2009. szeptember 15. 12:06
  „A saját szememmel láttam, amint (nem tudom már, melyik napokon melyik van) megjöttek a különböző kukáskocsik, az üvegért, műanyagért, és az egész kotyvasz ment egy autóba....
  A másikak kommunálist ürítettek....”
 • 11. Amati 2009. szeptember 15. 12:05
  „Így van, én is 2-szer láttam a mostanában, hogy a zöld földbeépített tárolókból a szemetet egy kukásautó egymás után öntötte magába, ennyit a szelekív gyűjtésről. Majd hülyék lesznek 3-szor kimenni ugyanoda 3 autóval, jó az egyben is, úgy gazdaságos nekik.
  Szóval az egész csak parasztvakítás, meg gondolom erre lehetett pályázati pénzt szerezni azért csinálták meg őket.”
 • 10. dred 2009. szeptember 15. 11:39
  „Mi is szelektíven gyűjtjük de a nem szelektív belvárosi vandálok szétszórják és kiborítják a kukákat...”
 • 9. bélás 2009. szeptember 15. 11:32
  „A városi makákók milyen kis ügyesek és felelőségtudatosak. A nagynéném (Isten nyugosztalja) ezelőtt 30 évvel már szelektíven válogatták a szemetet. Éghető, lebomló stb. Nem ma találtuk ki.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Enyedi Zoltán fotóriporter

Életének 71. évében elhunyt nyugdíjas fotóriporter kollégánk. Tovább olvasom