Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egyre több településen működik ifjúsági önkormányzat

Szeged - Egyre több kistelepülésen működik ifjúsági önkormányzat, hogy helyben tartsa a kikapcsolódni vágyó fiatalokat. A szervezetek kis létszámmal, kevés pénzből működnek – annál lelkesebben.
– Célunk, hogy helyben is várják programok a fiatalokat, ne kelljen mindenért Szegedre utazniuk – fogalmaz Kiss-Patik Péter, Bordány ifjúsági polgármestere. Négy képviselőjével dolgozik, 606 választópolgáruk felhatalmazásával. Közülük keveset lehet megmozgatni: programjaikat 150-200 fiatal látogatja. Évi két nagyobb rendezvényük: tavasszal a kultúra napja, júniusban a gyermek- és ifjúsági nap. – Civil szervezetként 250 ezer forintot kapunk egy évre az önkormányzattól, amely támogatja az általunk szervezett hulladékgyűjtést is. Összesen mintegy félmillióból gazdálkodunk.

Sziráki Krisztián a múlt héten rendezett választásig négy éven keresztül volt Domaszék ifjúsági polgármestere. Apadt a képviselőtestület: eddig 11 fős volt, mostantól tízen dolgoznak. A ciklus is rövidül, négyről három évre. – Feladatunknak tekintjük különféle kulturális és sportesemények, oktatási és szórakoztató programok szervezését. Évek óta rendezünk nyárzáró bulikat, karaoke esteket, közös színházlátogatást, az általános iskola végzőseinek továbbtanulási tájékoztatót, ismeretterjesztő előadást az Európai Unióról. Segédkezünk a település rendezvényeinek lebonyolításában, ápoljuk a testvér-települési kapcsolatokat is – mutatja be Sziráki Krisztián az ifjúsági önkormányzat működését, amely évi 150 ezer forintot kap a településtől. Ezt az összeget pályázatokkal általában a duplájára tudják duzzasztani – előfordult, hogy működésükre 200 ezer forintot nyertek.

A zákányszéki Czékus Kitti öt képviselővel működik együtt. A 200 ezerből gazdálkodó ifjúságiak a hét végén szüreti mulatságot tartottak, tavaszcsalogatót is mindig rendeznek. Kirándulásokkal, gyermekbulikkal – főleg szórakoztató programokkal igyekeznek növelni az összetartást. – Szeretek közösségben lenni, érdekel a fiatalok jövője, szeretem turbózni őket – vall motivációjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a szegedi Olajbányász tér gettóbüféjét

Szeged - Döntött a város, megszabadul az Olajbányász téren csúfoskodó barakképülettől. A tarjáni… Tovább olvasom