Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Egyre többen bérlik ki a teátrumot

Egyre népszerűbb a szegedi színház a vállalkozások körében is: jeles alkalmakra akár már másfél millióért kibérelhetik az egész teátrumot, és állófogadással egybekötött előadáson, gálaesten láthatják vendégül üzleti partnereiket, dolgozóikat.

Egy évadban körülbelül ötven alkalommal veszik bérbe a Szegedi Nemzeti Színházat. A Filharmónia Kht. a bérleti hangversenyeiért éppúgy díjat fizet, mint a diplomaosztó ünnepségeiket ott tartó egyetemi karok, a céges rendezvényeket, partnertalálkozókat szervező vállalkozások, a különböző gálaesteket, koncerteket rendező irodák. Ma este a Luxemburg grófja című Lehár-operettet már a premier előtt láthatják az egyik szegedi kereskedelmi cég vendégei.

– A Hansa-Kontakt Kft. körülbelül egy hónappal ezelőtt keresett meg bennünket, hogy partnertalálkozójukra ajánljunk valamilyen nívós műsort. Mivel csak ez az időszak volt megfelelő számukra, egyedül az jöhetett szóba, hogy a rendező beleegyezésével a Luxemburg grófja főpróbáját zártkörű előadásként tartjuk meg – árulta el a bérlések felelőse, Koczka Ferenc karmester, a színház ügyvezető igazgatója, aki szerint egyre nagyobb divat, hogy a menő cégek már nem jegycsomagokat vásárolnak, hanem teljes előadást vagy gálaműsort vesznek meg, és azzal köszöntik munkatársaikat, üzleti partnereiket.

– Cégünk tízéves lett, úgy gondoltuk, rangot jelent számunkra, ha a jubileumot kollégáinkkal és partnereinkkel a gyönyörű nagyszínházban ünnepelhetjük meg. Örülök, hogy nagyszerűen együtt tudtunk működni a teátrummal, mert egy operett-előadással egybekötött állófogadás egészen más élményt jelent ebben a miliőben, mint egy házon belül megrendezett ünnepi vacsora – mondja Kis Attila, a Hansa-Kontakt Kft. ügyvezetője.

A nagyszínházat a cégek jelentős bérleti díjért kaphatják meg. Egy műsoros est, egy előadás igényektől függően körülbelül másfél millió forintba kerül. Ebben az összegben természetesen még nincsenek benne a fogadás költségei. Az ételt, italt partiszervező cégek szállítják, de a színháznak külön ki kell fizetni a fogadás utáni takarítás és a meghosszabbított nyitva tartás költségeit (fűtés, világítás) is. Koczka Ferenc szerint a bevételből fizetik ki a szolgálatot teljesítő dolgozókat is, a többi pénz az intézmény költségvetését gazdagítja.

A felújított, kétszázötven személyes kisszínház is egyre népszerűbb, mert nincs mindig szükség a hatszázötven főt befogadó nagyteremre. A Horváth Mihály utcai modernizált épület bérleti díja körülbelül 70–80 százaléka a nagyszínházénak. A sűrű program miatt persze nehéz megfelelő szabad időpontot találni, ezért az ügyvezető igazgató azt javasolja: lehetőleg fél évvel előre gondolkodjon, aki a színházban szeretne ünnepelni. A későn befutó kívánságokat többnyire nem tudják teljesíteni, hiszen meghirdetett bérleti előadások nem maradhatnak el.

Arra is lehetőség van, hogy egy szervezőiroda vagy producer saját rendezvénye számára vegye bérbe a teátrumot. Ilyen konstrukcióban jött létre a közelmúltban például Szulák Andrea és Koncz Zsuzsa koncertje, vagy ilyen az újévi, bécsi stílusú hangverseny. A színház vezetése azért örül a bérléseknek, mert biztos bevételt jelentenek, ugyanakkor színesíthetik is a műsorkínálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ada nagyon várja a szegedieket

A Tisza menti települések összefogásával fellendíthető lenne a régió turizmusa – hangzott el… Tovább olvasom