Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Egyre többen látogatnak ki a szegedi sírkertbe

Töretlen a krizantém népszerűsége a szegedi Belvárosi temetőben, ahová egyre többen látogatnak ki a halottak napjához közeledve, hogy rendbe tegyék szeretteik síremlékét.
A reggeli órákban még kevesen szorgoskodnak szeretteik sírjainál a Belvárosi temetőben. Fotó: Schmidt Andrea
Bágyadt őszi napfény szűrődik át a fák besárgult, egyre hiányosabb lombkoronáján, amikor szerda reggel a szegedi Belvárosi temetőbe érkezünk. Kilenc órakor még kevesen szorgoskodnak szeretteik sírjainál, ám ahogy az idő melegszik, egyre többen térnek be a bejárathoz közeli virágboltba.

Fődiné Maróti Márta, a virágbolt eladója szerint a korábbi években ilyenkor már nagyobb volt a forgalom a temetőben. Elmondta: a műanyag koszorúknak manapság nincs keletje. Az első fagyokig inkább az élő virágot keresik a hozzátartozók, később pedig selyemvirágot visznek a sírokra. – A krizantémnak most még kétszáz, jövő héten viszont már legkevesebb kétszázötven forint lesz az ára. A virágtermesztők ilyenkor szinte bármennyit kérhetnek a portékájukért – magyarázta. A kisebb pénzűek általában a nyolcvanforintos szegfűk között válogatnak. A legolcsóbb koszorú 450 forintba kerül.

Fődiné Maróti Márta tapasztalata szerint a sírkertbe látogatók többsége a piacon vásárolja meg a virágot, főként azok, akik autóval jönnek. – A temetőben inkább csak az idősebbek vásárolnak, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a cipekedést, és gondolom, azt sem szeretnék, ha összetörne a villamoson az elhunyt családtagnak szánt virág – mondta a boltos.

Ungvári Györgyné elhunyt férjének vásárolt néhány szál tűszirmú, vöröses krizantémot. – A színe és a tartóssága számít leginkább. Ez alapján szoktam választani – mondta a középkorú hölgy. Vass Kálmánné, aki szintén krizantémot vett, elmondta: azért jött ki most a nagyszülei sírjához, mert egyrészt dolgozik halottak napján, másrészt nem szereti a tumultust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Virág cukrászda

György Attila azt mondja, már megegyezett a Virág cukrászda felszámolását kezdeményező céggel. A… Tovább olvasom