Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egyre trükkösebbek a besurranó tolvajok

Szeged - Megszaporodtak a besurranós tolvajlások a megyében: közüzemi szolgáltató munkatársának, a háziorvos segítőjének vagy tűzifaárusnak adják ki magukat a trükkös elkövetők.
Régi és új trükkökkel is próbálkoznak a besurranó tolvajok mostanában Csongrád megyében. A leginkább alkalmazott csel, hogy közüzemi szolgáltató munkatársának vagy hivatali dolgozónak adják ki magukat, és túlfizetésre hivatkozva nagycímletű bankjeggyel keresik meg kiszemeltjeiket, többnyire magánházak lakóit. A 20 ezres bankjegyet felmutatva visszajárót kérnek, s amíg a mit sem sejtő lakó elmegy érte, a besurranók kilesik, hol tartja pénzét a házigazda. Előfordult, hogy ezután vizet kért a besurranó, illetve kint várakozó társa becsöngetett, amivel a sértett figyelmét elterelték, és a korábban kifigyelt helyről ellopták a pénzt.

Másik trükk, hogy pár száz forintos gyógyászati eszközzel keresik meg az idősebb személyeket. Azt állítják, hogy a háziorvosa küldte, aki egyúttal javasolja az adott termék megvásárlását. A gyanútlan ember többnyire meg is veszi a terméket. Volt, aki nemcsak pár száz forintért vásárolt, hanem 100 ezer forintot meghaladó áron vett ilyen terméket.

Tűzifavásárlásnál jellemző, hogy mázsajeggyel érkezik az elkövető, amely szerint a gépkocsin a jegyen szereplő mennyiségű tűzifa található. A vásárlók legtöbbször a teljes mennyiséget megveszik, a gépjárművön azonban annak csak töredéke található. Jellemző a tűzifaárusokra, hogy ilyenkor is követik a sértettet a lakásába a vételár átvétele miatt, kifürkészik, hol tartja a pénzét, egyéb ürüggyel elvonják a figyelmét, és meglopják. Szintén tüzelőanyag-értékesítésnél jellemző, hogy az eladóknál lévő mázsával mérik a tüzelőt, ami nem hiteles. Arra is van példa, hogy a vesszőkas – amellyel behordják a tűzifát – aljára ólomlemezeket erősítenek, így tévesztik meg a vevőt.

Tanúk nélkül nehéz a felderítés

Csongrád megyében 2009 első 10 hónapjában 235 esetben indult eljárás besurranásos lopás miatt. A felderítést nagymértékben nehezíti, hogy a sértettek nem tudják az elkövetőket jól megfigyelni, esetleg napokkal később veszik észre, hogy bűncselekmény áldozatává váltak. A szolgáltatók, illetve hatósági személyek nevében eljáró elkövetők közül csak minden negyedik kerül rendőrkézre. A tűzifával trükközők 90 százalékát viszont elkapják. A különbség abban rejlik, hogy utóbbiak több helyen kilincselnek, így több a használható tanúvallomás is.

Olvasóink írták

  • 2. Zsoltee0716 2009. november 24. 18:55
    „De azt azért oda lehetett volna írni hogy pontosabban hol is történtek az esetek, mert ez így elég tág, hogy Csongrád megyében! Pár települést avagy városrészt fel lehetett volna sorolni! Azért figyelünk, köszönjük a tájékoztatást!”
  • 1. dodó 2009. november 24. 10:38
    „"Egyre trükkösebbek a besurranó CIGÁNYOK!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: intenzív osztályon fekszik egy szegedi orvos

A szegedi körintenzíven kezelnek a H1N1 szövődményei miatt egy szegedi orvost is a múlt hét közepe óta – a nő lélegeztetőgépen van. Tovább olvasom