Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Egyre vadabbak lesznek a szúnyogok

Szeged - Ötvenszer annyi a szúnyog, mint általában, ráadásul egyre vadabbak. Folyamatosan nő az allergiás tünetekre panaszkodók száma, és előfordulnak klinikai kezelést igénylő szövődmények is. Kübekháza polgármestere egy csípés miatt lett rosszul.
A folyamatos esőzések, valamint az ár- és belvizek miatt szinte kilátástalannak tűnik a szúnyogok elleni küzdelem: számuk ötvenszeresére nőtt a szokásoshoz képest. Ráadásul míg régen csak bosszankodva vakaróztunk egy csípés miatt, ma már egyre több a komolyabb bőrtünet.

– Egy-egy permetezés után megugrik a toxikus reakciókra panaszkodók száma – mesélte Altmayer Anita, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának főorvosa. – Ezek a csípések nagyobbak, vörösebbek, égnek, néha fel is hólyagosodnak, a vakarás miatt pedig esetleg felül is fertőződhetnek. Gyerekeknél ez a heves reakció gyakoribb, de bárkinél előfordulhat, aki hajlamos rá.

A kellemetlen bőrgyulladáson kívül azonban komolyabb problémákat is okozhatnak a szúnyogok. Egy néhány éve végzett vizsgálat szerint a Tisza és mellékfolyói mentén élő állatok 22 százaléka volt fertőzött fonálféreggel, amelyet szúnyogcsípés terjeszt. Az élősködők a kutyákban, macskákban akár évekig életben maradhatnak, így a szúnyogok a fertőzött állat vérével a mikrolárvákat átadhatják az embernek is. Ezekből akár több centiméter hosszú féreg fejlődhet ki a szervezetben.

A kellemetlen bőrgyulladáson kívül azonban komolyabb problémákat is okozhatnak a szúnyogok. Illusztráció: Karnok Csaba
A kellemetlen bőrgyulladáson kívül azonban komolyabb problémákat is okozhatnak a szúnyogok. Illusztráció: Karnok Csaba

Talán hihetetlennek tűnik, hogy egy eddig csak kellemetlennek tartott vérszívó ennyi bajt okozhat, pedig egyre szaporodnak a súlyosabb esetek. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere például egy csípés miatt négy napig a klinikán feküdt – tegnap engedték haza.

– Soha nem voltam allergiás, most mégis orbáncot váltott ki nálam egy szúnyogcsípés – mesélte. – Először bepirosodott, majd rosszul lettem, belázasodtam, és mérhetetlen fájdalmat éreztem. Pénteken már lábra sem tudtam állni. Azóta antibiotikummal kezeltek, és szigorú fekvést írtak elő az orvosok. Otthon is még legalább egy hetet kell pihennem.
A polgármestertől egyből azt kérdezték: járt-e mostanában a trópusokon, a „kübekházi" vérszívó ugyanis egzotikus társaihoz hasonló tüneteket váltott ki.

Megnövelt dózis

Szakemberek szerint a szúnyogok most is ugyanolyanok, mint évekkel ezelőtt. – Nem jelentek meg új fajok, csupán a szúnyogmennyiség nőtt – jelentette ki László Gyula rovartani szakértő. A szúnyoggyérítésre használt vegyszer összetétele sem változott, koncentrációja azonban igen. A kritikus helyzet miatt ugyanis 20 százalékkal megnövelték a dózist, ami azt jelenti, hogy jelenleg egy hektárra 6 deciliter vízben oldott rovarméreg jut.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. szepesadam 2010. június 28. 10:17
  „A kutyák szívférgességét okozó fonálférget a lepkeszúnyogok terjesztik, tehát nem, amelyek a jelenlegi nagy ártalmat okozó szúnyogfajok. Ezek nagyon kis egyedszámban vannak jelen a szúnyogegyüttesben, ugyanis a mediterrán országokat részesítik előnyben... a melegebb érhajlatot. Tehát nem kell pánikba esni, ugyanakkor mindenhol helytelenül csípőszúnyogok képekkel keltenek pánikot.
  Olyan ez, mint a kék-nyelv betegség vektoraként is csak szúnyogokat emlegetnek, nem említik meg, hogy a terjesztésért a törpeszúnyogok a felelősek, melyek hazánkban szintén jóval ritkábban fordulnak elő.
  De a jelenlegi szúnyogártalmat jóval olcsóbban, és jóval hatékonyabban meg lehetett volna akadályozni, csak ehhez sajnos Szegeden nem értenek. 90%-os hatékonyságról beszélnek... ha a jelenlegi helyzetért a maradék 10% a felelős, akkor az nagyon rossz szakértelemre utal.
  Szepesszentgyörgyi Ádám - szúnyogszakértő (entomológus)”
 • 24. persona 2010. június 23. 21:55
  „éhes szúnyog mivel álmodik? :D”
 • 23. Trezegi 2010. június 23. 20:05
  „Gedeon: : - )))))
  Ez vetekszik a délmagyarban ma megjelent viccel !!! /bocs, hogy nem a tárgyhoz szóltam/”
 • 22. gedeon 2010. június 23. 18:57
  „Kovácsék a tóparton nyaralnak. Első este össze-vissza csípik őket a szúnyogok.
  - Ha lekapcsolod a villanyt, akkor nem jönnek be - mondja Kovácsné.
  Ám ekkor a szobába két szentjánosbogár repül be.
  - Látod? Ez sem használ semmit - elégedetlenkedik a férj. Az átkozott vérszívók most zseblámpával jönnek.”
 • 21. CsImre 2010. június 23. 18:28
  „Akkor most a szúnyogok vadulnak, vagy csak rajtuk keresztül mérgezzük magunkat a saját toxinunkkal? Még egy ilyen nyámnyila fajzatot, mint a miénk, el nem tudok képzelni, hajrá szúnyogok!!!

  Amúgy a ammónium-hidroxidos v. milyen lötyi a legjobb, a friss csípésre rá kell kenegetni, szörnyen büdös, de hatásos.”
 • 20. ariel 2010. június 23. 17:12
  „Valóban nagyon hibás az orbánccal kapcsolatban allergiát,vagy trópusi tartózkodást emlegetni.Baktérium okozza,mely hámsérülésen át jut a szervezetbe.Ezt a hámsérülést gyakorlatilag bármi okozhatja,pl.gombás fertőzés miatt berepedt bőr,vagy elvakart szúnyogcsípés.Műtéti sebben is létrejöhet.Szemre csúnya,kellemetlen betegség,de antibiotikummal jól gyógyítható.”
 • 19. Hell-icon 2010. június 23. 16:46
  „Nekem a totál szimpla 10%-os ételecet szokott bejönni szúnyogcsípésre.
  Külsőleg persze.:)
  Igaz, ha vakartam a csípést, akkor egy kis ideig piszkosul csíp, de utána már nem viszket legalább.

  Tavaly egy szúnyogcsípésem bedagadt 200 forintosnyi méretűre, már úgy alapból fájt, próba cseresznye alapján azon is kipróbáltam, 2 nap múlva alig látszott.”
 • 18. gre27 2010. június 23. 14:52
  „Hétfő este a kislányomat a szeme alatt csípte meg a szúnyog,1 centis nyomot hagyva maga után.Tegnap reggelre úgy nézett ki,mint akinek bevertek egy jó nagyot.Még most is LILA a szeme alatt!Eddig is csípték őt a szúnyogok,de nem ennyi és egy kis viszketésen kívül nem volt más hatása.Be szoktam a gyerekeket fújni szúnyogriasztóval,mégis csapkodni kell rajtuk a szúnyogokat!(De a szemkörnyékre nem lehet fújni).Legkisebb gyermekem 2,5 hónapos,a gyógyszertárban közel 5000ft-ért ajánlottak egy 14 darabos tapaszt,amit a babakocsi belsejébe lehet ragasztani.Akkor már a szúnyogháló olcsóbb,és biztosabb!(Na meg nem kell 24 óránként lecserélni!)De ne vegyem ki a babámat a kocsiból,mert "megeszik" a szúnyogok????”
 • 17. bélás 2010. június 23. 13:32
  „beszélnek, v tesznek is valamit?”
 • 16. ferdzso 2010. június 23. 12:56
  „Már "anno" Zámbó Jimmi is énekelte: "Egyszer megvadulok én, sok leszek majd..." (Vagy valami ilyet...)”
 • 15. csakugyirok 2010. június 23. 11:57
  „Kedves Logaritmus !
  Nem írom le ,hogyan kellene a szúnyoglárvákat írtani, vagy kellett volna még időben. Internetközelben vagy ahogy látom.
  A "moderálva off" érdekelne viszont, mert bárkinek lehet véleménye anélkül, hogy szidnák az anyját.
  Szeretem a környezetemet és védem is a magam lehetőségei szerint, viszont nem tudom élvezni a természet adta örömöket mert megesznek a szúnyogok.
  Sajnos sokan vannak a hozzászólok között olyanok mint te, ha valaki más véleményt vagy szempontot képvisel, egyszerűen le van moderálva a hozzászólása. Ez se az inteligánciádról ad tanúbizonyságot.”
 • 14. LV-426 2010. június 23. 11:09
  „10. Nem rezidens, hanem rezisztens.”
 • 13. banew 2010. június 23. 11:02
  „Az unokámon a csípés helyén, persze, hogy vakarja, kicsi gyerek, lesz egy hólyag, az kifakad, elvakarja, és az egész gyerek időnként úgy néz ki, mint egy igazán beszórt bárányhimlős gyerek. Na és mire azok elmúlnak nagy nehezen, jön a következő. Irtás után meg 5-6 cm átmérőjű duzzanat, ami vörös, forró, és viszket szegénynek. Hiába eszik Fenistilt, meg Calciumot, meg még a fene tudja milyen antihisztamint, semmit nem ér.”
 • 12. gumikacsa111 2010. június 23. 10:55
  „EZ LÓSZAR EHHEZ KÉPEST::::Új álompár? Tabáni és Horváth Éva”
 • 11. LV-426 2010. június 23. 10:51
  „10: És szerintem sokkal jobban is viszket, mint régen.”
 • 10. LV-426 2010. június 23. 10:48
  „"Ezek a csípések nagyobbak, vörösebbek, égnek, néha fel is hólyagosodnak, a vakarás miatt pedig esetleg felül is fertőződhetnek [...] Szakemberek szerint a szúnyogok most is ugyanolyanok, mint évekkel ezelőtt."

  Szerintem meg kezdenek rezidensek lenni a vegyszerekkel szemben, amely vegyszereket a csípések során továbbadnak nekünk.

  Én nem emlékszem gyermekkoromból hogy egy szúnyogcsípéstől akár egy kicsit is kipirosodtam volna. Most pedig tele vagyok 4-5 centi átmérőjű piros foltokkal.”
 • 9. atomboy 2010. június 23. 10:39
  „8. 1131
  Mit csinaltam???”
 • 8. 1131 2010. június 23. 10:30
  „Rohadt szúnyogok!!
  Én leszarom ha csípnek, felőlem csíphetnek...

  De ha még egyszer arra ébredek, hogy egy ilyen "semmiértelme" rovar duruzsol a fülembe, akkor lesz baj!

  ATOMOT NEKIK.”
 • 7. core2 2010. június 23. 09:45
  „Mi a baj nem fogy a könyv?”
 • 6. atyaúristen 2010. június 23. 09:19
  „Sokat és jól kell imádkoznia a kübekházi polgármesternek, akkor TALÁN meggyógyul (a lába).
  Egyébként nem válaszolt a kérdésre, hogy volt-e a trópusokon?”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 3,5 millió forint a rektori csúcsbér

Nyilvános a rektori bérlista. A csúcsbér a szegedi egyetem rektoráé 3 millió 487 ezer forintos bruttóval. Tovább olvasom