Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Egységes klinikai diagnosztikai ellátás Szegeden

Szeged - Megbízható és gyors klinikai diagnosztikai ellátást kaphatnak a dél-alföldi régió betegei a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Laboratóriumi Medicina Intézetében, melyet a szegedi egészségügyi integráció újabb lépéseként hoztak létre - közölte Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.
Az új intézet az ország egyik legtöbb szolgáltatását nyújtó laboratóriuma, éves betegforgalma 477 ezer fő, az elvégzett vizsgálatok száma pedig meghaladja a 4 milliót - mondta a professzor az egység átadásakor.

A korábban használt diagnosztikai berendezések mellé az egyetem a Roche Magyarország Kft.-től eszközbérleti szerződés keretében 150 millió forint értékben kapott új műszereket, az intézet infrastruktúrájának fejlesztését pedig a Rotary Club Szeged támogatása tette lehetővé - tudatta a professzor.

Horváth Andrea Rita intézetvezető professzor elmondta, a szegedi egészségügyi integráció előtt - amikor a városi kórház, illetve a rendelőintézet az egyetemtől függetlenül, önkormányzati fenntartásban működött - a városban négy laboratóriumban és öt mintavételi helyen végezték az ellátást. Ez eltérő műszerparkot, reagenseket és három különböző laboratóriumi informatikai rendszert jelentett.

A Laboratóriumi Medicina Intézet létrehozásával a diagnosztikai vizsgálatokat ugyan két telephelyen, de egységes, Közép- és Kelet-Európában egyedülálló, automatizált eszközparkkal végzik. A klinikai központ kezelőorvosai vizsgálatkéréseiket online adhatják le, a laboratórium az eredményeket pedig elektronikus formában küldi vissza nekik - közölte a szakember.

Horváth Andrea Rita komoly eredménynek tartja, hogy bár a finanszírozási nehézségek miatt a laboratóriumi diagnosztikai tevékenység veszteséges - a társadalombiztosítás nem fedezi a valós költségeket -, a fejlesztéseknek köszönhetően az egy vizsgálatra jutó fajlagos költségeket sikerült csökkenteni.

Olvasóink írták

  • 2. joy 2009. november 17. 23:24
    „moderálva off”
  • 1. CID 2009. november 17. 20:15
    „És, ez most miért is jó NEKEM ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a novemberi nyár! +22 fok Szegeden

Bár már november közepén járunk, mégsincs nyoma a téli zimankónak. Sőt, süt a nap, a szegedi Árpád tér hőmérője pedig +22 fokot mutat. Tovább olvasom