Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Egyszeri pénzt adnak a rendelőintézeteknek

Szeged - Plusz pénzt kaptak a járóbeteg-ellátó intézmények, amelyet a napokban postáztak ki számukra. A Csongrád megyei rendelőintézetek jelentős túlteljesítéseik miatt ezt a pénzt szinte kivétel nélkül a ki nem fizetett vizsgálatok kompenzálására használják fel.
1,5 milliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók részére a miniszteri tartalékkeretből. A döntés értelmében 255 járóbeteg-szakellátó intézmény jut egyszeri többletpénzhez, amelyet július és október között használhatnak fel a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok várólistájának rövidítésére, beruházások miatti teljesítménykiesések kompenzálására vagy az indokolt túlteljesítések finanszírozására. Csongrád megye intézményeinek is jutott a pénzből, a kiutalt összegek azonban szinte mindenhol csupán az előző hónapban ki nem fizetett vizsgálatokra elegendők.

A Kisteleki Térségi Járóbeteg Szakellátó Kft. 1,6 millió forintot kapott. Nagy Zsolt ügyvezető igazgató elmondta, az intézmény minden hónapban jelenősen túlteljesít. – Van, amikor 130 százalék fölé is csúszunk, ami azt jelenti, hogy rengeteg olyan vizsgálatot végzünk, amiért az egészségbiztosítótól nem kapjuk meg a költségtérítést.

A mórahalmi járóbeteg szakellátásnak alig több mint félmillió forint jutott. – Átlagosan 1 millió pont a havi túlteljesítésünk, ez az összeg ennek valamivel több mint egyharmadát fedezi. Látható, hogy azt a célt, hogy az előjegyzési listákat rövidítsük, nem tudjuk ebből megvalósítani, hiszen nem fedi le teljes egészében a júliusi többletet, a további hónapokra biztosan nem jut belőle – mondta el Malatinszki Jánosné, a Móra-Vitál Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A szentesi járóbeteg-ellátásra közel 6,8 millió, a makóira 3,9 millió forintot adott a minisztérium pluszforrásként. Szentes mindezen túl 20 trombolízis és 5 infarktusos eset kezelésére kapott kiegészítő finanszírozást. Ezeket regionális feladatként látja el az intézmény.

– Minden forint nagyon jól jön, és ezt az összeget mindkét intézményben úgy használjuk fel, hogy jusson mindhárom, a minisztérium által megjelölt célra. Vagyis a várólisták is rövidülhetnek majd valamelyest – mondta el Baráth Lajos, a makói és a szentesi kórház főigazgatója. Hozzátette: a kapott pénz ténylegesen a szentesi intézmény havi többlettermelésének felét lenne képes kompenzálni.

A Csongrádi Kistérségi Szakellátó Kft.-hez még nem érkezett meg a pénz, de elutasító levelet sem kaptak, így bíznak benne, hogy jutott a keretösszegből nekik is. – Nagy szükség lenne rá, hiszen az OEP-finanszírozás nem tudja fenntartani az intézményt, de az önkormányzat is egyre nehezebb helyzetben van – mondta el Seres Marianna, a kft. vezetője. Hozzátette: náluk havonta kétmillió forint körül van a ki nem fizetett vizsgálatok értéke.

Érdeklődtünk Hódmezővásárhelyen és Szegeden is, de egyelőre nem sikerült információt szereznünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjba mennek a bengálik

103 éves a 4-es villamosvonal, noha számot csak hetven éve kapott. Több átalakítást követően idén ismét újjászületett. Tovább olvasom