Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Egyszerűsített ellenőrzés

Egyszerűsített ellenőrzés esetén az adóhatóság az adóbevallásban foglaltak valódiságát a közölt adatok, illetőleg az adatszolgáltatás alapján rendelkezésre álló adatok egybevetésével ellenőrzi. 2006. január 1-jével azonban két ponton változott a szabályozás.
Ha az adóbevallásban közölt adatok, illetőleg az adatszolgáltatás alapján rendelkezésre álló adatok eltérést mutatnak – a 2006. január 1-jétől hatályos új szabályozás szerint –, az eltérés okának tisztázására az adóhatóságnak fel kell hívnia az adózót. Ennek célja, hogy az adóhatóság a megalapozottabb döntés érdekében még a jegyzőkönyv elküldését megelőzően tisztázhassa az eltérés okait. Amennyiben az adózó nem tett eleget a felhívásnak vagy az eltérés tisztázása nem volt sikeres, és így a bevallott adó, költségvetési támogatás alapja, az igénybe vett adómentesség, adókedvezmény, a megállapított adó, illetve a költségvetési támogatás nem felel meg a jogszabály rendelkezéseinek, az adóhatóság az adózót az adókülönbözetről a jegyzőkönyv kézbesítésével értesíti.

Az adózó a jegyzőkönyvre 15 napon belül észrevételt tehet, amelyhez – a 2006. január 1-jétől hatályos új szabályozás szerint – csatolnia kell az abban foglaltak bizonyításához szükséges iratokat. A bizonyítási kötelezettség így átszáll az adózóra. Ezt követően kerül sor a határozat meghozatalára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 81 milliárd a régiónak

A dél-alföldi régióba 2008-ig 81,5 milliárd forint uniós támogatás jut. Az összesítés szerint a… Tovább olvasom