Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Együtt olvasnak a virtuális könyvtárakban

Szeged - Magyarország legnagyobb internetes könyves közösségi oldala, a moly.hu múlt hét óta már 30 ezer taggal büszkélkedhet. A portál 2009-ben indult, tagjainak száma rohamosan nő.
Egy könyves közösségi portál elsősorban azt a réteget célozza meg, akik sokat olvasnak, és szeretik élményeiket megosztani másokkal. Magyarországon már több ilyen internetes oldalt is regisztráltak, a legnagyobb múlt hét óta már 30 ezer tagot számlál.

– Esetünkben egy ízig-vérig közösségi oldalról van szó, hiszen a teljes rendszert a tagok szerkesztik. Portálunk segítségével a felhasználó rendszerezheti a múltban olvasott vagy az éppen aktuális olvasmányait, tehát úgy működik, mint egy olvasónapló – mondja Tatai Judit, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, a moly.hu szerkesztője.

A szakosodott közösségi portálok célja elsősorban új kapcsolatok kialakítása. – Sok új ismeretséget ad egy ilyen oldal. Mindenben próbálunk segíteni egymásnak, legyen szó nehéz családi helyzetről vagy csak egyszerűen egy nehezen beszerezhető könyvről. Tavaly, amikor az árvíz során sérült az edelényi könyvtár készlete, a moly-tagok gyűjtést szerveztek a település számára. Az összegyűlt könyvek egy részét az árvízkárosult családok részére továbbítottuk. A moly.hu erőssége, hogy rendszeresen szervez könyves találkozókat. Ilyenkor az oldalon regisztrált tagok személyesen is megismerkedhetnek egymással. Ezeken az összejöveteleken egy ismertetőjelünk van: minden jelenlévő kezében egy könyv. A programok igen változatosak. Szegeden tavaly pikniket szerveztünk, amelyet a Toulouse Lautrec-kiállítás meglátogatáséval kötöttünk össze. Olvasásra felhívó eseményeink is vannak, ilyen például a Gyilkos Banda – Agatha Christie-vel, amely jelenleg is tart. Lényege, hogy a résztvevők megbirkózzanak az írónő teljes életművével. Szerveztünk már emlékolvasást Dosztojevszkij halálának 130. évfordulójára, illetve előttünk áll a szeptember 1-jén induló Egy ősz Oscar Wilde-dal elnevezésű eseményünk – meséli a szegedi szerkesztő.
Magyarországon néhány éve beszélhetünk olyan internetes portálokról, amelyek szakosodva, filmmel, zenével vagy irodalommal foglalkoznak. 2002-ben indult az első, amelynek témája már az irodalom volt. A legtöbb erre vonatkozó statisztika szerint szükség is van ilyen portálokra, hiszen Magyarország lakosságának csak húsz százaléka olvas könyvet rendszeresen. Az internetes könyves közösségi oldalak egyre több ember otthonába juttatják el az olvasás élményét – nem véletlenül nevezik őket virtuális könyvtáraknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerincsérültet és méhcsípést is elláttak

Huszonegy Csongrád megyei önkéntes segédkezett idén a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatán. Tovább olvasom