Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Együttműködne az Operaház és a szabadtéri

Lezárult az Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázat: tizennégy jelentkező közül a kulturális miniszter Hegyi Árpád Jutocsát nevezi ki, akinek művészeti igazgatóként Kesselyák Gergely lesz a vezetőtársa.
Bozóki András kulturális miniszter tegnap a Magyar Állami Operaház színpadán jelentette be: a pályázatok elbírálása megtörtént, augusztus 1-jétől öt évre Hegyi Árpád Jutocsát nevezi ki a nemzeti dalszínház főigazgatójává. Kesselyák Gergely művészeti igazgatóként, Müller Péter Sziámi pedig stratégiai tanácsadóként lesz tagja az Operaház vezérkarának.

Hegyi Árpád Jutocsa 1992-től tíz éven át a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-főrendezője volt, a két alkotó pedig közeli munkatársaként dolgozott, együtt alapították meg a „Bartók +..." Nemzetközi Operafesztivált. Az új főigazgató – akinek tegnap este Újszegeden volt János vitéz-premierje – a működtetést ügyvezető igazgatóként továbbra is Závecz Ferencre bízza, aki Szinetár Miklós távozása óta volt megbízott főigazgató. A főzeneigazgatói posztot az átmenetinek tartott következő évadban továbbra is Petrovics Emil tölti be, később azonban ezt a feladatkört szeretnék összevonni a művészeti igazgatói tisztséggel.

Kesselyák Gergely, aki tavaly decembertől a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője is, azt nyilatkozta lapunknak: szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani a szabadtérivel, mert a Dóm tér méltó megjelenési lehetőség lenne az Operaháznak is. Gazdasági szempontból is előnyös lenne koprodukciókat csinálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom