Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Ehető virágok az alsóvárosi liliomfesztiválon

Szeged - Testi és szellemi táplálékokkal gazdagodhattak az alsóvárosi ferences kolostor és a látogatóközpont vendégei szombaton. Szent Antal ünnepéhez kötődően liliomfesztivált rendeztek, este gyertyafényben koncerteztek, filmeztek, likőrt és bort kínáltak a középkori eredetű épületegyüttesben.

"Esetleg valakinek egy kis rózsás limonádét?" - kínálta nem hétköznapi italát Halmos Monika gasztronómus az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vetítőtermében szombaton. Ehető virágokról tartott vetítéses előadást, amelyből kiderült, hogy többek közt ibolyával, pitypanggal, levendulával, százszorszéppel, akáccal, rózsával és körömvirággal különlegessé tehetünk egy-egy étkezést. Hamar körbevette a kóstolható virágokkal, és azok különféle készítményeivel teli asztalt a főleg hölgyekből álló közönség. Érdeklődve ízlelték meg a szirupokat, a kandírozott virágszirmokat és a kekszeket. Üzletben vásárolt dísznövényeket sose tegyünk a tányérra! - hallottuk a jó tanácsot a szakértőtől.

Régi hagyományt felelevenítve Szent Antal napi Liliomfesztivált rendeztek a középkori eredetű épületegyüttesben: a templom előtti téren kertészeti és kézműves portékákat kínáltak a vásárosok, az udvarban piknikezhettek a látogatók, valamint kézműves foglalkozásokon, előadásokon, vetítésen vehettek részt. A szombat esti szentmise végén a szertartást végző pap megszentelte a hívek kezében lévő virágokat.

Ehető virágok az alsóvárosi liliomfesztiválon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szent Antal, akinek ünnepe csütörtökre esett, a keresztények körében az egyik legnépszerűbb szent. Nagyon sok legendát ismerünk róla. Gyakran ábrázolják Antalt a kis Jézussal, mert amikor prédikált, a Szentírásból Jézus életét emelte ki, és olyan szemléletesen, tüzesen beszélt, hogy szinte megjelent Jézus. Kiss Didáktól, az alsóvárosi ferencesek házfőnökétől tudjuk, hogy liliommal is sokszor ábrázolják Szent Antalt. A liliomot, mint szimbólumot a Szentírásban először az Énekek énekében említik. A virág Isten közvetlen hozzátartozójára utal, aki ártatlan, tiszta személy, ezért ezt Máriára vonatkoztatja az egyház.

Ehető virágok az alsóvárosi liliomfesztiválon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Érdekes egybeesés, hogy a meddő asszonyok szoktak még Szent Antalhoz imádkozni, a liliom pedig a termékenységet is jelképezi. A virág jelentése kettős: szép és kedves növény, ám nagy mennyiségben, zárt térben bódító hatású. Szirmában hámsejtképző anyag van, sebgyógyításra alkalmas. Így nem csoda, hogy a liliom Alsóvároson a ferencesek gyógyászati tevékenységéhez kapcsolódik.

A Múzeumok Éjszakáját egy héttel előrehozta a többi kiállítóhelyhez képest a ferences látogatóközpont. A kolostor belső udvarán, a quadrumban Nagy Imre Erik és művésztársai gyertyafényes koncertjét hallgatta a közönség padokon ülve, pokrócokon heverve. Levetítették az Eleven kövek temploma című filmet a több mint 500 éves Havas Boldogasszony templomról, majd misebort és gyógylikőrt lehetett kóstolni. A ferences misebor Mátraszentkútról származik, elsősorban hárslevelű szőlőfajtából készült. Gyümölcsös, édes ízű, desszertekhez kiváló - hangzott az ital bemutatása. Évszázados hagyománya van a testvéreknél a gyógylikőröknek: a poharakba került Sándor cseppeket és a Magnus cseppeket a régi recepteket az 1960-as, 1970-es években újjáélesztő szerzetesekről nevezték el.

Olvasóink írták

  • 1. TELSTAR 2013. június 16. 16:59
    „Én is ettem már ehető virágot! Úgy hívták: marcipánrózsa...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szike és a csavar mögött van egy ember

Majdnem mérnök lett, gimnazistaként országos szobrászbajnokságot nyert, ma a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának tanszékvezetője Varga Endre. Tovább olvasom