Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Éhségsztrájk után: először nehezen tudtam újra enni

Szeged - Mi egy orvos kötelessége, van-e feladata, ha a éhségsztrájkba kezd valaki? Vész esetén közbe kell-e lépnie, vagy tartsa tiszteletben a sztrájkoló döntését? A megkérdezettek szerint az előbbi.
Éhségsztrájkba kezdett egy cukorbeteg magyarcsanádi férfi, mert nem kapott szociális segélyt. Jankó Imre az önkormányzat elé ült le, a polgármester azt mondta, hogy ha rosszul lesz, orvost fognak hívni hozzá.

Mi egy orvos feladata ilyenkor, szükséges-e egyáltalán az állandó felügyelet? – kérdeztük Müller Ildikó szegedi háziorvost.

– 24 órán keresztül nem lehet az éhségsztrájkoló mellett ülni, de minden településen van 24 órás betegellátás. Az orvos akkor léphet közbe, ha életet veszélyeztető dolog történik – mondta.

A kérdésre, hogy kötelesek-e vész esetén közbelépni, vagy tiszteletben tartva a sztrájkoló döntését, akár hagyni kell őt éhen halni, az általunk megkérdezett orvosok azt mondták: ha életveszélyes állapotba kerül az éhségsztrájkoló, akkor el kell látni.

Étel nélkül, csak vízzel néhány napig bírja az ember. Fotó: treehugger.com
Étel nélkül, kizárólag vízzel csak néhány napig lehet bírni. Fotó: treehugger.com


– Az orvosi ellátást mindenki csak addig tagadhatja meg, amíg nem veszélyezteti az életét – mondta Szilárd János, az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika professzora, de hangsúlyozta: ez nehéz téma, akárcsak az eutanázia, amelyben nincs egységes szakmai, egyházi, jogi álláspont.

Sok mindenen múlik, hogy mennyi ideig bírja valaki étel nélkül. Függ az illető korától, a tápláltság fokától, a kondíciójától, a hőmérséklettől, mert hidegben több energiát használ a szervezet. Attól is függ, hogy mi az általa elfogyasztott folyadék, hiszen infúzióval is sokáig életben lehet tartani embereket – magyarázta Müller Ildikó. Hozzá tette: vannak ugyan extrém esetek, például a januári haiti földrengés után 11 nappal is találtak túlélőt, de nem ez a jellemző. Ha valaki kizárólag csak vizet vesz magához, azt csak néhány napig bírja.

Müller Ildikó felhívta a figyelmet: sok függ a pszichétől is, a böjtölők például mentálisan készülnek az éhezésre, és ők általában gyümölcslevet is fogyasztanak.

Csoportként készültek az éhségsztrájkra a kórházfinanszírozás miatt tiltakozó kórházigazgatók tavaly szeptemberben, ami mentálisan szintén más helyzet, mint egyedül kezdeni a koplalásba. A kórházigazgatókra nagyobb figyelem fordítódott köszönhetően annak az országos tiltakozó akciónak – zöld szalag, zöld zászló kitűzése – aminek része lett volna a sztrájk is.

– Először nehezen tudtam újra enni, lassan és keveset. De mára mind fizikailag, mind mentálisan jól vagyok – mondta a delmagyar.hu-nak 5 napos éhségsztrájkja után a kecskeméti Juhar utcai iskola igazgatónője, Kimpián Ildikó.

Olvasóink írták

 • 12. bo 2010. október 29. 21:17
  „Ha jól tudom a cikkben nevezett úr enyhén túlsúlyos, kb 180kg. Ráfér, van miből leadni. Valakinek fel kellene hívni a figyelmét arra, hogy nagy ember nagyot puffan... volt már rá példa...biztosan emlékszik rá!:-)))”
 • 11. billyidol 2010. október 29. 19:26
  „Bunghole99! Cigány az ártatlan. Azért élnek évek óta segílybül. Szegedről kiköltözött........”
 • 10. segesvarics 2010. október 29. 19:24
  „9. hozzászólás Ahmadinejad 2010.10.29. 19:04

  szó sincs róla.
  Éhségsztrájk Magyarcsanádon

  emiatt írtuk.”
 • 9. Ahmadinejad 2010. október 29. 19:04
  „Most ez a cikk pont aktuális, amikor a Budaházy-ért éhségsztrájkolnak sokan pesten, de látom ennek a délvilágnak csak erre futotta, mint eddig!”
 • 8. vmagdi 2010. október 29. 18:35
  „mondjuk az ehsegsztrajk: magunkon bosszut allni masok hulyesegeert”
 • 7. korcsmaaros 2010. október 29. 17:07
  „Akik Budaházy féle sz@rházikért tüntetnek azoknak nem is engedném,hogy egyenek!”
 • 6. dblaci 2010. október 29. 10:15
  „Október 23-ától 72 órás éhségsztrájkot tartott 64 hazafi Budaházy Györgyért és a többi előzetesben lévő politikai fogolyért. A koncepciós vádakra, és igazságtalan eljárásra akarták felhívni a figyelmet. Nem volt címlapon, de biztos a szemem rossz.”
 • 5. siklo 2010. október 29. 09:52
  „szomjuságsztrájk nincs? <moderálva>”
 • 4. franzvon 2010. október 29. 06:41
  „Bizisten odaülök a Szerencsejáték Rt. gangjára, oszt azé´ fogok éhezni, mer´ nem én nyertem az ötöst a múlt héten.És ha cukorbeteg nem is, de agybeteg az vagyok, tehát jár.”
 • 3. igazságkereső 2010. október 28. 19:44
  „Egyáltalán az a tragikus az egész ehhez hasonló dologban, dolgokban, hogy a XXI. század első évtizedének végén idáig eljuthat egy ember, emberek, ember csoportok! S mindeközben a milliárdosok -ki tudja megmondani,hogy miként jutottak hozzá?!- mélyen hallgatnak az ország kiüresítése során!!”
 • 2. dodó 2010. október 28. 17:07
  „A segíly csak egyeseknek jár (de nekik nagyon), másoknak adható!
  Amíg sztrájkol, kajára nem kell költenie. Habár a polgármester helypénzt kérhetne.”
 • 1. Bunghole99 2010. október 28. 16:52
  „Tetszett volna cigánynak születni Jankó Úr!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerüli Szegedet az 5-ös főút

November végére teljessé válik az 5-ös út Szegedet nyugatról elkerülő szakasza. Tovább olvasom