Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Éhségsztrájkba kezdett egy baksi vállalkozó a Szabadkai úton

Szeged - Éhségsztrájkba kezdett egy 56 éves baksi férfi hétfőn reggel Szegeden egy Szabadkai út melletti irodaház előtt. Tóth Vilmos állítja: több mint 20 millió forinttal tartozik neki az épületben székelő Elek-SZ Kft. VIDEÓVAL
– Végső elkeseredésemben kezdtem el az éhségsztájkot – kezdett mondandójába Tóth Vilmos. – Bárhova fordultam, mindenhol falakba ütköztem, már nincs veszítenivalom – folytatta elszántan. Az 56 éves baksi vállalkozó uniós beruházásban épült regionális szeméttelepek gazdasági kiszolgáló épületeit húzta fel. Összesen tizennégyet: Csongád és Bács-Kiskun megyében. Többek között Csengelén, Pusztaszeren, Kisteleken, Bakson, Kelebián és Tompán is dolgoztak. A munkát októberben kezdték, az épületek április végén, május elején lettek átadva.
­
– A Hódút volt a fővállalkozó, de a cégem, a Csomi -Tel. Kft. az alvállalkozóval, az Elek-SZ Kft.-vel állt szerződésben. A több mint 30 millió forintos vállalási árból mindössze 10 millió 400 ezer forintot fizettek ki, azt is részletekben ­­­– állította az éhségsztrájkba kezdett férfi, akinek vállalkozása felszámolás előtt áll, ugyanis nem tudja rendezni az építőanyagot meghitelező betonüzemek és tüzéptelepek felé a tartozásait.

Végső elkeseredésében éhségsztrájkol Tóth Vilmos. Fotó: Miskolczi Róbert
Végső elkeseredésében éhségsztrájkol Tóth Vilmos.
Fotó: Miskolczi Róbert

A napernyővel, cigarettával, pléddel és vízzel felszerelkezett cukorbeteg férfi azt mondja, hogy az épületek átadása előtt két nappal küldött neki levelet az Elek-SZ Kft., amelyben felbontotta a köztük lévő szerződést arra hivatkozva, hogy további alvállalkozót kellett bevonniuk, hogy befejezhessék a munkát.

Az Elek-SZ munkatársai közül többen is vízzel és kávéval kínálták a férfit, ő azonban nem fogadta el az italokat. Az Elek-SZ Kft képviselője annyit fűzött hozzá a történethez, hogy a Csomi -Tel. Kft nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeket, a munka jelentős részét más alvállalkozó bevonásával végezték el, ezért akár sokkal szigorúbb szankciókat is alkalmazhattak volna. A Kft. képviselője kijelentette, hogy az összes többi alvállalkozóval rendben elszámoltak.

Tóth Vilmos szerda éjfélig folytatja éhségsztrájkját.

Tóth Vilmos szerda éjfélig kíván éhségsztrájkot folytatni. – Ma délután meglátogat a háziorvosom, hogy felmérje az állapotom. Ha azt tanácsolná, hogy fejezzem be az éhségsztrájkot, akkor is folytatni fogom. Legfeljebb elszédülök, ha leesik a cukrom.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Dorán Éva 2008. június 21. 09:08
  „Jó lenne elkerülni, hogy alvállalkozó cégek, akik valójában elvégzik a munkát ne kerüljenek ebbe a helyzetbe!!! minden pályázati munkát azok visznek akik jobban jattolnak a döntésthozó embereknek...
  Rossz a rendszer!!

  KÉREK SZÉPEN EGY JOGÁSZT SEGÍTSEN ENNEK A VÁLLALKOZÓNAK....
  Miért hagyjuk, hogy ennyire elaljasodjon a mi világunk, és az életünk??? Remélem azért egy-két embert megérint ez az esemény.”
 • 23. "Egy Vállakozó" 2008. június 19. 08:49
  „Ez az eset is jellemzője a mai gazdasági gyakorlatnak. Pályázat-multicég-annak saját tulajdonú 3M Korlátolt felelősségű társasága- Alvállakozó vagyis a konkrét kivitelező. Ez az alárendeltség is mutatja az anyacégnek a biztos proftját, nincs kockázata. Ellenben a konkrét kivitelezővel hárítja a vállalkozás összes rizikóját fizettetik meg a beépítendő anyagot bért-és járulékokat. Ezután ha sandaság van a generál kivitelezőben, akkor jönnek azok a trükkök amelyket sajnos kivülről tudunk, és szinte kivétel nélkül kivédhetetlenek.
  Hogy lehetaz, hogy nem azok a vállakozások kerülnek közvetlenül kapcsolatba a munkák elnyeréséhez akik valójában végzik évtizedek óta a munkákat?
  Úgy tudom ezen munka kapcsán még 4-5 cég került igen súlyos helyzetbe.
  Érdekes lehetne megtudni a pénzek tényleges áramlásának útját "is"!”
 • 22. tröni 2008. június 18. 19:02
  „Azért állitja kedves alvállalkozó, mert a kifizeted szó az jövő idő ezért jelen időben még tartozik. És ő ezt nem is tagadja , csak jelenleg nincs miből , de meg fog oldodni , de ha tudod mi az a körbetartozás akkor " VÁGOD"”
 • 21. alválalkozó 2008. június 17. 21:14
  „Vili bácsi azt állitod hogy az alvállalkózókat kifizeted akkor miért tartozó négy alvállalkozónak őszesen tőbb mint őt milió forintal hazudoztok ősze visza hogy decemberi számlkat se kaptátok meg akkor honan let tizmilio forint és mért nem kaptunk belőle!!!!!”
 • 20. tröni 2008. június 17. 21:11
  „Ha valaki elad valami anyagot, vagy kiszállit a megrendelő kérésére
  azt szerintem át kell vetetni vele a tett szinhelyén és dokumentálni azaz aláirásával igazoltatni annak átvételét, netán a" pöcsétöt "is rányomni és oda-vissza pld. megőrizni. Nem utólag
  vitatkozni a történteken. Ha hitelbe ad valaki valakinek anyagot az saját felelőségére teszi, ennek lehet hasonló véglete ,de mielőtt
  rágalmaznánk valakit jobban kellene ismerni az egész ügyet.
  Ekkora munkánál 10 milla az csak aprópénz , csak egy-egy lyukat lehet betömni vele , biztos vagyok benne , ha megkapja a szerződésben szereplő összeget mindenki megkapja a részét, csak türelem.......”
 • 19. eva55 2008. június 17. 17:26
  „Először is: Kedves maci52! a cikkből is kiderül, hogy nem az a "szemét" cég vette fel az uniós pénzt...
  Másodszor: én is sajnálom az Urat, hogy ilyen helyzetbe került....
  Harmadszor: ha jól tudom, és a cikkben is szerepel , hogy a szerződésszerű teljesítéstől elég messze állt az általuk végzett kivizelezés, és ilyen esetben a megrendelőnek joga van a szerződés felbontásához...
  Negyedszer: elszomorító, hogy a magyar gazdaság és az építőipar ilyen helyzetben van...”
 • 18. Villás József 2008. június 17. 13:31
  „Szemétség hogy ebben a rendszerben a kis emberrel szemben mit el lehet követni . Ha szerzödést kötöttek az miért nem kötelezi a megrendelőt ! hólvan a Vállalkozói érdek védelem miért nem segit??????”
 • 17. török bandi 2008. június 17. 07:51
  „igaza van ,minden vállalkozó szinte emiatt megy tönkre
  de ezért a munkáért Gyurcsány kifizetteti az áfát is az előtt mielőtt kifizetnék a vállalkozót.Aztán majd lesz valami a vállalkozóval!!!”
 • 16. kötekedő 2008. június 17. 06:38
  „fk!
  Téged ki fizet azért hogy ilyeneket írj?
  Kinek a kutyusa vagy?”
 • 15. maci52 2008. június 16. 23:15
  „Talán még annyit,ez szemét cég CUSLÁG FÉLE ÚNIÓ-S PÉNZT VETT FEL ERRE A MELÓRA AMI SZOKÁS SZERINT ELPÁROLGOTT.”
 • 14. maci52 2008. június 16. 23:12
  „Kedves kommunista barátaim,bau és a többiek,Tovább a Lenini úton.”
 • 13. sara83 2008. június 16. 22:43
  „Kedves bau és jaj! Sajnálatra méltó ez a rosszindulat ami belőletek fakad, de egyszer mindenki megfizet azért amit adott! Most ez a jóember fizet meg azért amit tett, és hidd el neki sem lehet könnyű! Azzal egyetértek hogy a gazdagok, vagy újgazdagok azt sem tudják merre kell a kenyérért menni, de egy szegény mindig tudni fogja hol a legolcsóbb a kenyér!!Csak annyit mondanék nektek"jóindulatúak", hogy ma ott voltam és adtam vizet ennek a "rabló" embernek, mert súlyos cukorbeteg és ha nem eszik akár rosszul is lehet, de elmondanám, hogy a gazdag nagyképű család sarjai arra kocsikáznak a szülők által fizetett autóval és röhögnek, meg megalázzák azt az embert!
  Senkinek nem kívánok ilyen fizetséget, bármit is követett el!!
  Talán mindenki gondolkozzon el azon amit nap mint nap tesz magáért és a környezetéért!!!!!”
 • 12. jaj 2008. június 16. 20:52
  „karácsonykor a barátomék egy szál gyertyával ünnepeltek, mert ez a pukkadhasú (moderálva - a szerk.) nem fizette ki nekik az elvégzett munkájukat. most végre megtudja milyen érzés ha sarokba szorítják és a legszebb az az egészbe hogy a saját családja teszi ezt vele!!”
 • 11. bau 2008. június 16. 20:37
  „azért az öreg is nagy zsivány amit kapott 10milliót azt se fizette ki senkinek! a tüzépeknek és betonüzemeknek alvállalkozóinak se fizetett egy fillért sem! HOL A PÉNZ VILI BÁCSI? nagy maffiózó az egész família, írni meg olvasni azt nem tanultak meg de munka nélkül sok pénzt zsebretenni az nagyon megy! akiket ők tettek tönkre azokkal ki foglalkozik? azok meg üljenek ki az ő háza elé egy táblával?”
 • 10. beji 2008. június 16. 20:25
  „Ismerem Vili bácsit és az a baj, hogy nem ezek a nagymenő bűnözők hanem a saját veje és a lánya semmizte és lopta ki a szemét is. Vili bácsi meg azt hiszi hogy ebben ez a cég is részt vett a háta mögött. Én is dolgoztam nekik de semmi bajom nem volt velük. Először a saját házatáján kellene rendet tennie és azt a gengszter vejét mega haverjait seggberúgnia. ha az én vejem lenne már felakasztottam volna az első fára!
  Katika és s.szekeres köszi nektek az infókat ti gondolom valami benfentesek lehettek hogy ennyire képben vagytok!”
 • 9. rebellis 2008. június 16. 20:21
  „Na most ELEX, vagy Elek-Sz a cég neve. Már csak a hitelesség miatt.”
 • 8. fk 2008. június 16. 19:51
  „s. szekeres meg a kötekedő a két mindent tudó szakember
  Te nem kötekedő vagy, hanem egy (moderálva - a szerk.)”
 • 7. szabadkai 2008. június 16. 19:30
  „minden jot, Vilmos!

  De miert nincs levagva a fu es a gaz Szabakai ut mellett? Nincsen munkaero?

  Most irtak, hogy a monoko kezdemenyezes alkotmanyellenes.

  Ki vagja le ezt a "dzsuvat"?

  majd mehetek en is?”
 • 6. Vencel 2008. június 16. 18:54
  „Szerintetek a nagyfönökség tudja milyen az, ha valaki nem tudja a családját eltartani, és éhesek?A gyerekeiknek nem tudnak szép ajándékot, játékokat venni!!!Vajon ök minibálbérböl mennyire jutnának?Az ilyenek nem érdemlik meg az életet...és szivják el tölünk a levegöt....”
 • 5. Katika 2008. június 16. 17:47
  „Az Eleksz Kft. a Főszer pénzmosó cége. Sosem végzett rendes tevékenységet max. csak papíron. Arra használják, hogy eltüntessék a hasznot, vagy most már, hogy lehúzzák az embereket. A Főszer döglődik, gyakorlatilag a tönk szélén áll, gondolom még a "búcsú" előtt szakítanak egy kicsit.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényképcserés útlevéllel bukott le egy férfi Röszkénél

Röszke - Fényképcserés horvát levéllel szeretett volna kilépni az Európai Unióból egy… Tovább olvasom