Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Einsteintől a digitális fényképezőgépig

Szeged - Mi a feketetest-sugárzás? Hogyan „találták fel" a lézert? Mi a fotonika? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat Einsteintől a digitális fényképezőgépig című előadásán Rácz Béla fizikus.
Einstein 1917-ben megjelent dolgozatában egységes modellbe foglalta az addigi ismereteket a fekete test sugárzásáról, az atomfizikáról és bevezette a kényszerített emisszió fogalmát – tudjuk meg Rácz Béla egyetemi tanártól (SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék). Erősítést és önálló oszcillátort, azaz lézert kísérletileg csak 1960-ban sikerült megvalósítani. Ezzel megnyílt az út egy új, gyorsan fejlődő tudományos és technikai diszciplína, a fotonika kialakulásához. Ez a kifejezés az elektronika mintájára a fotonok keltésének, erősítésének, modulációjának, alkalmazásainak, detektálásának, a detektált jelek feldolgozásának összefoglaló elnevezése. Ez a mára sok milliárd dolláros forgalmú ipari és technikai terület megszámlálhatatlan fontos és érdekes alkalmazási lehetőséget tartogat.

A mindennapi életben körülöttünk vannak e terület résztvevői a CD/DVD-lejátszótól kezdve a vonalkódolvasóig. Az előadás példákat sorol ezekre, és áttekinti az anyagmegmunkálás, az optikai távközlés, az orvosi alkalmazások legizgalmasabb kérdéseit, illetve megismerhetjük egy innovációs sikertörténet nem egyszerű részleteit is. Megismerkedhetünk olyan érdekes dolgokkal, mint az optikai csipesz vagy az optikai szirup. A digitális fényképezőgép mellett szó lesz a bolometrikus és a multispektrális kamerák alkalmazásairól is.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálomista: Nem kell a Belvárosi mozi

Szeged, Hódmezővásárhely - Szeged helyett Hódmezővásárhelyen tartja a jövőben díszbemutatóit a… Tovább olvasom