Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Éjjel-nappaliban drágább a tej

Szegeden a kilencvenes évek eleje óta gombamód szaporodtak el az állandóan nyitva tartó üzletek. Ennek köszönhetően akár az éjszaka közepén is elindulhatunk nagybevásárlásra. A „valamit valamiért" alapon azonban ennek meg is kell fizetnünk az árát.
Kellemetlen, ha este a vendégség közepén fogy el a bor, a hajnalban megkívánt tejbegríz főzése után jut eszünkbe, hogy nincs otthon porcukor, vagy bulira indulás előtt villan be, hogy nem vettünk ajándékot. Jó tíz évvel ezelőtt még hoppon maradtunk volna az éjszaka közepén, ma azonban szinte bármi, bármikor beszerezhető a szegedi nonstop üzletekben.

– A kilencvenes évek elején kezdtek elszaporodni az éjjel-nappal nyitva tartó üzletek. A nagy hipermarketek ekkor jöttek be Szegedre. Ezek hét végén is, és egészen késő estig nyitva tartottak. Ekkortájt változtak meg a vásárlói szokások. A boltosok rájöttek, hogy érdemes éjjel is nyitva tartani – mondta Kozsuchné Somogyi Katalin a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozásfejlesztési igazgatója.

Kíváncsiak voltunk, mennyi nonstop bolt lehet Szegeden, azonban az önkormányzatnál erre pontos választ nem tudtak adni. Martonosi István, a Kiskereskedők Országos Szövetségének titkára szerint tíz-tizenöt ilyen bolt lehet. Ezekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nappali élelmiszerüzletekre. A különbség mindössze annyi, ha 22 óra és hajnali 6 óra között probléma merül fel a bolttal kapcsolatban (például, ha hangoskodnak a vevők), akkor a jegyző korlátozhatja a nyitva tartást.

Az már biztosan mindenkinek feltűnt, hogy a „nonstopokban" egyes áruk drágábbak. Martonosi Istvántól azt is megtudtuk, az éjjel-nappal nyitva tartó boltok termékei szabad árasok, vagyis a tulajdonos határozza meg, hogy 179 forintért vagy éppen 200-ért ad egy kiló kenyeret.

– Hallottam már olyan üzletről, ahol éjszakai pótlékot fizettetnek a vevőkkel. A legtöbb helyen azonban azonos áron árulnak éjjel-nappal – mondta Orosz Kornélia, az egyik szegedi nonstop üzletvezetője. Megtudtuk tőle, hogy a legtöbb bolt alapvetően azért marad nyitva éjjel is, mert nem érné meg bezárni, hiszen már hajnalban elkezdenek készülődni a másik napra. A hajnali egytől háromig tartó időszak alatt tér be a legkevesebb vásárló, egy átlagos estén pedig összesen körülbelül százan. A hét vége éjszakái a legforgalmasabbak, ilyenkor fiatalok vásárolnak alkoholt vagy cigarettát. De arra is volt már példa, hogy valakinek augusztus 20-án éjjel jutott eszébe, hogy habfürdőt vegyen, de volt olyan is, aki az éjszaka közepén szaladt át egy gumicukorcumiért, egy másik vásárló pedig egy Spongya Bob-figuráért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Operaház fantomja a szegedi sportcsarnokban

Szeged - Egy csillár, két szerelmes és egy titokzatos harmadik, az Operaház fantomja, aki… Tovább olvasom