Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Éjjeli próbamenet az 1-es vonalán - videóval!

Szeged - A tervek szerint vasárnap újraindul a közlekedés az 1-es vonalán. Ezért szerda éjjel az SZKT próbamenetet tartott.

Nyolc hónap utáni vágányzárat követően tervek szerint vasárnaptól újra villamosok szállítják az utasokat Szeged nagyállomás és a Rókus pályaudvar között. Ahhoz, hogy a villamosok gond nélkül közlekedhessenek, a részben felújított vonalon próbamenetet kellett tartani. A Szegedi Közlekedési Társaság munkatársai szerda éjjel tesztelték az 1-es vonalát.

Ismeretes, hogy az elektromos tömegközlekedési nagyprojekt keretében az 1-es vonala a Rókus pályaudvar és az Anna-kút között teljesen megújul. De nemcsak az új pályaszakasz miatt volt szükség az éjjeli próbamenetre, hanem azért is, mert a villamosok 8 hónapig Tarjánban, illetve a rókusi végállomás hurokfordulójában voltak félreállítva.

A sikeres próbamenetről a Károlyi-kollégium diákjai készítettek felvételt.

Próbajárat az 1-es vonalán

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. ifj. Nagy Gábor 2010. május 09. 12:01
  „22. hozzászólás Ellenzéki 2010.05.07. 08:08
  "a megállóhelyeknél a peronok nem készültek el"

  Ma, a forgalom elindulásakor már készen voltak. Hazudtál...

  "s azt csak úgy megjegyzem, hogy tömegközlekedési járművet be szándékoznak engedni építési területre, olyan területre ahol nincs szabályozva a közlekedés rendje, még ideiglenes jelleggel sem!"

  Van forgalomszabályozás, bárki megnézheti a helyszínen. Hazudtál...”
 • 49. varadipal 2010. május 07. 18:23
  „Csak egy nappal voltabb gyorsabb a DM-nél az éjszakai villamossal kapcsolatos tudósításban. Ld: tegnapi hozzászólást. / 2 csuklós, egy szóló, 1 felsővez. ép.kocsi, 2 gyalogkakukk és pezsgő, vagy más pia./”
 • 48. joy 2010. május 07. 16:49
  „Szégyen!
  Szégyen, hogy a nem szegedi egyetemisták örülnek, tapsolnak a tuja lassú, de újraindulásának, míg mások, városellenségek, állítólag szegediek gyalázkodnak, mint mindent az elmúlt 8 évben, épült is bármi, sz.rral dogálják!
  Ocsmányok!”
 • 47. pazsu 2010. május 07. 16:07
  „ifj.Nagy Gábor!
  A hivatásos mocskolódok ne vegyék el a kedved! Szörnyű gusztustalan kommentekkel van tele minden cikk!
  Szegeden tényleg csak a mindent fikázóknak van véleménye??”
 • 46. Léni 2010. május 07. 14:19
  „13. barkzso! sajnállak!”
 • 45. ifj. Nagy Gábor 2010. május 07. 13:32
  „42. csiatt 2010.05.07. 12:35
  "1. A Széchenyi téri szakaszt is meglehetett volna egyidőben csinálni a mostanival. Minimálisan lett volna nagyobb káosz. Csak komolyabb szervezés kellett volna."

  Mindig lehetett volna máshogy csinálni és az emberek többsége szerint úgy jobb lett volna.

  Ilyenkor azért azt mindig sajnálom, hogy nincs egy párhuzamos világ, amiben pont fordítva csinálnának mindent, kíváncsi lenék, hogy ugyanazok az emberek mit szólnának abban a másik világban.

  Szerintem ugyanúgy elégedetlenkednének. :-)

  "2. A Démászos kiváltással meg a terveknél kellett volna számolni. Nem siettetni a választásokra a projektet, hanem rendesen mindent ütemezni és előkészíteni."

  Valóban.

  De ez a szakasz eleve a választások utánra volt ütemezve, szóval nem teljesen értem, ez hogy jön ide.

  "3. A tavalyi átadást meg ők mondták. már 6 hónappal csúszik a villamos indulás. A fizetés is ütemezett általában, mint az építés...."

  Ha a mostból levonok hat hónapot, az nem október. És olvass utána, az eredeti határidő nem október volt.

  "ifj Nagy Gábor 32-es kommentre:
  Te valami projektmeneger lehetsz most ott, hogy ennyire vágod?"

  Nem, csak unom már a fórumtárs örökös megalapozatlan benyögéseit.

  "1. A lófara átadásának a ceremóniája is hamarabb volt (választásszagú), mint maga a projekt elkészülte. Még most is dúrnak."

  Persze. De nem arról beszéltem, hanem hogy minden miatt sírtak ott is Ellenzékiék, hogy így nem lesz jó, meg úgy nem lesz jó, mostanra, hogy elkészült, a korábbi sirámok láthatóan nem bizonyultak igaznak.

  "2. Autópályaátadás úgyszintén. Átadták, csak milyen feltételekkel: szánalmas...."

  Egyetértek. Igazából ha tényleg szükség van/lesz rá a 2-es építése miatt, legyen átadva, de egy ilyen hosszú és "készenléti" állapotú szakaszt én szégyelltem volna átadni ünnepséggel meg nemzetiszín szalaggal...

  "Hogy érted, hogy hamarabb indul a villamos? Mihez képest?"

  Barkzso szerint hamarabb indul el, mintsem készen lenne, mert a szociknak ez így jobb.

  Ezt azért nem értem, mert a lófarával meg az M43-mal ellentétben most nincs a jövő héten váalsztás. További kérdés, hogy az utasok, akik már elég régóta a villamospótlón kényszerülnek utazni, ugyanígy látják-e, vagy örülnek, hogy újra a villamossal utazhatnak.”
 • 44. csiatt 2010. május 07. 12:44
  „ifj. Nagy Gábor
  "Na, akkor azt magyarázd meg légyszíves, hogyha most nincs a következő héten választás, akkor szerinted miért indul el hamarabb a lehetségesnél/szükségesnél a villamosforgalom?"
  Hogy érted, hogy hamarabb indul a villamos? Mihez képest? Tavalyi céldátumhoz, vagy az Euró bevezetéséhez képest.

  Ne állítsuk már be sikerként a 6 hónapos csúszást !!!”
 • 43. csiatt 2010. május 07. 12:38
  „ifj Nagy Gábor 32-es kommentre:
  Te valami projektmeneger lehetsz most ott, hogy ennyire vágod? Akkor inkább segíts neki, mert ez a mostani szervezés sz*r. Nincs mit rajta szépíteni. El van q*va. Nem kicsit, nagyon.
  1. A lófara átadásának a ceremóniája is hamarabb volt (választásszagú), mint maga a projekt elkészülte. Még most is dúrnak.
  2. Autópályaátadás úgyszintén. Átadták, csak milyen feltételekkel: szánalmas....”
 • 42. csiatt 2010. május 07. 12:35
  „ifj. Nagy Gábor:
  1. A Széchenyi téri szakaszt is meglehetett volna egyidőben csinálni a mostanival. Minimálisan lett volna nagyobb káosz. Csak komolyabb szervezés kellett volna.
  2. A Démászos kiváltással meg a terveknél kellett volna számolni. Nem siettetni a választásokra a projektet, hanem rendesen mindent ütemezni és előkészíteni.
  3. A tavalyi átadást meg ők mondták. már 6 hónappal csúszik a villamos indulás. A fizetés is ütemezett általában, mint az építés....”
 • 41. Attis2 2010. május 07. 12:27
  „Szemif

  Az Anna-kúttól Aradi térig lévő felbontása miatt a terelés a következő az 1-2V villamospotlónak: Indóház tér-Boldogasszony sgt.-Tisza Lajos krt.-Kossuth Lajos sgt-Szilánk-Rókus pu.-Szatymazi utca(jeleleg a másik oldalról egyirányú) Rókusi krt.-Csongrádi sgt. Visszafelé: Úgyanígy.......de nem lenne hülyeség,ha valahogy megoldanák,hogy bemenjen a Széchenyi térre is! a legközelebbi közgyűlésre előterjesztjük ezt az ötletet,oké? :-D”
 • 40. Szemif 2010. május 07. 12:13
  „37. Hivatalosan azt is idén nyáron, hm hivatalosan......mint ahogy hivatalosan december óta jár az 1-es. Pontos részleteket nem tudok a felújításról Dugonics tér-Vadaspark között lesz majdnem végig kétvágányú a pálya, meg építenek deltavágányt is, hogy a Tatrak meg tudjanak fordulni a külső Fónógyári szakaszt majd városi pénzből kipofozzák, hogy néhány évig még bírja -de, hogy minek, elvégre ott a temetőn kívül szinte sehová sem utaznak napközben- és ott is épül egy delta, hogy a Tatrak tudjanak fordulni. Amúgy egyelőre a 3-as projektől legjobban a leendő villamosok állnak, a 3-asra szánt kocsik közül (212, 213, 214, 215, 216, 217)a 216 már próbafutást kezd hamarosan, a többi is majdnem kész (ezek a szokásos csuklós KT4-es Tatra villamosok).

  38. 1-2V nem is rossz ötlet, elvégre ha 2006 augusztusában volt 1V-8-as pótlóbusz buszhiány miatt :-) azt nem lehet felülmúlni (egy el sem készült troli viszonylatot pótló villamospótló pótlóbusz volt) . Végülis az járható útnak tűnne az 1-2V-nél, hogy Makkosháza-Személy pu. irányban bemennek a most megismert terelőútvonalon, kifelé meg vagy ugyanígy csak fordítva vagy egyszerűen khagyják ezt a szakaszt, na de mindegy, ezen kár előre agyalni, ehhez először újra kell indulnia az 1-esnek hétvégén, júliusban trolisodnia a 8-asnak, és októberben beindulni a 2-esnek, majd jövő nyáron nekiállni a belvárosi szakasznak, tehát pillanatnyilag az 1-2V majdnem olyan távolinak tűnik, mint egy emberes Mars-expedíció :-)))”
 • 39. brill1 2010. május 07. 12:02
  „Na végre újra lesz csörömpölés!!”
 • 38. Attis2 2010. május 07. 11:29
  „Szemif

  igazad van,hogy nincs elég busz! De két nagyon rossz megoldás közül fognak választani! Vagy egy villamospótló fog közlekedni "1V-2V" jelzéssel,vagy csak a 2V-s Makkosházától a Rókusi csomópontig jár! ami jó lenne,hogy amig nincs vége a káósznak,addig ne szüntessék meg a 2,83,83A Makkosháza mars tér útirányát! De tudod,ne keressünk logikát abban,ahogy döntenek! Majd a szakemberek tudják,hogy kellm ezt megoldani! :-)”
 • 37. Attis2 2010. május 07. 11:22
  „A 3-as vonalát mikor kezdik felújítani? És mettől meddig? Dugonics tértől meddig?”
 • 36. Szemif 2010. május 07. 11:20
  „Nem tudom más agyalt-e már ezen, de ha jövő nyáron lesz a pótlás, akkor az már két vonalat fog érinteni! A 2-es őszre elkészül, tehát jövő júliusban az SZKT-nak nem csak az 1-es hanem a 2-es vonalat is pótolnia kell majd, a 2-es pótásához minimum 12 busz kell ha 5 perces követéssel és 60 perces fordulóidővel számolunk (gondolom a buszok majd a makkosházi végállomáson fordulnak) plusz az 1-es pótlására is kell 5-6 busz (idén persze ennél jóval több kelllett, csak számolok a 2-es átadása utáni 1-es ritkítással) az 17-18 kocsi, és akkor még nincs tartalékod, tehát eléggé ki lesz használva a pótlóbuszállomány még üzemképes része, elvégre amennyire én tudom két 417-es és egy 280-as is dög, tehát vagy felállítják őket vagy megint bérelnek buszt valahonnan, de még a feltámasztott buszokkal is csak 11 csuklós lenne, plusz a háromtengelyes Citaro az 12. Ezen kívül csak a két LOR-os Skoda meg 6 db szóló Citaro van FKN-324-et (a Volvo 7000) régen láttam, de még így is csak 21 busz van -mivel a 8-as nyáron trolisodik így onnan lesz felszabaduló kocsi, így jön ki a 21- de mi lesz ha a 3-as pótlása is átcsúszik jövőre? Ha hinni lehet az SZKT üzleti tervének, akkor idén buszt már helyeznek forgalomba, szóval jövő nyáron megint nézhetnek busz után.......”
 • 35. igazságkereső 2010. május 07. 11:18
  „Érdekelne az is, hogy mire lett és mire lesz fordítva a késések miatt kirótt kötbér többmilliós összege?”
 • 34. totha 2010. május 07. 10:36
  „Azt meg tudná nekem valaki magyarázni, hogy az Anna-kút - Aradi vértanúk közti villamos vágányok felújításának egy éves elhalasztásával hogyan lehet megmenteni a SZEVIÉP-et?”
 • 33. ifj. Nagy Gábor 2010. május 07. 10:24
  „24. csiatt 2010.05.07. 08:23
  "BL királyunk azt nyilatkozta tavaly, hogy a villamosprojekt elkezdésével nem lehet megvárni az autópálya befejezését (és így nem lehet tehermentesíteni a várost), mert az uniós pályázatban rögzítve van a projekt befejezésének időpontja, és ha addig nem készül el, bukjuk a támogatást. Most meg azt halljuk, hogy 1 évre leállnak... ---> remélem rosszul értelmezem, de a csúszások szerint (tavaly októberi határidő) bukjuk a támogatást, közben a város élhetetlen, és a kamionok meg szétcseszték az átvezető utakat... Óhh IGEN, IGEN, IGEN"

  Óhh NEM, NEM, NEM!

  Rosszul értelmezed.

  Miféle tavaly októberi határidőről tudsz? Az egészen biztosan nem a projekt _egészének_ befejezési határideje.

  Ami változik, az az 1-es villamos Anna-kút - Aradi vértanúk tere szakaszának építési ideje. A többi projektelem (2-es, 3-as, 8-as/10-es, járműbeszerzés stb.) közben is folyamatosan halad, nincs tehát semmiféle egy éves leállás.”
 • 32. ifj. Nagy Gábor 2010. május 07. 10:19
  „22. Ellenzéki 2010.05.07. 08:08
  "Az új pálya műszaki átadás nem történt meg, az illetékes közlekedési hatóságtól, a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, még ideiglenessel sem"

  Ellenzéki!

  te már annyi valótlanságot ítál, hogy tőled ez abszolúte nem hangzik hitelesen. Mert ha olyan helyen ülnél, ahol ezt tényleg tudhatod, akkor az elmúlt évek töméntelen sok marhaságát nem írtad volna be, hiszen tudtad volna, hogy azok sem igazak.

  Soha nem válaszolsz a cáfolatokra sem. Vagy ha igen, akkor az ellenérvek lényege annyi, hogy vörösgyerek. :-))))

  Soha nem tettél be semmilyen forrást a kijelentéseid alátámasztására. Még akkor sem, amikor ez elvileg lehetséges lett volna és külön kértem.

  Úgyhogy teljesen fölösleges itt rémhíreket terjesztened és naponta beírni a sületlenségeidet, mert attól még a villamossal semmi baj nem lesz és ezt az emberek is tudni fogják, ha már utaztak rajta.

  A lófaránál is ez lett. MOstanra igencsak elhalkultatok, hogy ellopják a díszkerítést és nem kerül vissza, meg hasonló marhaságok. Az idő itt is igazolja majd, hogy a kijelentéseid nélkülözik a megalapozottságot.

  Már régóta ajánlom, hogy cserélj nicknevet, mert ez már elkopott. Most (vagy ősszel?) különösen aktuális lenne váltanod, mondjuk "Kormánypárti"-ra. :-))))”
 • 31. ifj. Nagy Gábor 2010. május 07. 10:17
  „13. barkzso 2010.05.06. 22:03
  "Semmi nem számít már a bukott szociknak, ennek a romnak minden áron el kell indulni..."

  Na, akkor azt magyarázd meg légyszíves, hogyha most nincs a következő héten választás, akkor szerinted miért indul el hamarabb a lehetségesnél/szükségesnél a villamosforgalom?

  Hiszen már úgyis bukottak, nem?”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NIF Zrt. szerződés szerint teljesítette kifizetéseit a Tisza M-43 Konzorcium felé

Szeged - Az M43-as autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a szerződés… Tovább olvasom