Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Éjszakai pörgés a szegedi internetkávézókban

Ülnek a monitorok előtt, és virtuális háborút vívnak egymással. Egyre több gyerek tölti a szabadidejét internetkávézókban, lövöldözős programokkal játszva. Vannak olyan baráti társaságok, akiknek egész éjjel ez a szórakozásuk.
Virtuális háborút vívnak egymással a fiatalok. Fotó: Gyenes Kálmán
Találkoztam olyan szülőkkel, akik gyerekmegőrzőnek használták az internetszalont – mondta Rúzsa István, aki egy külvárosi internetkávézó tulajdonosa. A szülők ugyanis beadták két gyereküket, kifizettek fejenként 600 forintot, és két óra múlva visszajöttek értük. Ma már ez nem kirívó eset, hiszen a szülő tudja, az itteni játékok annyira lekötik a kicsiket, hogy észre sem veszik az idő múlását – magyarázta a szalon tulajdonosa. Rúzsa rutinosan sorolja azokat a játékokat, amelyeket legszívesebben választanak a tizenévesek. Az egyik neve magyarra fordítva úgy hangzik: „Lásd meg, és lődd le!"

– A külvárosi szalonokba – 5-6 évestől a negyvenes korosztályig – a többség csak játszani megy be. Egyes szülők szerint a játékok nem olyan veszélyesek, mintha drogozna, inna vagy cigarettázna a gyerek – tette hozzá.

A szegedi internetszalonok többségében lehet éjjeli bérletet váltani, ezt a fiatalok egymás közt „éjszakai pörgés"-nek hívják.
– Eljövünk öten-hatan, kifizetjük este tíztől hajnalig a 980 forintot, és lövünk egész éjjel – mesélte Tamás, aki társával tegnap délelőtt 11-kor is a Mátrixban játszott egy háborús programmal. Azt mondta, középiskolás, szülei pedig tudnak arról, hogy internetkávézókban tölti szabad ideje nagy részét. Hét végén 15-20 fős társaságok foglalják le a gépeket egész éjszakára, és akár nyolc órát is a monitorok előtt töltenek a virtuális háborút játszó felek.

Egy másik, külvárosi internetes szalonban azt mesélte az egyik netező fiú, hogy sokan élelemmel, és kávéval felszerelkezve érkeznek az éjszakai „lövöldözésre". Ugyan van rajtuk fülhallgató, de a játék hevében kiabálnak, és ezzel zavarják az olyan vendégeket, akik böngésznek, esetleg e-mailt írnának valakinek – mondta Attila. A belvárosban vannak olyan internetszalonok, ahol nem engedik az ilyen csoportos játékokat, oda elsősorban egyetemisták járnak. Ezeken a helyeken nem telepítették a gépekre a legújabb játékokat.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom