Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Éjszakai teszt a reptéren

A szegedi polgármester azt ígérte, hogy október elején átadják a repülőteret. Ez nem történt meg, de az új kifutóra nappal már érkeztek gépek. A részleges használatbavételi engedélyt megkapta a repülőteret üzemeltető SZKT. Az önkormányzat a repülőtér átadását jó egy hónap múlva tervezi.
A pálya melletti fénytechnikát, a landolást segítő lámpák beállítását próbálták ki tegnap – a Ferihegyről érkezett gép baj nélkül leszállt Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
A mai napig nem adták át a szegedi repülőteret, bár Botka László polgármester a szeptember 29-i polgármester-jelölti televíziós vitában azt mondta: egy hét múlva ünnepélyesen felavatják. Hozzátette: ha 35 évet türelemmel várt a város, akkor ezt a néhány napot a lakosság még kibírja. Azóta eltelt tizenkét nap, a repülőteret még nem avatták fel.

A szegedi önkormányzat még az 1998–2002-es ciklusban szerezte meg a reptér tulajdonjogát. A város vezetése a repülőtér fejlesztésével először 2004-ben foglalkozott. Az új, 1185 méter hosszú és 30 méter széles kifutópálya megépítését először 2005-re ígérték. Ebből nem lett semmi, bár tavaly Nagy Sándor alpolgármester azt mondta, ősszel már ötvenszemélyes gépek szállnak le a betonra. Az idén tavasszal az alpolgármester azt közölte, hogy a nyár közepére teljesen megújul a szegedi repülőtér – de még az október 1-jei választásokig sem sikerült átadni a forgalomnak. Az ok: az üzemeltetési és a használatbavételi engedélyt nem kapta meg az üzemeltető Szegedi Közlekedési Kft.

Utasforgalom

Annak ellenére, hogy még nem adták át a szegedi repteret, az utasforgalom nem állt le. Bene István, az SZKT Repülőtér Üzemeltető Üzletág igazgatója elmondta: belföldről augusztusban 634 gép összesen 843 utast hozott Szegedre, míg szeptemberben 361 repülővel 660 személy érkezett. A két hónapban megközelítőleg ugyanennyi gép szállt fel. Külföldről tizennégy repülő 32 utast hozott, illetve tizenöt légi jármű 34 utast szállított határon túlra.

A napokban részlegesen az új kifutón is megindulhatott a forgalom. Ez azt jelenti, hogy egyelőre csak nappal érkezhetnek és szállhatnak fel gépek az új betonpályáról – tudtuk meg Nagy Sándortól. A gépek a kifutópályáról a 705 méter hosszú guruló úton most már egészen a 111X57 méteres gyeprácsos előtérig húzhatnak be. A tervek szerint itt épül majd fel 300-500 millió forintból az utasforgalmi épület.

– A pálya melletti fénytechnika is elkészült, az első éjszakai berepülés is megtörtént. Folyamatosan tesztelik a landolást segítő lámpákat és azok beállítását – mondta az alpolgármester. Hozzátette: a Polgári Légi Közlekedési Hatóság jövő hét elején tekinti meg ismét a repülőteret és onnan számítva – ha mindent rendben talál – harminc napon belül ki kell adnia a teljes engedélyt. A repülőtér átadását az önkormányzat csak ezután tervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom