Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Ekkora felújítás még nem volt a szegedi Partfürdőn

Soha ekkora rekonstrukciós munkát még nem végeztek a szegedi Partfürdőn, mint ezen a nyáron. Tízezer köbméter fövenyt forgattak át. A felújítás költsége körülbelül nyolcvanmillió forint lesz. A Partfürdő nyitását a jövő hétre tervezik. A teherautók, markolók tegnap is gőzerővel dolgoztak, hordták a homokot a kempinghez, és töltötték a vízzel telt sáros részeket.
Négyezer köbméter fövenyt terítettek szét a Partfürdő területén. Fotó: Schmidt Andrea
Még soha nem végeztek Szegeden a Partfürdőn akkora nagytakarítást, mint az idén. A négy évtized alatt 40-120 centiméter vastag üledékkel feltöltődött partot most egy szintbe hozták az aszfaltozott utakkal és járdákkal. Kétezer köbméter szennyezett földet és iszapot szállítottak el.

– Munkagépeink négyezer köbméter fövenyt terítettek szét a Partfürdő területén, és ugyanekkorra mennyiségű homokot egyengettek el – mutatja Samu Ágoston, a BS Alfa Bt. kereskedelmi igazgatója. A cég már a zöld ár előtt megkezdte a munkát, de a kiöntött folyó megakadályozta a folyamatos rekonstrukciót. Annyi idejük volt, hogy összeszedjék a szemetet és a hordalékot, amiből kétszáz tonna gyűlt össze. Ezenkívül igen sok árvíz és villám sújtotta fát kellett kivágni.

Lomtalanítás

Bár a jövő héten megnyit a Partfürdő, de a kempingben tovább folytatódik a takarítás és a tereprendezés. A Szegedi Fürdők Kft. tizenhárom nyaralóját szintén felújítják. A magántulajdonú nyaralók lakói pénteken 12 óráig kirakhatják a lomokat a házuk elé, azt a kft. ingyen elszállítja. Azután viszont a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk a keletkezett hulladék eltávolításáról.

A teherautók, markolók tegnap is gőzerővel dolgoztak, hordták a homokot a kempinghez, és töltötték a vízzel telt sáros részeket. A vízvezeték-hálózat azbeszt bevonatú csőrendszerét, ami a süllyedések miatt sűrűn elrepedt és eltört, a mai szabványnak megfelelő csövekre cserélték. Az öt zuhanyzót és vécét szintén teljesen felújították, a medencék közül kettőt kifestettek, a harmadiknál – ahol kellett – a csempéket kicserélték. A medencékben hatszáz köbméter üledék halmozódott fel – tudjuk meg Samu Ágostontól, aki szerint a nyolcvanmillió forintot is megközelíti a bő kéthetes munka költsége.

A Partfürdő Büfé tulajdonosa, Tóth András 1989 óta szolgálja ki a vendégeket, de ekkora munkát itt még nem látott. Az ő kára is több százezer forint, pedig a nyár végén teljesen szétszedték a büfét, csak a négy tartófalat hagyták meg.

– Szerencsére néhány éve átalakíthattuk a szerződésünket, és csak akkor kell bérleti díjat fizetni, amikor a Partfürdő üzemel – magyarázza a büfé tulajdonosa, aki a hét végére már berendezi vendéglőjét. A nyitásra azonban még néhány napot várni kell, ugyanis a Szegedi Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója, Bánáti Antal úgy tervezi, hogy a jövő héten nyitják meg a Partfürdőt.

– Homokföveny várja majd a vendégeinket, de a Tiszában ezen a partszakaszon továbbra sem lehet fürödni. A hatalmas fák árnyékában azonban kellemesen lehet pihenni a folyó partján, és természetesen a medencéket is feltöltjük vízzel – jelenti ki a fürdő vezetője, aki elárulja, a több mint egy hónapos kiesés – tavaly június 23-án nyitottak – körülbelül harmincmillió forintos bevételkiesést eredményezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres parlagfűrazzia

A kiskundorozsmai víkendházak és szántók környékén szagoltunk bele a virágporos levegőbe.… Tovább olvasom