Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ékszer, étkészlet vándorol a zaciba

Szeged - A gazdasági válság a szegedi zacikban is érezhető. Nem nőtt a forgalom, de egyre többen a mindennapi használati tárgyaikat próbálják elpasszolni.
Megéreztük a gazdasági válságot, egyre többféle holmin szeretnének túladni az emberek – tudtuk meg a szegedi Kossuth Lajos sugárúti zálogházban. Visznek például ezüst ékszereket, régiségnek hitt, jelzés nélküli porcelánokat, középszerű képeket, használt hangszereket. Az idősebbek – talán a szokás hatalma miatt – bundával is próbálkoznak. Ezeket a tárgyakat a legtöbb zaciban elutasítják. Bár szigorúan megszűrik – érték és minőség szerint – a tárgyakat, a régiségek, a nemes porcelánok, festmények, ezüst étkészletek átmennek a rostán. A műszaki cikkek már nehezebben: egy évnél nem lehet régebbi az áru, és garanciával kell, hogy rendelkezzen.

– Nemrégiben egy férfi a plazmatévéjével tért be hozzánk. Kétségbeesettnek tűnt, alig akarta megérteni, hogy a kétéves készülékkel mi már nem tudunk mit kezdeni – mondta Simon János, a Kossuth Lajos sugárúton található Express zálogház helyi képviselője.
A szakember azt mondta, a forgalom a régi, viszont valamivel kiszámíthatatlanabb. Elmondta, mostanában valószínűleg a növekvő bizonytalanság miatt az ügyfelek sokkal ingerlékenyebbek, szétszórtabbak.

„Nekem most kell az a pecabot! De nem ad rá a feleségem pénzt!" – ilyen szokatlan indokokat is lehet hallani a zálogházi fiókokban, de a legtöbben azért mennek a zaciba, mert kiegészítő összeget szeretnének a számlák kiegyenlítéséhez.

Alku a kossuth lajos sugárúti üzletben – Mihályi Gézánénak (jobbról) 11 zálogcégulája van. Fotó: Miskolczi Róbert
Alku a kossuth lajos sugárúti üzletben – Mihályi Gézánénak (jobbról) 11 zálogcégulája van.
Fotó: Miskolczi Róbert

– 11 zálogházi cédulám van, ha most mindet kiváltanám, legalább 120 ezer forintot kellene összeszednem. Amit sikerül hazavinnem, azt is egy-két hónap elteltével ismét behozom. Nagyon eladósodtam – panaszkodott a négy gyermekes Mihályi Gézáné, aki éppen meghosszabbíttatta a bennlévőségét az egyik szegedi zálogházban. Az sem ritka, hogy valaki azért kényszerül a gyors hitelre, mert a volt férje nem küldte a gyerektartást, vagy hirtelen elvesztette az állását. Sokan az orvost, vagy a gyógyszereket fizetik ebből a forrásból.

– Decemberben, az elmúlt évekhez hasonlóan, mindig erősebb forgalmat bonyolítunk az ünnepek miatt. A gazdasági válság hatása azonban még nem érezhető a forgalom növekedésén. Tévhit, hogy ilyenkor az emberek megrohamozzák a zálogházakat. Nem a recesszió idején szaporodnak leginkább a záloghitelek, hanem a kiegyensúlyozott, nyugodt időszakokban – magyarázta Jánváry Krisztián, a BÁV Bizományi Kereskedőház Záloghitel Rt. marketingvezetője. Ez a kölcsönfajta rövid távra szól. Az emberek kötődnek ahhoz, amit betesznek a fiókba. Ha annyira megszorulnak inkább eladják az értéktárgyaikat, ha már meg kell tőle válni, úgy jobban megéri.

Az árak

Az arany fazonáru – ékszerüzletben értékesíthető, hivatalos magyar fémjellel jelölt – és a tört arany értékbecslése között különbségek vannak. Míg a tizennégy karátos kész ékszerek grammja, akár 2000/3000 forinttól is kezdődhet beváltáskor, addig a tört aranyért 2000 forinttól megállapított összeget kaphatunk. Természetesen a különleges, ritka antik ékszereket más bánásmódban részesítik. A hitel általában maximum három hónapra szól. Ha valaki kicsúszik a határidőből, akkor sem kell még aggódni, hiszen az egy hónapos türelmi idő alatt, nem kerülnek eladásra személyes értékeink.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betegágy a hajléktalanoknak

Szeged - Huszonnégy órás orvosi ellátásra, megfigyelő- és lábadozóhelyre számíthatnak a… Tovább olvasom