Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Ékszerek gumiabroncsból, hangulatvilágítás tojástartóból

Vannak nők, akik vagyonokat költenek menő ékszerekre, kiegészítőkre. Nem úgy a Szegeden élő Gatti Bea és Rácz Hajni, akik mosogatószeres zacskóból, tejes dobozból, mérőszalagból, számítógépes kábelből kikapcsolódásként egyedi ékszereket készítenek. Hozzájuk társul Kmetovics Gergő, aki biciklifelniből készít nadrágszíjat.
Egy 25 éves óvónő, egy 27 éves projektmenedzser és egy 23 éves szociális munkás szakos hallgató találkozása egy szegedi albérletben különös eredményt hozott: ékszereket, kiegészítőket, hangulatvilágítást készítenek munka és iskola után. Kortársaik többnyire a televízióra meredve töltik az estéket, ám a három jóbarát kreatív délutánokat rendez közös albérletükben: kiürült tejesdoboznak, samponos flakonnak, biciklifelninek, kávészacskónak, centinek, kábeleknek adnak új életet – más formában. Így lesz fülbevaló, kitűző a műanyag flakonokból, karkötő, nadrágszíj a biciklifelniből. Ez utóbbi drága portéka - magyarázza a bajai egyetemista Gergő -, Pesten 8 ezer forintot is elkérnek a boltban egy ilyen övért, pedig nagyon egyszerűen otthon is elkészítető ez az egyedi darab. Kicsit lemossuk a gumit, vágjuk, és még a csatot is illik sajátkezűleg hajlítani.

Ékszerek gumiabroncsból - fotógaléria

- Csak a magunk szórakoztatására bütykölünk a sok limlommal, nem értékesítjük őket. Ami másnak szemét, mi összegyűjtjük, jó lesz még valamire. A külföldi tejesdoboz például kitűnő alapanyag - magyarázza a csengődi származású Hajni, akinek óvónőként szüksége is van a kreativitásra. Először a kollégák és a szülők is furcsállták az egyedi ötleteimet, de később megszokták, hogy minden kidobásra szánt tárgyba belelátok valamilyen játékot a gyerekeknek. Ma már a szülők kérdezik, mire lehetne használni egy-egy flakont, wc-papír gurigát. A moha- graffiti ötletemtől elkerekedett a szemük. Moha sörrel összeturmixolva és a kerti falra felkenve - például állat alakzatban - nagyon látványos tud lenni, ugyanis a sörrel kevert moha pár nap múlva életre kel a felületen.

Évek óta nem néznek televíziót, unalmasnak tartják, a valóság show-kat pedig ostobának. Főző műsorokra nincs szükségük, ugyanis tudnak főzni- vallják. Ha az ember megszokja az életet tévé nélkül, rájön, hogy nem is hiányzik, sőt. Szerintük sokkal jobb új életet adni kidobásra szánt kacatoknak. Ez szemléletformáló szándék is – mondják -, hiszen barátaiknak is ezekből készítik az ajándékokat. Ők pedig szeretnek eljönni hozzájuk, még vendégkönyvük is van az albérletben: aki akarja, otthagyja a kézjegyét.

- A többiek szerint menő, egyedi a sok fülbevaló, gyűrű, amiket hordunk, ezért is csináljuk. Van pénztárcánk és irattartónk is tejesdobozból és gumibelsőből – mutatja a bajai Gatti Bea, aki a szegedi egyetemen néprajz és vallástudomány szakon végzett pár éve. Két éve az erdélyi Siménfalván megtanultam a kosárfonást Ráduly János mestertől. Itt viszont nehéz beszerezni hozzá az alapanyagot. Most éppen egy karácsonyi hangulatvilágításon dolgozom, ehhez egy karácsonyi izzósor kell és sok tojástartó, amiket befestek, szétdarabolok, és az izzókra rögzítek. Így szép, egyedi fényt árasztanak. Még nem fejeztem be a biciklikerék faliórát, de álomfogót- ami elűzi a rossz álmokat-, már készítettem kifuserált kerékből. Azért olvasni is jó, szeretjük Adyt, de az abszolút nyerő József Attila. Ezért is van róluk közös rajzunk - Hajninak köszönhetően.

Olvasóink írták

  • 1. DMagóg 2012. december 03. 13:53
    „A gumiabroncs nem biciklifelni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eldőlt: április 15-étől kevesebb vonat közlekedik

Még „szellősebb lesz" lesz Magyarország „vasúti térképe". Közben 70-80 mozdonyvezetőnek lehet veszélyben az állása, Szeged is sokan lehetnek bajban. Tovább olvasom