Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Ékszerfák Zákányszéken

Zákányszék - Másfél éve kezdett különleges hobbiba a zákányszéki könyvtáros, Paraginé Tóth Edina. Apró gyöngyöket fűz rézdrótra – bonszaijá vagy éppen akáccá alakulnak kezei között.
– Egy barátnőmtől rendeltem másfél évvel ezelőtt egy gyöngyfát, ilyesmivel foglalkozik, ajándéknak szántam. Túl bonyolultnak találta, azt javasolta, próbáljam meg magam – meséli Paraginé Tóth Edina. A zákányszéki könyvtáros megfogadta a tanácsot, azóta ennek a különleges hobbinak hódol. A húgának szánt ajándékot végül maga készítette el, akkor még ásványkövekből. Nagy sikert aratott. – Azóta nem tudom abbahagyni, a szabadidőm nagy részét gyöngyfák készítésével töltöm – mondja Paraginé. Mindig érdekelték a kézműves-foglalkozások, szereti a növényeket, így a téma adott volt: fákat illusztrál a gyöngyökből. A vékony rézdrótra felfűzött gyöngyöket Szegedről, az internetről, olykor Budapestről szerzi be. Utolsó munkája pontosan 450 gyöngyből készült, egy gyönyörű bonszait alkotott.

Paraginé Tóth Edina a gyöngyök és a fák megszállottja. Fotó: Börcsök Zoltán
Paraginé Tóth Edina a gyöngyök és a fák megszállottja. Fotó: Börcsök Zoltán


– A legtöbb művemet elajándékozom valakinek. Monoton munkának tűnik, de én imádom csinálni, ez a szenvedélyem – halljuk Edinától. Készített fákat a könyvtárosok találkozójára, rokonnak, ismerősnek is, gyors számítása alapján több száznál jár művei száma. Azt mondja: ha akad egy lopott fél órája, azonnal gyöngyözik. Gyakran több hétbe is telik, mire elkészül egy növény, de megéri. Kedvenc témája a bonszai, de a lila akác is kedves a számára. – Éppen azon gondolkodom, hogyan fogom elkészíteni a nyírfát, a fűzfát, természetesen gyöngyből – mondja.
Kistérségi gyöngyök. A homokháti kistérségben vándorkiállítás indult útjára gyöngyből készített tárgyakból. Üllés, Ruzsa, Öttömös után jelenleg Bordányban gyönyörködhetnek az érdeklődők a művekben. Ezt követően elkerül Zákányszékre, Pusztamérgesre; Mórahalmon fejezi be a kiállítás vándorútját.

Olvasóink írták

 • 6. seawasp 2012. augusztus 30. 10:52
  „Köszönöm a választ, és leírom az elérhetőségemet: seawasp@freemail.hu”
 • 5. konyvtaros67 2012. augusztus 27. 17:12
  „Majd időben jelentkezem, de az még nem most lesz. Az egyéb elfoglaltságok miatt a fűzfa még sajnos várat magára... :-)”
 • 4. seawasp 2012. augusztus 20. 10:42
  „Kedves konyvtaros67!

  Köszönöm a választ, és hogyan tudhatom meg a sikert? :-D”
 • 3. konyvtaros67 2012. augusztus 19. 22:13
  „Szerintem az egyik legjobb sztresszoldó...! Kérdezték tőlem, mennyi nyugtatót kell beszedni, hogy legyen elég türelmem a "gyöngyfázáshoz"? Ez úgy működik, hogyha bármi okból nyugtatóra lenne szükségem, akkor leülök és elkezdek gyöngyözni... ez maga a nyugtató!!! :D
  Ha sikerül a szomorúfűz, szívesen juttatok majd egyet a sárgolyó másik sarkába...! :)”
 • 2. allegro 2012. augusztus 10. 20:39
  „Nagyon szépek!
  Ajánlottam az oldalt másnak is megtekintésre, aki szintén gyöngyözik, csak mást. Ő is képes még vizsgaidőszakban is csinálni..Talán stresszoldó funkciót is betölt ez a foglalatosság?”
 • 1. seawasp 2012. augusztus 10. 13:21
  „Ügyes! :-D
  Azt kérdezném, ha kész lesz a fűzfa - szomorú? - akkor abból kérhetek egyet? A kedvenc fám, és állom a postai djat is, mert a sárgolyó másik sarkában élve, az sokat jelenthet! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István-nap Ópusztaszeren

Kormorán koncert és középkori haditorna is lesz a nemzeti parkban. Tovább olvasom