Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ékszerteknőssel harcol a mocsári

Nyugat-Európában már sok helyen kipusztult a mocsári teknős, Magyarországon még szép számban él egyes helyeken. Egy Csongrád megyei holtágszakaszon ezerkétszáz példány került elő. Ám számtalan veszély fenyegeti – ezek listáját újabban a szabadon engedett, agresszív ékszerteknősök is gyarapítják.
Az unió óriási területeiről eltűnt a mocsári teknős. Nálunk még él ez a védett, páncélos hüllő, ám egyre kevesebb van belőle.

Állománycsökkenésének okait a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a WWF Magyarország közösen kutatja. Legnagyobb veszélyt a mocsári teknős számára a tojásrakóhelyek beépítése, egyéb módon való megszüntetése jelenti. A páncélos állat a holtágak, tavak partjainak elöntéstől nem fenyegetett, magasabb részein ás tojásainak gödröt – márpedig e helyek sokszor üdülőterületek. Itt az autóközlekedéstől kezdve a kóbor kutyákon át a partok bolygatásáig ezer veszély fenyegeti a tojásokat, a kikelő, apró teknősöket – mondja Kovács Tibor, a mocsáriteknős-védelmi program egyik vezetője.

Kiásott tojások

Mi a teendő, ha valaki a vízparthoz közel lévő telkén véletlenül teknőstojásokat ás ki? A tojásokat, ha nem sérültek meg, leghelyesebb óvatosan visszahelyezni oda, ahonnan előkerültek, és a lelőhelyet megjelölni. Fontos: csak minél kevesebbet mozgassuk a tojásokat, mert jégzsinórjuk könnyen elszakad. S talajjal újra befedni is csak lazán szabad őket.

Balázs Edit biológia–kémia szakos tanár, aki korábban kétéves kutatómunka keretében vizsgálta a mocsári teknős elterjedését Csongrád megyében, egy kevéssé háborgatott, Szeged melletti holtágszakaszon ezerkétszáz példányt talált. Hasonló jellegű, ám gyakran látogatott helyekről azonban sokkal kevesebb teknősre sikerült bukkannia – az állománycsökkenés okát tehát az emberi tevékenységekben kell keresni.

Újabban az egzotikus ékszerteknős is jelentkezik, mint veszély. Az ékszerteknőst pár centis, apró korában megveszik, díszállatként tartják, és miután kinövi a férőhelyét, sokszor szabadon engedik. Ez azért gond, mert ez a nálunk is áttelelő állat felnőtt korában meglehetősen agresszív. Nem csoda, hazájában aligátorokkal és egyéb, rá nézvést veszélyes állatokkal kell együtt élnie. A magyar természetvédelem éppen ezért már meg is tiltotta a legagresszívabb faj, a vörösfülű ékszerteknős behozatalát – ma már csak a sárgafülű kapható. Ha valaki ékszerteknőst talál a szabadban, legjobb, ha beviszi egy állatkereskedésnek – általában átveszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom