Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Eladja az állam a részét az M5-ösben

Meggondolta magát a közlekedési minisztérium: egy hónappal ezelőtt még kivásárolta volna a külföldi tulajdonostársakat az M5-öst üzemeltető AKA-ból, hogy aztán a társaságot egyben adja el. Most viszont azt közölte, inkább eladja a saját részét.
A magyar állam arra törekszik, hogy száz százalékban a tulajdonába kerüljön az M5-ös sztrádát üzemeltető AKA Zrt. – írtuk csaknem napra pontosan egy hónappal ezelőtt. Jelenleg ugyanis az Állami Autópálya Kezelőn keresztül a részvények csaknem 40 százalékát birtokolja, a fennmaradó 60 százalékra pedig elővételi joga van. A vásárlás célja az lett volna, hogy birtokon belül kerülve jó áron adhassa el a sztrádatársaságot.

Mostanra gyökeres fordulat következett be az ügyben. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felkérte az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-t, hogy hazai és nemzetközi befektetők meghívásával pályázatot készítsen elő, és értékesítse az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Zrt.-ben meglévő 40 százalékos részvénycsomagját. A GKM azt követően döntött így, hogy rádöbbent, a 60 százalékos tulajdonrésznek a Kisalföld Autópálya Zrt. bevonásával tervezett megvásárlására nincs elegendő idő.
Az „alvó cégként" ismert Kisalföld Autópálya Zrt.-t ugyanis még ki is kellett volna stafírozni, valamint megteremteni az adásvételhez szükséges finanszírozási konstrukciókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra, a dokumentumokat május 31-éig lehet… Tovább olvasom