Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Eladják az önkormányzati lakásokat Kisteleken

Húsz-huszonöt önkormányzati bérlakást adnak el Kisteleken. A bérlők megvásárolhatják az ingatlant. A lakók élnének a lehetőséggel, de sokallják a vételárat – véleményüknek fórumon is hangot adtak.
Eladják az önkormányzati lakások egy részét Kisteleken. A döntés körülbelül 20-25 ingatlant érint. A kisváros önkormányzata összesen 60-65 lakással rendelkezik. Most elsősorban azoktól az ingatlanoktól válna meg, amelyek olyan házakban találhatók, amelyekben a lakások nagy része már egyébként is magántulajdon. Az önkormányzat a bérlőknek felajánlotta az elővásárlás lehetőségét. A lakóknak tizenöt nap áll rendelkezésükre, hogy döntsenek.

Aki nem vásárol, annak a város a régivel azonos komfortfokozatú önkormányzati cserelakást ajánl föl. Az ingatlanok árát piaci alapon határozták meg, például egy Rákóczi utcai, 56 négyzetméteres lakás ára 7,5 millió forint. Aki egy összegben fizet, húsz százalék kedvezményt kap. Az érintetteket a város polgármestere és jegyzője tájékoztatta. A fórumon kiderült: a lakók nagy része megvásárolná mostani otthonát, de sokallja a vételárat. Többen szociális kedvezményről érdeklődtek, mások az ingatlan állapotára (rossz tető, a megfelelő szigetelés hiánya) panaszkodtak.

Nagy Sándor polgármester többször hangsúlyozta: a vásárlás nem kötelező, csupán lehetőség. Az önkormányzatnak és a bérlakásokat befogadó épületekben élőknek is teher a mostani vegyes tulajdon. Gondot okoz például felújításnál, és vitára ad okot a házzal kapcsolatos minden felmerülő költség esetén.

– Százhatezer forint a kettőnk nyugdíja. Nem tudjuk vállalni a törlesztést – panaszkodott egy férfi, akinek állítása szerint otthonának falai és teteje is régóta felújításra szorul.
– Akkor miért érné meg az önkormányzatnak fenntartani vagy költeni rá? – kérdezte a polgármester, majd hozzátette: ő a felelős a település vagyonáért, nem herdálhatja el. Az eladásból származó bevételt egyébként új lakások építésre költik. – Ha a bérlők egy összegben fizetnek és nyernek húsz százalékot az adásvételen, később teljes áron továbbadhatják a lakást. Így tehát akár kereshetnek is rajta – érvelt Nagy.

A fórum második felében a bankok képviselői a hitellehetőségekről tájékoztatták a résztvevőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkilenccel kevesebb álláshely a szegedi kórházban

A szegedi önkormányzat 109-cel csökkentette a városi kórház álláshelyeinek számát. Száz üres státust… Tovább olvasom