Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Eladná az egyetem a volt orosz laktanyát

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tulajdonában, de a Szegedi Tudományegyetem kezelésében lévő volt szovjet laktanya a város egyik szégyenfoltja. Mivel a korábbi campusterveket átírta az idő, az egyetem eladná, árából pedig a méltatlanul lepusztult Dugonics téri központi épületet újítaná fel.
A nagy szélvihar nemrégiben a Dugonics téri központi épület tetejét is megbontotta. Fotó: Karnok Csaba
A Szeged főkapujában, a Budapesti út mellett található romos állapotú, korábbi szovjet laktanya rossz benyomást kelt a főváros felől érkezőkben. De nem csak esztétikai szégyenfolt a romhalmaz; a terület a befektetői szempontból kihasználatlan lehetőségekről is árulkodik, éppen a logisztikai központtal átellenben, a M5-ös és az M43-as torkolatánál.

A volt szovjet laktanya a Szegedi Tudományegyetem kezelésébe került a kilencvenes évek ingatlancseréinek következtében, a tulajdonos azonban máig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. Az egyetemnek voltak is tervei a rommal, korábban ugyanis felmerült az intézmények egy részének kiköltöztetése. Mára azonban megváltoztak az elképzelések: a belvárosi beruházásokban – a TIK, a gazdaságtudományi kar épületének felújítása, a Tisza-parti leendő Biopolisz Park létrehozása – az egyetem főszerepet játszik. Vezetése eldöntötte: eladná az Öthalmi úti laktanyát, és árából a kívülről megkopott, belül pedig szinte életveszélyessé vált, aládúcolt Dugonics téri központi épületét hozná rendbe. Amely az Europa Nostra-díjas szegedi belvárosnak ugyanúgy szégyenfoltja, mint a laktanya a város főkapujában.

Öthalmi úti kollégium

A tervezett egyetemi campus első fecskéi a kilencvenes évek legelején költöztek a kollégiummá átalakított volt tiszti főhadiszállás egyik épületébe, amely azóta is diákszállásként működik. A felújított kollégium és a másik két panelépület továbbra is az egyetemé maradna. A laktanyában raktározzák mellesleg azokat a „kőkorszaki" számítógépeket is, amelyekből országosan egyedülálló informatikatörténeti múzeuma lehetne Szegednek.

Tráser Ferenc, az egyetem műszaki és gazdasági főigazgatója elmondta, a fenntartóhoz, az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz felterjesztették kérelmüket. Arról kérnek állásfoglalást, egyetért-e a tárca azzal, hogy az értékesítés során befolyt összeget a rektori hivatalnak is helyet adó épület rekonstrukciójára fordítsák. Amennyiben a minisztérium igent mond, akkor fordulhatnak a KVI-hez. A Kincstárnak jogában áll a kezelőt megbízni az eladás lebonyolításával, a tender kiírásával. „Sajnos ez nem egy rövid folyamat – tette hozzá a főigazgató –, legalább másfél év, mire az értékesítésig eljuthatunk." A vezető leszögezte: ezzel egyszerre két probléma is megoldódna, forrást teremthetnek a Dugonics téri épület teljes felújítására, és végre befektetői kezekbe kerülhetne a laktanya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom