Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Eladó az egykori Reghős-diszkó

Eladják Baktón az egykori önkormányzati napközistábor, később Reghős Bendegúz Szabadidőközpont telkét. Az őrizetlenül hagyott épületet a tolvajok már jórészt lebontották, a falak között hajléktalanok húzták meg magukat.
Pusztul, romlik az egykori Reghős Bendegúz-diszkó épülete. A baktói ingatlant évekkel ezelőtt hajléktalanok vették birtokba, azóta rendezetlen a sorsa. Az előző önkormányzat még el akarta adni, a jelenlegi városvezetés azonban végül nem értékesítette, de nem is őrizteti. A Reghős történetéhez tartozik, hogy szórakozóhely valószínűleg még sohasem volt ilyen közel a polgármester otthonához. Botka László háza ugyanis csak pár száz méterrel odébb áll.

Több mint egyhektáros ligetben található az önkormányzat egykori napközistábora. Molnár László városüzemeltetési irodavezetőtől megtudtuk: eredetileg az Űrhajós utcai iskola nyári táborának szánták. Társadalmi munkában épült a barakk, amelyet a kilencvenes években nyitottak meg szórakozóhelyként, fénykorát a kilencvenes évek végén élte, amikor tömegesen jártak ide taxival, gyalog, villamossal az egyetemisták bulizni. A diszkó néhány évig nagyon jól ment, később egyre nagyobb lett a hatóságok szigora. Többször mérték a zajszintet, büntették a működtetőt. Míg korábban heti négy napon volt nyitva, később heti három, majd két napig üzemelt.

A telek ára

A baktói ingatlan egy a város által elvégeztetett értékbecslés szerint jelen állapotában – korlátozottan használható a terület – legfeljebb 80 millió forintot ér. A zónabesorolás módosítása után már 120 milliósra teszik a telek értékét. Solymos László városüzemeltetési alpolgármestertől megtudtuk: a város eladja a telket, az IKV Rt. már tett is lépéseket az ügyben.

A rozoga épületet állandóan javítani kellett, végül 2000-ben már annyira leromlott, hogy az ÁNTSZ nem engedte, hogy az önkormányzat ott nyári napközistábort hirdessen. 2002-ben az üzemeltető bejelentette, hogy a szerződésben neki biztosított elővételi joggal élne. Az előző ciklus végén jóváhagyták az épület eladását, de a váltás miatt először a vevő habozott, aztán az eladó. Az újonnan megalakult önkormányzati vezetés végül nem adta a Reghőst. A telek és az épület a városé maradt, a bérleti szerződést közös megegyezéssel az üzemeltető cég és a város felbontotta.

A környéken élők úgy mesélik, miután a városnak visszaadta a bérlő az ingatlant, másnap már megjelentek a hajléktalanok, a tolvajok: vitték az ablakot tokostul, a konyhai eszközöket, minden mozdíthatót. Az őrizetlenül hagyott épületet néhány nap alatt kifosztották, birtokba vették.
Molnár László elismerte: nem őrizteti a város az ingatlant, hiszen az nagyon sokba kerülne, miközben csak a telek értékes. Egyelőre azonban nem ér sokat a terület, hiszen úgynevezett kiemelt intézményi zónába sorolták. A városüzemeltetési irodavezető hozzátette: a jelenlegi építési szabályok szerint csak oktatási intézmény kerülhet oda. A változtatás folyamatban van, az az önkormányzat szándéka, hogy kulturális, szociális, sport és közösségi célú épületet is lehessen emelni a telken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székesfehérvárra szállítják az alföldi tej egy részét

A tagjaitól átvett tej feldolgozására és exportra készül az Alföldi Tej Kft., amely november óta… Tovább olvasom