Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Eladták a szegedi fertőzőkórházat

A kikiáltási árnál alig többért kelt el az egykori szegedi fertőzőkórház épülete. A leromlott állapotú, Pulz utcai ingatlan megvásárlója egyelőre nem látja indokoltnak a bontást. Az önkormányzati kasszába kerülő pénzt a szegedi egészségügyre fordítják.
Elkelt a tavaly júniusig a szegedi fertőző betegek ellátásának helyet adó kórházi épület. Az erősen lepusztult állapotú ingatlant pár hete hirdette meg eladásra a szegedi IKV Zrt. Az eddig az önkormányzat tulajdonában lévő Pulz utcai épületért, illetve annak telkéért 85 millió 200 ezer forintot adott egy fővárosi bejegyzésű cég.

Mint Németh István, az önkormányzati vagyonkezelő cég vezérigazgatója elmondta, az épület iránt négy vállalkozás érdeklődött, licitálni azonban már csak ketten akartak közülük. Németh szerint a kikiáltási árnál mindössze 200 ezerrel magasabb ajánlat megfelelő, reális volt. A vevővel kötött szerződés értelmében az épület szabadon lebontható, átalakítható vagy felújítható.

Az alkotóház nem kellett

A fertőzőkórházzal együtt hirdették meg eladásra a régóta bezárt egykori szegedi alkotóház épületét – ez iránt azonban nem volt érdeklődő. A 74 millióra taksált Árboc utcai ingatlan védettség alatt áll, így nem bontható le – viszont hozzá lehet építeni. Németh István szerint egy-két hónap múlva újra meghirdetik eladásra az önkormányzati tulajdonú épületet, illetve az ahhoz tartozó telket.

Az ingatlant megvásárló B&B Budapest Zrt.-től azt a tájékoztatást kaptuk: egyelőre még nincs határozott tervük az ingatlan további hasznosításával kapcsolatban. Ezt a következő négy hónapban alakítják ki, az IKV-val kötött szerződés szerint ennyi idő alatt kell a további munkákhoz szükséges építésiengedély-kérelmeket benyújtaniuk.

A megállapodás azt is tartalmazza: a vevő négy éven belül köteles az épületet felújítani vagy ha lebontaná, a területet újra beépíteni. A cég szerint ugyanakkor a Pulz utcai épület bontása nem indokolt. Helyette inkább eddigi felújítási tapasztalataikat szeretnék kamatoztatni. Vizsgálják azt is, hogy megtartsák-e az eredeti egészségügyi funkciót, vagy más típusú üzleti megoldásban gondolkozzanak.

– Az ingatlan eladásából a város kasszájába befolyó összeget egészségügyi fejlesztésre fordítjuk, pontosabban már fordítottuk is – mondta el Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester. Az ÁNTSZ korábban kifogásolta a szegedi városi kórház étkeztetési körülményeit, így saját forrásból megelőlegezték azt az összeget, amiből egy korszerű, tálcás menürendszerű szolgáltatást alakítottak ki. Ennek segítségével minden beteg a gyógyulásához legmegfelelőbb étrendet kaphatja, a régi „kimérős" rendszer pedig megszűnt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom