Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Elakadt a mentő és a tűzoltó is: vízi mentő hozta ki a kismamát

Szeged - A vízi mentők terepjáró kisbuszával sikerült kórházba szállítani Kardos Anitát, akinél hétfő hajnalban indult meg a szülés egy Szeged melletti tanyán. A fiatal nőhöz riasztott mentő- és tűzoltóautó is a sárba ragadt.
– Hajnali 3 óra után riasztottak bennünket, hogy egy Szeged melletti tanyán élő nőnél megindult a szülés, a segítségünkre lenne szükség – mondta a hétfő hajnali esetről Seller András. A Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat vezetőjét azután értesítették, hogy elakadt a tanyához riasztott mentőautó, majd a segítségére siető 26 tonnás tűzoltóautó is.

Az, hogy a vízi mentők kivételével mindenki a sár fogságába került, nem meglepő. A Szeged környéki tanyákhoz vezető utak jobb esetben tömörítettek, rosszabb esetben csak egy traktornyomról beszélhetünk. – A vaksötétben az álló mentőautó fényeit követtük, arról tájékoztattak bennünket, hogy a tanya és a szülő nő mintegy 3 kilométerre van az aszfaltos úttól. A tűzoltóautóhoz képest könnyűnek számító, jó terepjáró képességekkel bíró Toyotánkkal egészen a tanyáig tudtunk menni, ahol már várt a mentőtiszt és a babát váró kismama is – folytatta Seller András.

Elakadt a mentő és a tűzoltó is: vízi mentő hozta ki a kismamát. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Kézben hozták ki a kismamát

Kézben hoztak ki egy kismamát a tűzoltók január közepén egy Hódmezővásárhely melletti tanyáról. Megírtuk, egy külterületi tanyához, egy szülő nőhöz riasztották a mentőszolgálat szakembereit. Az épületet a rossz útviszonyok miatt az orvosok nem tudták autóval megközelíteni, ezért gyalog mentek be a házhoz. A nő közben megszült, a babát és az édesanyát a tűzoltók hordágyon vitték ki a mentőautóhoz.

A vízi mentők vezetője elmondta, mentős kollégája gyalog tette meg az épületig tartó, több kilométeres utat. – A kismamát beültettük az autóba, és így mentünk a kórházba. Bő 40 percig tartott, mire megtettük az 5-ös útig tartó 3 kilométeres távot, szinte végig lépésben haladtunk – mondta Seller András. A helyszínen megmutatta, a mélyedésekkel és vízzel tarkított tanyai bekötőn még az 5-6 kilométer/órás sebesség is komoly száguldásnak tűnhet egy szülő nőnek.

– 5 óra 12 perckor született meg a második unokám – árulta el tegnap Szabó János, akinek a Salakosnak nevezett csatorna mellett lévő tanyán élő fiát is Szabó Jánosnak hívják. Ottjártunkkor az idős férfi vigyázott a fiatal pár 3 éves kislányára. – A fiam dolgozik, nincs itthon. Ha száraz az út, akkor könnyebb kijönni, egyébként nagyon nehéz. Biciklivel jöttem, 50 percig tartott, mire a tanyáig értem – mondta az idősebb Szabó János. Hozzátette, a kis Fanni és anyukája is jól van. Kardos Anitát a kórházban, telefonon értük utol. A fiatalasszony azt mondta, jól van, csütörtökön engedik haza. – Kalandos volt a szülés. A párom hiába ment ki az első mentő elé, elakadtak. Szerencsére a vízi mentők be tudtak jönni – mondta a fiatal édesanya. Úgy vélte, haza tudnak majd menni, csütörtökig megszárad az út. – János még nem látta a babát, látogatási tilalom van. Majd csütörtökön – búcsúzott Kardos Anita.

Elakadt a mentő és a tűzoltó is: vízi mentő hozta ki a kismamát. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mi lett a mentővel és a tűzoltóval? A mentőt hajnalban egy traktor vontatta ki, a tűzoltóautóért egy másik, víz nélküli egység ment. A könnyebb teherautó egy csörlővel húzta ki a sárban megsüllyedt gépjárműfecskendőt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdöbbentő: nem gyilkosság áldozata lett a Dorozsmán holtan talált férfi

A Zsaru magazin értesülései szerint nem történt bűncselekmény abban a nagy vihart kavaró ügyben, amiben egy 37 éves budapesti férfi holttestét találták meg múlt héten a kiskundorozsmai focipálya mellett. Tovább olvasom