Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Elásta csecsemőjét Paula

Halott csecsemőt ástak ki tegnap Balástyán. A gajgonyai tanyán letartóztatták a 25 éves romániai származású anyát. A rendőrség vizsgálódik. Még nem tudni, hogyan jött világra a baba, akit anyja nejlonzacskóba dugott és egy kis gödörbe kapart el.
A tanya tulajdonosa mutatja azt a gödröt, ahol megtalálták a halott csecsemőt. Fotó: Karnok Csaba
Egy kis gödör szélén állunk döbbenten. Néhány órája halott leánycsecsemőt ástak ki innen a rendőrök. Néhány méterre tőlünk fóliasátrak sorakoznak, a gödör mögött aprócska nádas. Egy 25 éves romániai nő itt szabadult meg második gyermekétől. A babát egyszerűen egy nejlonzacskóba dugta, épp csak elkaparta, néhány centi földdel borította, a füvet is visszaültette a gödröcskére.

– A kutya azért nem vette föl, mert nem akarta – mondja megütközésünket látva a tanya tulajdonosa. – Itt mentem el a traktorral tegnap, de nekem sem tűnt fel.

Délelőtt tucatnyi rendőrautó jelent meg Balástya külterületén. A gajgonyai tanya udvarát elborították az autók – most, délután viszont már csak néhány birka ropogtatja a füvet. Puli kocog elő, egy másik kikötve csahol. Oldalt fóliasátrak állnak, az egyikben most is dolgozik Paula testvére. Bekukkantunk; a fiatal fiú csendesen sír. Tudta, hogy nővére terhes, de csak most érkezett Magyarországra. Épp időben ahhoz, hogy lássa: halott unokahúgát előássák, testvérét pedig elviszik a rendőrök.

A Csángóföldről jött Paula sokáig titkolta, hogy terhes, munkaadói nem is látták egy darabig rajta. A vékony nő egy bő mellényt hordott állandóan – a koszos ruhadarab most is ott lóg a tanyaépület előterében. Később, mikor már nőtt a hasa, kezét elöl mindig összekulcsolta, ha másokkal találkozott.

A tanya tulajdonosa mutatja, Paula ezt a bő mellényt hordta állandóan, ezért tudta titkolni terhességét. Fotó: Karnok Csaba
A fiatal nő a tanyán lakott rokonaival, de Kistelekre is gyakran járt az élettársához. Azt is látták a gajgonyaiak, hogy olykor úgy hozták ki reggel Paulát a tanyára. Az idősebb kisteleki férfihoz nagyon ragaszkodott a 25 esztendős nő, hivatalosan oda is volt bejelentve. A faluban azt beszélik, a férfi nem akarta a gyermeket. Hogy mikor született meg a baba, azt csak délelőtt árulta el Paula. Most, hogy így utólag visszaszámlálták a napokat, a munkaadói is megdöbbentek: a gyerek születése utáni napon a nő már dolgozott, pucolta a hagymát, kicsivel később pedig biciklire ült. Orvoshoz egyáltalán nem volt hajlandó elmenni, hiába győzködték többen is. Azt mondta: első, most hároméves, gyermeke is rendben megszületett; orvos azt sem látta, másodszor sem lesz gond. Mikor kiderült, hogy terhes, könnyebb munkákat kapott.

– Húsvét előtt vállalta el, hogy öt-hat hónapos terhes – mondta a tanyatulajdonos felesége. A kertészettel foglalkozó munkaadók névtelenséget kértek. Elmesélték: régóta keresnek munkásokat, de az az általános tapasztalat, hogy magyarországi magyarok nem dolgoznak a fóliában, csak romániaiak vállalják ezt a munkát. Paula vízummal, szabályosan dolgozott náluk. A helyszínelésből a balástyai házaspár azonban nem sokat látott, a rendőrök nem engedték őket a gödör közelébe sem.

Úgy tudjuk, a nyomozók azt valószínűsítik, a halott babát a hűtőházban tartották egy darabig, mert a kis testet jó állapotban találták meg. A tanyatulajdonosok is azt mondták, tüzetesen átvizsgálták a zöldségtároló hűtőkamrát a nyomozók.

A 25 éves anya egyébként azzal védekezett: hascsikarása volt, a vécén vesztette el magzatát. Hiába túrták azonban a vécét, nem találtak benne semmit.

Az anya szerint a gyermek hat hónapra és halva született, a környékbeliek azonban úgy tudják, a rendőrök egy kifejlett, kilenc hónaposan világra jött csecsemőt találtak. Ezzel egybecseng az is, hogy a nő ellen emberölés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. Őrizetbe vették, azután tegnap este már a letartóztatását is elrendelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szponzor nélkül nem megy

Szponzori támogatás hiányában elmarad az idei Dömötör-díjátadó gála Szegeden. A Májulás, a… Tovább olvasom