Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Eláztatta az eső a szegedi panelházat

Szeged - Az Agyagos utcai ötemeletes panelház zárószintjének lakói tegnap hajnalban arra ébredtek: hömpölyög a víz a szobákban, a lépcsőházban. Az épületet a panelrekonstrukciós programban újítják fel. A munkások csütörtökön nem végeztek a vízszigeteléssel – ennek ellenére hazamentek.
– A feleségem hajnali ötkor indult dolgozni, én is felkeltem. Csörömpölésre, kiabálásra lettem figyelmes a szomszédból: a mellettünk lévő lakásban úgy ömlött a víz, hogy nem bírták feltartóztatni. Szegények most rakták le a vadiúj laminált padlót: az is tocsog – mesélte tegnap az Agyagos utca 12/B zárószintjén élő Nyeste László. A házat a panelrekonstrukciós programban másfél hete kezdték felújítani. Csütörtökön a kivitelező munkásai nem fejezték be a tető vízszigetelését – mégis hazamentek. Az egész éjjel zuhogó eső azonban hajnalra elárasztotta a zárószintet.

Mindenkit kártalanítanak

– Öt éve folyik a panelrekonstrukciós program, ez a 64. ház, amelyet felújítunk. Minden évben előfordul egy ilyen eset – mondja Gondi Árpád, a lakók közös képviselője, a Szegedi Ingatlankezelő és Szolgáltató (SZISZ) Kft. ügyvezetője. Elmondta, a munkások a tető hőszigetelésével már végeztek a napokban, csütörtökön a vízszigetelést végezték – ám a felület egyik szélét nem zárták le és a lefolyók sem készültek el. Ráadásul anélkül mentek el, hogy lezárták volna a tetőt. – Az ő gondatlanságuk következménye a beázás. Két-három órás munkájuk lett volna még a tetővel – fogalmazott a közös képviselő, hozzátéve: a kivitelező vállalkozónak kötelező felelősségbiztosítást kötnie, ezért rendezni fogják a kárt, minden lakó megnyugodhat.

Nyestéék lakását is. A kisszoba falán függőlegesen, teljes hosszúságban barnás csíkok láthatók, a konyha is beázott. – Sercegett a falban a villanyvezeték, le kellett kapcsolni az áramot. A szoba sarkában állt a víz, vödörrel hordtuk ki. Eltoltam a faltól a bútorokat, a számítógépet a nappaliba menekítettem – mutatta a felfordulást Nyeste László. – A hét eleje óta az összes időjárás-jelentés elmondta, csütörtökre jön a csapadék. Akkor miért pont most fogtak bele? Ha belefogtak, miért nem fejezték be? – kérdezte, hozzátéve: ha valaki igényes a munkájára, ilyen nem eshet meg vele.

Szomszédjánál, Marika néninél is a két szoba sínylette meg legjobban az özönvizet: a tapéta hólyagos, elszíneződött. A padlón mindenhol lavórokat, edényeket láttunk: még mindig csöpögött a plafonról a víz. – Beteg vagyok, most műtötték a lábamat, a csípőprotézisem miatt amúgy is nehezen mozgok – mesélte Marika néni. Mutatta: a gyönyörűen felújított, narancssárga tapétával burkolt kisszoba is beázott – ám az még talán kiszáradhat. – A többit ki kell cserélni – hangzott a szomszédok megállapítása.

Péntek délután már a negyedik emelet fala is vizes volt. Az ezen a szinten élő egyetemisták elmondásuk szerint „megúszták": a plafonon csak egy-két vízfolt látszik. A lépcsőn viszont előttük is dübörgött a víz hajnalban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodó Imre lehet Kispál Ferenc utódja

Szeged - Bodó Imrét, Tiszasziget polgármesterét jelölte az országgyűlés Fidesz-frakciójába a Magosz… Tovább olvasom